Στα όρια της ζωής του έχοντας χιλιάδες στο πλευρό του

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αυξάνονται συνεχώς οι αγωνιώδεις εκκλήσεις για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα και ενώ η κατάσταση της υγείας του βαίνει συνεχώς προς το χειρότερο. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλλοντας την εξώθηση του κρατουμένου στον θάνατο από την κυβέρνηση. Επίδειξη πυγμής από την κυβερνητική εκπρόσωπο με το χρόνο να μετρά αντίστροφα. Αποστομωτική απάντηση της Ι. Κούρτοβικ στη Σ. Νικολάου.

Κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πλέον διανύει την 53η ημέρα απεργία πείνας και 8η μέρα απεργία δίψας, ενώ αρνείται τη διαδικασία της ανάνηψης σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεων του.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, από τον γιατρό τον εξέτασε, διαπιστώθηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα καλίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ζωή του.

Κυβερνητική αδιαλλαξία 

Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο η χώρα μας να έχει τον πρώτο νεκρό από απεργία πείνας η κυβέρνηση επιλέγει με ψεύδη και διαστρεβλώσεις να αποτινάξει τις ευθύνες που της αναλογούν επιμένοντας σε μια αδιάλλακτη στάση.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για ποιο λόγο το αίτημα που είχε υποβληθεί στην κεντρική επιτροπή μεταγωγών δεν απαντήθηκε ως είθισται μέσα σε λίγες μέρες, η κυβερνητική εκπρόωπος, Αριστοτελία Πελώνη παρέπεμψε στην απάντηση της Σοφίας Νικολάου.

Στην κυνική και μισαλλόδοξη τοποθέτησή της κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (01/03) η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει στην ερώτηση αναφορικά με τη φωτογραφική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση του για την επιστροφή του κρατούμενου στο προηγούμενο κατάστημα κράτησής του, δηλαδή στον Κορυδαλλό, όπως αιτείται ο ίδιος.

Η κυβέρνηση διά της εκπροσώπου της, επανέλαβε το ψευδές αφήγημά της για την υπόθεση υποστηρίζοντας πως ο Δημ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου, ότι επέλεξε να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο για να εκβιάσει την κυβέρνηση και ότι ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη , παρότι η έννομη τάξη του έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως «ο εκβιασμός του πολυισοβίτη δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα», αλλά «μια μικρή πλειοψηφία με την οποία συνάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η Ι. Κούρτοβικ απαντά στη Σ. Νικολάου

Την ίδια ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε επίδειξη πυγμής, μεγάλη σπουδή και ταχύτατα αντανακλαστικά έδειξε η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής όχι βέβαια για να επισπεύσει την όποια απόφαση της ΚΕΜ προκειμένου να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας αλλά για να απαντήσει αναλυτικά στην συνήγορο του Ιωάννα Κούρτοβικ ψέγοντας την ακόμα και για παραπληροφόρηση!

Η απάντηση της Ι. Κούρτοβικ στη Σ. Νικολάου δεν άργησε να έρθει και ήταν αποστομωτική.

Ιωάννα Κούρτοβικ | Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Εξαπολύοντας ευθεία επίθεση κατά της Σ. Νικολάου, η κ. Κούρτοβικ υπογραμμίζει ότι τα πολιτειακά όργανα και αυτοί που κατέχουν δημόσια αξιώματα «δεν επιτρέπεται να υβρίζουν, να συκοφαντούν και να χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για να διαστρέφουν την αλήθεια, να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης και να καταπνίγουν κάθε αντίθετη άποψη».

Αναφορικά με το θέμα περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, η κ. Κούρτοβικ σημειώνει πως «μας καλούν να  απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι  αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει». 

Ολόκληρη η κυβέρνηση «έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν κρατούμενο, και τον υβρίζει γιατί φτάνει στα άκρα όρια της ζωής, σπρωγμένος από τη δική της εκδικητική βία», υπογραμμίζει καταλήγοντας η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα.

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

Παρά την άγρια καταστολή των προηγούμενων ημερών, χιλιάδες πολίτες βγήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλλοντας την εξώθηση του Δημήτρη Κουφοντίνα στον θάνατο από την κυβέρνηση.

Με βασικό σύνθημα «κανένας νεκρός της πείνας απεργός» και κρατώντας πανώ διαδήλωσαν ειρηνικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κωφεύει στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρωτοβουλία δικηγόρων-νομικών, φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσα στα συνθήματα που ξεχώρισαν ήταν το «Να ζήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, νίκη τώρα στην απεργία πείνας» αλλά και το παλιότερο σύνθημα «Μητσοτάκη κάθαρμα», που ακουγόταν εναντίον του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού κατά τα Ιουλιανά του 1965.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία με τους διαδηλωτές από το Σύνταγμα να καταλήγουν στην Ομόνοια.

