Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.3.2021 |

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η δρομολόγηση ψηφιακού διαβατηρίου για την πανδημία από την Ευρωπαϊκή Ένωση η καταδίκη του τέως Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε τριετή φυλάκιση και η συνεχιζόμενη αδυσώπητη καταστολή στην Μιανμάρ συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ψηφιακό διαβατήριο για να ξεκλειδώσει η Ευρώπη για τους Βρετανούς τουρίστες» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες την δημιουργία ψηφιακού διαβατηρίου το οποίο θα έχει εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι με στόχο να μην χάσουν τις διακοπές τους φέτος οι Βρετανοί. Τα σχέδια για την δημιουργία του θα προωθηθούν από την Κομισιόν στις 17 Μαρτίου και θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο Σαρκοζί καταδικάζεται σε φυλάκιση επειδή επιχείρησε τον χρηματισμό δικαστή» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι ο 66χρονος τέως πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, μια κίνηση η οποία του εξασφαλίζει την αποφυγή της φυλάκισής του μέχρι να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί μια νέα δίκη, ενώ η δικαστής του είπε ότι μπορεί να εκτίσει την ποινή του σε κατ΄ οίκο περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο 99χρονος Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος μεταφέρθηκε στο εξειδικευμένο Καρδιολογικό Κέντρο του Αγίου Βαρθολομαίου καθώς εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα νοσηλείας του με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη Γαλλία, η Le Figaro όπως και οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες έχουν κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. H Le Figaro γράφει ότι ο τέως Γάλλος πρόεδρος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση εκ των οποίων τα δύο χρόνια με αναστολή και αναφέρει ότι η δίκη δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα συνολικά στοιχεία της υπόθεσης. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδας φιλοξενεί αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίο τραγουδιστή Σέρζ Γκενσμπόυρ.

Η La Depeche du Midi από την πλευρά της επισημαίνει για τη δίκη Σαρκοζί ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που πρέπει να εκτίσει ένα χρόνο στη φυλακή.

Στην Ιταλία, η εφημερίδα του Βατικανού L΄ Osservatore Romano έχει τίτλο : «Σκληρή καταστολή στην Μιανμάρ» και στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι αστυνομία και στρατός απάντησαν με αληθινά πυρά στις διαδηλώσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 πολίτες.         

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung  γράφει για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο της πολιτικής ο οποίος φαίνεται να επιδιώκει την διεκδίκηση της προεδρίας το 2024. Ο αρθρογράφος της  τον παρομοιάζει με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη που μετά από εξορία δέκα μηνών στη νήσο Έλβα, εισέβαλε το 1815 στη Γαλλία για να ανακτήσει με επιτυχία τον θρόνο της Γαλλίας, αλλά και να ηττηθεί λίγους μήνες αργότερα στο Βατερλό. “Είναι κάπως νωρίς να προβλέψει κανείς πώς θα καταλήξει αυτή η εκδοχή εισβολής αυτού του ανδρός” σχολιάζει και προσθέτει ότι ουδείς ξέρει ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του. Διερωτάται εάν θέλει, υποκινούμενος από αστείρευτο ναρκισσισμό, να δείξει στη χώρα και τους οπαδούς του για τελευταία φορά ποιος είναι ο πραγματικός κυρίαρχος;

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει ότι «Ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Ομπραντόρ καθώς αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό ζήτημα» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μπάιντεν δέχεται μια διπλή επίθεση : Από τους Δημοκρατικούς επειδή δεν επιδιορθώνει όσο γρήγορα πρέπει το μεταναστευτικό σύστημα και από τους Συντηρητικούς επειδή εκτιμούν ότι ανοίγει διάπλατα τα σύνορα στους μετανάστες.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Mάχη το καλοκαίρι

Ο κος Κικίλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί ύψους 1,5 …