Η ζωή ενός μυθικού Ιάπωνα κομίστα

Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Παρακάτω φρέσκες επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα.


«Τατσούμι» του Ερικ Κου

Μπορεί το όνομα Γιοσοχίρο Τατσούμι να είναι άγνωστο σε όποιον δεν ασχολείται με το ασιατικό κόμικς, αλλά ο Ιάπωνας σχεδιαστής, που έφυγε το 2015, είναι μια μυθική φιγούρα στην πολυπρισματική αυτή κουλτούρα – εξάλλου, κανέναν ρόλο δεν παίζει η πρότερη γνώση για την απόλαυση αυτής της ταινίας.

Ο Ερικ Κου, από τη Σιγκαπούρη, θαυμαστής του Τατσούμι, έπεισε τον καλλιτέχνη το 2010 και άρχισε να ηχογραφεί τις αναμνήσεις του. Αυτές οι ηχογραφήσεις, σε συνδυασμό με τα αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας και πέντε από τα πιο χαρακτηριστικά κόμικς του, συνδυάστηκαν με αληθινούς ηθοποιούς και animation για να φέρουν στην οθόνη την ιστορία του Τατσούμι, της τέχνης του και της χώρας του με τον πιο φιλόδοξο και δημιουργικό τρόπο.

Γεννημένος το 1935, ο Τατσούμι μεγάλωσε κουβαλώντας το συλλογικό τραύμα της συμμετοχής της χώρας του στις δυνάμεις του Αξονα, της ήττας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του αφοπλισμού και κυρίως της τραγωδίας της Χιροσίμα. Οι αναμνήσεις του αποτελούν τον ιστό της ταινίας, ενώ παρεμβάλλονται, εμβόλιμα, κομμάτια από πέντε ιστορίες του. Η αντίστιξη είναι καθηλωτική: στις μυθοπλαστικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τα κόμικς, μια εφιαλτική και σουρεαλιστική αύρα.

Στις σκηνές από τη ζωή του Τατσούμι, ντυμένες με τη νοσταλγική φωνή του δημιουργού, ένας μοναδικός, ασιατικός λυρισμός. Βγαλμένη από έναν πολιτισμό αντιθέσεων, η ταινία, με πρεμιέρα στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών 2011, είναι ένα από τα πλουσιότερα δείγματα συνδυαστικής τέχνης και, έτσι κι αλλιώς, σινεμά.

Η ταινία «Τατσούμι» προβάλλεται στο Cinobo.


«Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή

Eν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Π., σύζυγος, πατέρας δύο παιδιών και 4 χρόνια άνεργος, κρύβει τις προειδοποιητικές επιστολές εκποίησης που λαμβάνει, στο γκαράζ μαζί με το G3 του στρατού. Η κυρία Π., από την άλλη, πλένει και σιδερώνει ρούχα προκειμένου να εξασφαλίσει λίγα χρήματα για τις βασικές τους ανάγκες.

Μόλις που καλύπτει ρεύμα και νερό. Το μόνο πράγμα που κρατά την οικογένεια δεμένη είναι το σπίτι στο οποίο ζουν, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας. Οταν όμως έρχεται η ώρα να τους το πάρουν, οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο λόγω της αναπάντεχης εμφάνισης μιας πελάτισσας της κυρίας Π κι ενός άτυχου ταξιτζή, ο οποίος διάλεξε κακή μέρα για να κόψει το κάπνισμα… Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και μαζί τούς Δάφνη Αλεξάντερ, Νιόβη Χαραλάμπους και Ακύλλα Καραζήση, η ταινία του Σταύρου Παμπαλλή, που τιμήθηκε στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Κοινού και τέσσερα ακόμα περιφερειακά βραβεία, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της online.

Η «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» προβάλλεται στη Viva, από τις 19 ώς και τις 22 Φεβρουαρίου, προς 6,5 ευρώ ανά θέαση.


Σινεμά, Ανοιχτό

Σε μια συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Onassis Culture, τρεις από τους νικητές των Βραβείων Ιρις 2020 επιλέγουν από δύο εμβληματικές ελληνικές ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν, ελεύθερα, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Αρχή κάνει ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ιρις 2020 Σκηνοθεσίας για την ταινία «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»), που επιλέγει τον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη (1966) και την «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.

Οι προβολές των δύο ταινιών θα γίνουν από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. Τα επόμενα Παρασκευοσαββατοκύριακα ακολουθούν οι επιλογές του Ζαχαρία Μαυροειδή (Βραβείο Ιρις 2020 Σεναρίου για την ταινία «Απόστρατος») και του Διονύση Σαμιώτη (Βραβείο Ιρις 2020 Καλύτερης Ταινίας για την ταινία «Ευτυχία»).

● Αναλυτικές πληροφορίες στο Onassis.org.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

"Όχι" ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς - …