Επίδομα παιδιού 2021. Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Επίδομα παιδιού 2021. Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Πότε θα καταβληθεί η πρώτη Α δόση για το Επίδομα παιδιού 2021

 

Η πλατφόρμα Α21 (Επίδομα Παιδιού) έκλεισε οριστικά για το έτος 2020, την 15 Ιανουαρίου 2021

Για τις αιτήσεις του έτους 2021 η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2021 

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού 2021, παρόλο που τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2021 δεν θα έχουν υποβάλλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2021 (φορολογικού έτους 2020 – έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet

Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2021 θα ληφθούν υπόψη (όπως το προηγούμενο έτος) τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019

Η πρώτη Α δόση για το Επίδομα παιδιού 2021 θα καταβληθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαρτίου 2021, για όσους υποβάλλουν νέα αίτηση

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις που δίδονται από τον ΟΠΕΚΑ και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού

Κάθε πότε υποβάλλω αίτηση επιδόματος παιδιού Α21;

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

 

 

 

Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται εγκεκριμένη. Πρέπει να κάνω κάτι;

Όχι δεν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευσή της, στις επισημάνσεις γράφει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ». Τι να κάνω, να υποβάλλω την αίτηση;

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.

Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί «Προσθήκη Τέκνου» και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21, το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ, στην συνέχει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε νέα.

Το παιδί μου τέλειωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής, το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο το τρέχον έτος για να λάβω επίδομα;

Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης σπουδών.

Παιδί που πήρε μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείται εξαρτώμενο;

Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται επιδόματος;

Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. (έως 31/8 για όσα πήραν πτυχίο έως τον Αύγουστο τρέχοντος έτους και έως την 31/12 του ίδιου έτους για όσα πήραν πτυχίο από Σεπτέμβριο και μετά)

Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα;

Η σύνταξη αναπηρίας προσμετρείται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρούνται.

Η άδεια παραμονής μου έληξε εντός του έτους και το επίδομα παιδιού διακόπηκε. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί η νέα άδεια διαμονής έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνο όταν ελεγχθεί, από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, σε ευανάγνωστη μορφή)

Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της.

Πήρα τη δόση του 1ου διμήνου και μετά την υποβολή του Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πως επιστρέφεται το ποσό του 1ου διμήνου που εισέπραξα;

Η χορηγηθείσα δόση θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού καταθετηρίου πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας.

Τι μπορώ να κάνω για να μου καταβληθεί το επίδομα παιδιού για τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω άγνοιας δεν είχα υποβάλει σχετική αίτηση Α21.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης Α21 για προηγούμενα χρόνια έχει λήξει.

Προστίθενται εισοδήματα που δεν έχω και φαίνεται να μένω εκτός. Εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας.

Λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από το Ε1 του προηγούμενου φορολογικού έτους. Το ποσό που εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, άμεσων και εξαρτώμενων, τα οποία αναφέρονται στο Α21 και πληρούν τα κριτήρια, έχουν δηλαδή τις προϋποθέσεις να επιδοτηθούν. Επιπρόσθετα, όπως παγίως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, όταν το πραγματικό δηλωθέν υπολείπεται του τεκμαρτού.

Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα του τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους.

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και το ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, από τον τρόπο με τον οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να το εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ.

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2002 δεν ζητείται ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 2001 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτό το ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με το αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί νέα ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Τα ΚΕΠ αρνούνται να καταχωρήσουν τον αριθμό της άδειας διαμονής, επειδή στην φόρμα του ΑΜΚΑ δεν υπάρχει σχετικό πεδίο.

Δεν χρειάζεται να καταχωρηθεί η άδεια διαμονής, μόνο να διορθωθούν στο μητρώο του ΑΜΚΑ το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης και ΜΟΝΟ στην περίπτωση κατά την οποία εμφανίζονται διαφορετικά από την άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση και να υποβάλλει νέα ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Έχω άδεια διαμονής σε ισχύ, αλλά δεν προχωρά η διαδικασία υποβολής του Α21.

Αν η ταυτοποίηση της άδειας διαμονής δεν είναι εφικτή, έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνο όταν ελεγχθεί, από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ. (Προσοχή από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, σε ευανάγνωστη μορφή.

Ενώ το ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα, στο μητρώο του ΑΜΚΑ η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλλετε νέα ώστε να αντληθεί εκ νέου το ΑΦΜ για τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

Η πλατφόρμα μου εμφανίζει ως πρόβλημα ότι έχω κάνει λιγότερες από 5 φορολογικές δηλώσεις. Από το 2017 και μετά κάνω ατομική φορολογική δήλωση. Πιο πριν ήμουν στη φορολογική δήλωση του πατέρα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον έχουν καταχωρηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων οι ΑΜΚΑ των τότε προστατευόμενων μελών, η ΑΑΔΕ διεξάγει τον σχετικό έλεγχο με τα ψηφία του ΑΜΚΑ τους και επιστρέφει το αποτέλεσμα, αν ο νυν αιτών ή η σύζυγος του ήταν ή όχι δηλωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους ως προστατευόμενα μέλη.

Δεν δέχεται το σύστημα την υποβολή δικαιολογητικών για ν΄ αποδείξω ότι μένω μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν έχω φύγει ποτέ εκτός Ελλάδας. Επίσης, δεν δίνει τη δυνατότητα να υποβάλω τον ΑΦΜ γονέα για την περίοδο κατά την οποία ήμουν φοιτήτρια οπότε με δήλωναν ως προστατευόμενο μέλος.

Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια (2015-2019) πριν την υποβολή της αίτησης προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1 των αιτούντων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους, φορολογικά έτη 2015 έως και 2019. Δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της πενταετίας.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών.

Στις περιπτώσεις, για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

Πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα πολίτη άλλης χώρας τα 12 τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.

Είμαι πολίτης άλλου κράτους και διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη αλλά δεν έχω υποβάλλει φορολογική δήλωση όλα τα χρόνια, μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες τώρα;

Όχι. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 πρέπει να έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή της και όχι μεταγενέστερα.

Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, πόσα χρόνια απαιτείται να έχουν διαμονή στην Ελλάδα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, οι προαναφερόμενες κατηγορίες πολιτών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Η διαμονή αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεο φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.

Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;

Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …