Στα χέρια των αυτονομιστών το μέλλον της Καταλονίας

AP Photo/Emilio Morenatti

Μπορεί ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πρώην υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια, να ήρθε πρώτος στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, ωστόσο δεν αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει επαρκείς έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο και τα αυτονομιστικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του.

Το κόμμα που αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση είναι αυτό της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), ηγέτης της οποίας είναι ο καταδικασθείς για απόπειρα απόσχισης της επαρχίας, Οριόλ Ζουνκέρας, που πλέον έχει το δικαίωμα να βγαίνει έξω από τη φυλακή την ημέρα και να επιστρέφει το βράδυ, αφότου συμπλήρωσε το ένα τέταρτο της ποινής του.

Τα κόμματα που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας βγήκαν ενισχυμένα από τις τοπικές εκλογές, και πλέον μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε 33 έδρες σε σύνολο 135, ενώ 33 έδρες κέρδισε και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά του Ζουνκέρας. Τα τρία αυτονομιστικά κόμματα έχουν συνολικά 74 έδρες (πάνω από 50% των ψήφων) και ο Ζουνκέρας δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην προηγούμενη Βουλή είχαν 70. Βέβαια, η συμμετοχή στις εκλογές, λόγω και της πανδημίας ήταν χαμηλή, φτάνοντας το 53% έναντι 79% το 2017.

Από την καταμέτρηση των ψήφων που έγινε υπό αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

AP Photo/Felipe Dana

Ως πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης ο Ζουνκέρας προτείνει τον Πέρε Αραγονές.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και τα άλλα κόμματα θα κάνουν ό,τι πρέπει», είπε ο Ζουνκέρας, που από την αρχή απέρριψε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές.

Ο Πέρε Αραγονές έχει ήδη αρχίσει τις επαφές, ώστε να προλάβει τον Ίγια να κάνει συμμαχίες.

«Τις επόμενες μέρες, σήμερα ή αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πολύ τις συνομιλίες. Στις 12 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη σύνοδο του νέου κοινοβουλίου, αλλά ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία πολύ νωρίτερα», δήλωσε. Επιθυμεί, εκτός από τα αυτονομιστικά κόμματα να πετύχει συνεργασία με το τοπικό παράρτημα των Podemos, En Comú Podem. 

Μένει να φανεί πώς θα πάει και ο Ίγια, που με τη μικρή διαφορά που έχει κερδίσει ως πρώτος τις εκλογές θα κινηθεί, έχοντας πρώτος το δικαίωμα να λάβει εντολή διερευνητικών εντολών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …