Χαμηλές «πτήσεις» στους εμβολιασμούς |

© Geargodz | Dreamstime.com

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη έχει «τινάξει στον αέρα» τους εθνικούς προγραμματισμούς και αν τα προγράμματα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι θα είναι απογοητευτικό.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Politico και σε αυτά περιλαμβάνεται και η χώρα μας. Εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τους τρέχοντες ρυθμούς, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει καλυφθεί το 23% του πληθυσμού της Ελλάδας και ο κρίσιμος στόχος για κάλυψη του 70% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί το Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με δεδομένα που λαμβάνει υπόψη το Politico οι ημερήσιες δόσεις στην Ελλάδα ανέρχονται 15.960 και προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί το 70% των πληθυσμού μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, οι δόσεις θα πρέπει να αυξηθούν σε 51.655 ημερησίως.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ανάλογα νούμερα παρατηρούνται και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Ολλανδία -που άργησε να ξεκινήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα- να φιγουράρει στην τελευταία θέση.

Το μαθηματικό μοντέλο που τρέχει το Politico εμφανίζει μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζοντας πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 94% του πληθυσμού.

Βέβαια, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες αν αναλογιστεί κανείς τον πρόσφατο «πόλεμο» της ΕΕ με ΑstraZeneca αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν και σε παρτίδες εμβολίων της Pfizer και της Modernas. Η πίεση που έχει ασκηθεί στις φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να αλάξει τα δεδομένα εάν αυξηθούν δόσεις. 

Αισιόδοξος ο Κικίλιας 

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα δηλώνοντας (Πρώτο Πρόγραμμα) πως «έως τον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να εμβολιαστεί ικανός αριθμός».

Η αισιοδοξία του υπουργού στηρίζεται στο ότι «τον Φεβρουάριο θα τριπλασιαστούν» τα εμβόλια και «θα αυξηθούν τον Μάρτιο» Με βάση το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, Ο Β. Κικίλιας εκτίμησε πως «Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο θα αυξήσουμε τους εμβολιασμούς (...)» και ότι «έως τον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να εμβολιαστεί ικανός αριθμός».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …