Παράταση με νόμο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων e-ΕΦΚΑ

Παράταση με νόμο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων e-ΕΦΚΑ

Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των μελών της οικογενείας τους

 

Με τον νόμο 4781/2021 παρατείνεται για ένα έτος η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων e-ΕΦΚΑ και των μελών της οικογενείας τους

 

Συγκεκριμένα η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

Νόμος 4781/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 31/28.02.2021
Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις

Άρθρο 487
Ειδική ρύθμιση για ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας

Ανανεώνεται, κατά παρέκκλιση της παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), για την περίοδο από 1.3.2021 έως 28.2.2022, η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές σε είδος για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 28.2.2021, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας αυτών.

Τυχόν πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, όπως προσδιορίζεται από τυχόν αύξηση του απόλυτου αριθμού των δικαιούχων την περίοδο 1.3.2021 έως 28.2.2022, σε σχέση με την περίοδο 1.3.2020 έως 28.2.2021, βάσει των στοιχείων που τηρούνται στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, της ΗΔΙΚΑ και της Εργάνης, καλύπτεται από έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος θα ενισχυθεί από τις πιστώσεις του ειδικού φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών και αντίστοιχη αύξηση των ορίων δαπανών του προϋπολογισμού του ΕΟΠΠΥ.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

 

Πως μπορώ να δω ηλεκτρονικά αν έχω Ασφαλιστική Ικανότητα μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας

 

 

Αιτιολογική έκθεση

Ως προς την προτεινόμενη ρύθμιση του παραπάνω άρθρου, επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές σε είδος ανανεώνεται για όλους τους ασφαλισμένους ετησίως την 1η Μαρτίου για ένα έτος. Η ανανέωση προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο (2) μηνών ή πενήντα (50) ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο της ανανέωσης έτος. Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, και να επηρεάζει τη δυνατότητα των πολιτών να εργαστούν ή να ξεκινήσουν μία νέα επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα σε είδος.

Παράλληλα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν εξασφαλίσει για την πλειονότητα των ασφαλισμένων την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών ή και τη διευκόλυνση στην εξόφληση τους.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ανανεώνει την ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων που ήταν ασφαλιστικά ικανοί κατά την έναρξη της πανδημίας, και συγκεκριμένα την 29.2.2020, πριν την τελευταία ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, χωρίς να εξετάζονται οι λοιπές χρονικές προϋποθέσεις

 

Σχετικά:

e-ΕΦΚΑ. Ηλεκτρονικά η απογραφή και ασφαλιστική ικανότητα των μελών οικογενείας

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …