Στης Ν.Δ. την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

Χιλιάδες φωνές ενώνονται, χιλιάδες υπογραφές συλλέγονται, δεκάδες φορείς και οργανώσεις κάνουν εκκλήσεις για να σωθεί την ύστατη στιγμή η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, όμως η κυβέρνηση κωφεύει, εμμένει στην ανάλγητη θέση της και πετάει στα σκουπίδια και την τελευταία ευκαιρία να διαφυλάξει τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη, το αγαθό της ζωής ● Ξεκάθαρη επιλογή η εξώθηση του απεργού πείνας-δίψας στον θάνατο.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι πάνω από χίλιοι δικηγόροι, οι εκατοντάδες επώνυμοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, καθηγητές, πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, ευρωβουλευτές άλλων χωρών, θεσμικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και εκατοντάδες ανώνυμοι πολίτες που φωνάζουν για την τήρηση του νόμου και της ισονομίας είναι, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο και τους μιντιακούς συνοδοιπόρους του, οπαδοί της βίας και της τρομοκρατίας. Κι ενώ η ζωή του απεργού πείνας κρέμεται από μια κλωστή, η ΕΛ.ΑΣ. φρόντισε χθες να καταστείλει με ιδιαίτερη και απρόκλητη βία όσους συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για την παραβίαση ακόμα και του ελάχιστου δικαιώματος που ο νόμος προβλέπει για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η πολιτική του επιτελικού κράτους είναι πλέον καθαρότερη από ποτέ. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη στρατηγική της έντασης των «μολυβένιων χρόνων» της Ιταλίας, επιδίδονται σε ακραία εμφυλιοπολεμική ρητορική, ενώ είναι προφανές ότι επιδιώκουν ακόμα και προβοκάτσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την απάνθρωπη στάση τους και να αλλάξουν την ατζέντα. Η σημερινή κυβέρνηση, στήνοντας στον τοίχο κάθε διαμαρτυρόμενο και έχοντας αποφασίσει να αφήσει να χαθεί η ζωή του κρατούμενου, ξαναφτιάχνει από το μηδέν έναν εσωτερικό εχθρό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Χθες, εκτός από το διάβημα με τις 1.000 υπογραφές των δικηγόρων στον υπουργό Δικαιοσύνης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις για παρέμβαση κάθε υψηλά ιστάμενου προσώπου, έστω για λόγους ανθρωπιστικούς, πριν κοπεί οριστικά το νήμα της ζωής του απεργού πείνας. Μια κινητοποίηση μέσω κοινωνικών δικτύων είναι από χθες σε εξέλιξη, με τους συμμετέχοντες να κάνουν έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει και με την ιδιότητά της ως δικαστικού σε μια κίνηση αποτροπής του πρώτου θανάτου απεργού πείνας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την ακατανόητη διαγραφή από κάποιους των διατυπωμένων με πολλή ευγένεια σχολίων, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, βέβαιος ότι αυτή η απρέπεια δεν έγινε ούτε από την ίδια ούτε από τους συνεργάτες της, την κάλεσε να κρίνει πότε και πώς θα μπορούσε να προβεί σε μια παρέμβαση ανθρωπισμού.

Τέλος, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής τόσο στη νομοθέτηση όσο και στη διαχείριση του θέματος και δεν γίνεται σωφρονιστική πολιτική με εμμονές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που θα προκύψουν από την απώλεια ζωής ενός κρατούμενου».

Μια Θάτσερ στο Μαξίμου

AP Photo

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλώς θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Νομίζει ότι είναι η μετενσάρκωση της σκληρής νεοφιλελεύθερης πρωθυπουργού της Βρετανίας, προσπαθεί να μιμηθεί τις πολιτικές της επιλογές και αντιγράφει κατά λέξη τις δικές της δηλώσεις.

Πριν από σαράντα χρόνια, στις 5 Μαΐου 1981, τη μέρα που η απεργία πείνας οδήγησε στον θάνατο την εμβληματική μορφή του Ιρλανδού αγωνιστή Μπόμπι Σαντς, η Θάτσερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, απαντούσε ως εξής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της προστασίας των νομιμοφρόνων και αθώων πολιτών και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Ο κ. Σαντς ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. Επέλεξε μόνος του να αφαιρέσει τη ζωή του. Ηταν μια επιλογή που η οργάνωσή του δεν είχε επιτρέψει σε πολλά από τα θύματά της» (https://www.margaretthatcher.org/document/104641).

Αυτό που δεν θυμάται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η στάση αυτή της Θάτσερ, που αρχικά χαιρετίστηκε ως θρίαμβος από τους υποστηρικτές της, κατέληξε να θεωρείται από όλους αργότερα πύρρεια νίκη, εφόσον πυροδότησε ακριβώς τις αντίθετες αντιδράσεις από εκείνες που υποτίθεται ότι σχεδίαζε να προκαλέσει, ενώ στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής αναδείχτηκε η «ηθική χρεοκοπία» της κυβέρνησης και η «κολοσσιαία και εγκληματική ανικανότητα» των Συντηρητικών, σύμφωνα με την εκτίμηση του εξέχοντος πολιτικού Πάτρικ Ντάφι.

Δ.Ψ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα πρόστιμα ύψους σε 11 επιχειρήσεις – Σκρέκας: «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας»

Αφορούν παραβάσεις των διατάξεων για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά και μη ορθή τήρηση της …