Γαλλία-Ελλάδα προς Ε.Ε: Ενιαία αποφασιστική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κοινό μήνυμα Ελλάδας  - Γαλλίας για ενιαία και αποφασιστικότερη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και του νέο-οθωμανισμού Ερντογάν, εξέπεμψαν τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Γαλλικής Γερουσίας, που συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας από πλευράς Αθήνας με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων.

Αμφότεροι επισήμαναν ότι οι απειλές εναντίον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και να αντιμετωπίζονται με διστακτικότητα ή γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, αλλά με μια ενιαία και ηχηρή ευρωπαϊκή φωνή υπό το πρίσμα ότι οι προκλήσεις απευθύνονται εναντίον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από την Άγκυρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, Κριστιάν Γκαμπόν, επικρίνοντας την ασαφή ή χλιαρή θέση άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη συμφωνία αγοράς 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας «ισχυρή χειρονομία στήριξης και θωράκισης» της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμη με την Τουρκία σε επίπεδο Ε.Ε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όλες οι χώρες τη Ευρώπης όσον αφορά στην Τουρκία, διότι για εθνικούς λόγους δεν έχουν την ίδια σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Βεβαίως εμείς ως Γαλλία επαγρυπνούμε», σημείωσε ο ίδιος.

Την άποψη περί «νέο-οθωμανισμού» του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, συμμερίστηκε ο Πασκάρ Αλιζάρ από το ρεπουμπλικανικό γαλλικό κόμμα, επισημαίνοντας την ανάγκη διεύρυνσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας και με τους υπόλοιπους συμμάχους τους με στόχο «να αποτρέψουμε οπωσδήποτε οποιαδήποτε παράνομη εξόρυξη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην προστασία των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Οικολόγων στη γαλλική γερουσία, Ζιλμπέρ Ροζί, σημειώνοντας ότι γι' αυτό το λόγο το «υπερόπλο» αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ θα πλεύσει πολύ σύντομα ξανά στα ύδατα της Κύπρου. Η ίδια τόνισε παράλληλα την ανάγκη άσκησης πίεσης προς το ΝΑΤΟ για τη λήψη δραστικότερων μέτρων κατά της Τουρκίας αναφορικά με την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων από τη Ρωσία, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα διαφορετικής αντιμετώπισης όσων τηρούν τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Στην ειλικρίνεια των προθέσεων της Άγκυρας για πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εστίασε η εκπρόσωπος των Προοδευτικών και Ανεξάρτητων Γερουσιαστών στη Γαλλία, αναφέροντας ότι αμφότερα τα ζητήματα απασχολούν έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτηρίζοντας σωστή τη στάση της Γαλλίας υπέρ της επιβολής κυρώσεων.  

«Πιστεύουμε κι ελπίζουμε ότι ολοένα και περισσότερο στην Ε.Ε θα γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει με αποφασιστικότητα και ενότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που είναι προκλήσεις όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, ο βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας την επιθετικότητα που επέδειξε η Τουρκία το 2020. Ενώ σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας ο ίδιος επανέλαβε την ελληνική θέση ότι μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, χαρακτηρίζοντας παράνομες και ενάντια στο διεθνές δίκαιο τις μονομερείς διεκδικήσεις της γείτονος.

Την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, υπογράμμισε και ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Πρέπει να εμβαθύνουμε στην ανάγκη η Ε.Ε να μιλάει με μία φωνή και να μιλάει δυνατά. Να ενισχύουμε τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η Ευρώπη να φυλάσσει τα σύνορα των κρατών μελών της σαν να είναι δικά της. Αυτό θα αποτελέσει και απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος μάλιστα ανήγαγε τη στήριξη της Γαλλίας την περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας κατά της χώρας μας, σε έναν από τους λόγους που η Τουρκία παρέμεινε στην επιθετική συμπεριφορά και δεν προχώρησε η ένταση στο επόμενο βήμα ενός «θερμού επεισοδίου».  Ο ίδιος επέμεινε και στην υπογραφή της υπό συζήτηση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα αποτελέσει απλή διπλωματική κίνηση αλλά σημαντικό «ανασταλτικό παράγοντα για τον πόλεμο και προωθητικό παράγοντα της ειρήνης» στην ευρύτερη περιοχή.

Την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών μετά την προμήθεια των Rafale, προέκρινε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, επέκρινε η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας καυστικά ότι ταρακουνήθηκαν μόνο με την αγορά των S400.

Κατά τη συνεδρίαση Γάλλοι και Έλληνες επιβεβαίωσαν τους στενούς κι εγκάρδιους δεσμούς των χωρών μας, τονίζοντας και τη σπουδαιότητα της αμυντικής τους συνεργασίας ιδίως σε αυτούς τους ταραγμένους για την Ανατολική Μεσόγειο καιρούς. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των επικεφαλής των διάφορων υπουργείων των δύο χωρών, ώστε η στρατηγική τους συνεργασία να αποκτήσει και θεσμική υπόσταση.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής με ομολόγους τους από την Ε.Ε. και με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συζήτηση με τους βουλευτές της αντίστοιχης Επιτροπής του Ιταλικού Κοινοβουλίου και έπεται άλλη με τους Πορτογάλους, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο την ισχύ των ελληνικών θέσεων και εν μέσω των διερευνητικών επαφών. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …