Εφορία: 1,3 εκατ. κατασχέσεις καταθέσεων εν μέσω πανδημίας

Κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων εν μέσω πανδημίας διενεργεί η ΑΑΔΕ, επί φορολογουμένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ή το 50% των φορολογουμένων. Σε περίπου από 1,3 εκατ. οφειλέτες η Εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ απειλούνται με κατασχέσεις περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, το σύνολο των χρεών των ιδιωτών προς την Εφορία, έσπασε το φράγμα των 108 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται πλέον σε 108,12 δις. ευρώ, από 107,59 δις. ευρώ, που ήταν τον Νοέμβριο.

Από τα χρέος των 108,12 δις. ευρώ, τα 37,61 δισ. ευρώ είναι χρέη φυσικών προσώπων και τα 70,5 δις. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων, οι περισσότερες των οποίων δεν υπάρχουν ή είναι πτωχευμένες.

Συνολικά το 2020, δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 5,46 δις. ευρώ, δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ήτοι από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Με ληξιπρόθεσμα ο ένας στους δύο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκε, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, κατά 233.289 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) και διαμορφώθηκε σε 4.045.217, από 4.278.506.

Ωστόσο, οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και τις Δ.Ο.Υ. σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, αφορούσαν σε 1.293.040 φορολογούμενους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων αυξήθηκε αισθητά, σε 1.849.948 φορολογούμενους, από 1.798.701 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 51.247 ΑΦΜ, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν με κατασχέσεις από την Εφορία.

Πρώτος στόχος της Εφορίας είναι οι κατασχέσεις των καταθέσεων, καθώς είναι μια εύκολη διαδικασία, που διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή στις τράπεζες. Αν δεν υπάρχουν επαρκή υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναλόγως τους ύψους της οφειλής, οι κατασχέσεις επεκτείνονται σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και ακίνητα.

Πηγή: faretra.infο


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ωράριο-λάστιχο,ανατροπές στις υπερωρίες:Όλες οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας

Ανατροπές στο 8ωρο, αύξηση υπερωριών χωρίς αμοιβή, διευθέτηση χρόνου εργασίας με συμφωνία εργοδότη – εργαζομένου …