«Να αναθεωρήσουν την αδιάλλακτη στάση τους»

Η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, την ύστατη ώρα καλεί την Γενική Γραμματέα, τους Υπουργούς Προ.Πο και Δικαιοσύνης καθώς και  η ηγεσία της κυβέρνησης «να σταματήσουν τα νομικίστικα τρικ και τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τη ζωή ενός κρατούμενου, να αναθεωρήσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να σταματήσουν τις κορώνες περί πάταξης δήθεν της ανομίας, και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, να ικανοποιήσουν άμεσα το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας και δίψας, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εφαρμόσουν τον εκτρωματικό ''νόμο'' που οι ίδιοι ψήφισαν πριν από 3 μήνες».

Ανοικτή επιστολή Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αξιότιμη κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

Ως ομάδα φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης επικαλούμαστε  την συμπαράσταση και άμεση παρέμβασή σας στην πρωτοφανή κατάσταση που  έχει προκύψει με την υπόθεση Κουφοντίνα. Τα σοβαρά εγκλήματα του Δ.  Κουφοντίνα είναι αδιαμφισβήτητα και για τις πράξεις του αυτές έχει ήδη  καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που εκτίεται κανονικά η  ποινή ενός κρατουμένου, αυτός χρήζει σύμφωνης με το νόμο μεταχείρισης,  ίσης με τους άλλους κρατούμενους. Η πολιτεία υποχρεούται, ακόμα και  μπροστά σ’ έναν αμετανόητο δολοφόνο, να είναι δίκαιη.

Καταρχάς, να σας ενημερώσουμε ότι ισχυρισμοί πολιτικών προσώπων, όπως  ότι οι γιατροί θα είναι υπεύθυνοι για την κατάληξη του Δ. Κουφοντίνα,  είναι παραπλανητικοί και αβάσιμοι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις  αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας, η  υποχρεωτική σίτιση αποτελεί ανθρώπινο βασανιστήριο και δεν νοείται  ιατρική πράξη ενάντια στη θέληση του ασθενούς. Παρατηρείται, λοιπόν,  μια προσπάθεια υπεραπλούστευσης του ρόλου των ιατρών από την πολιτεία,  γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του ιατρικού ρόλου,  αλλά αποσκοπεί στην μετάθεση των ευθυνών από την πολιτεία στην ιατρική  κοινότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ως μέλη της ιατρικής κοινότητας και ενεργοί  πολίτες, οφείλουμε να περιγράψουμε τον ρόλο ενός κράτους δικαίου  απέναντι στο νόμιμο αίτημα κάθε κρατούμενου, ειδικότερα όταν η ζωή του  βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πολιτεία δεν πρέπει να λαμβάνει εκδικητική  στάση απέναντι σε κάποιον ο οποίος έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα,  αψηφώντας τα δίκαια αιτήματά του και καταδικάζοντάς τον, ουσιαστικά,  δεύτερη φορά. Η κατάληξη ενός ασθενούς θα αποτελούσε όχι μόνο αποτυχία  της πολιτείας να ανταποκριθεί σε μία κρίση με ανθρωπιστικό άξονα αλλά  και μεγάλο πλήγμα για την Δημοκρατία. Στη μεταπολίτευση και στην  σύγχρονη Ευρώπη δεν έχει αφεθεί απεργός πείνας να πεθάνει, και θα  ντρεπόμασταν για μια τέτοια πρωτιά.

Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε εσάς ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να  ικανοποιήσετε το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για δίκαιη μεταχείριση. Όλα  δείχνουν πως πλέον είναι στο χέρι σας να διασφαλίσετε το ύψιστο αγαθό  της ανθρώπινης ζωής, ώστε να ανοίξετε ένα παράθυρο ελπίδας που  αποσκοπεί στη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα.  Κλείνοντας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γιατρούς που έχουν  αναλάβει την περίθαλψή του και αποφασίζουν να αρνηθούν την υποχρεωτική  του σίτιση.

Η στάση μας αυτή θα ήταν ίδια απέναντι σε όποιον κρατούμενο βρισκόταν  σε ανάλογη θέση ανεξάρτητα με τις πεποιθήσεις του και το εγκληματικό  του ιστορικό.

Με εκτίμηση υπογράφουν

Αβατζιάδης Παναγιώτης     4ο έτος
Ανδρέας Τράπαλης     3ο έτος
Ανωμεριανάκη Πολυξένη    4ο έτος
Βασιλάκη Μαρία     4ο έτος
Βελιδάκης Αντώνιος    4ο έτος
Βογιατζάκης Χαράλαμπος    4ο έτος
Βούης Θεόφιλος    4ο έτος
Γιαλεψού Χαρά    4ο έτος
Γιαννάκου Σωτηρούλα    2ο έτος
Γιαννέλου Πηνελόπη-Άννα    4ο έτος
Γκάγκλου-Δανιήλ Βασιλική    6ο+ έτος
Διαμαντάκης Εμμανουήλ     4ο έτος
Δόσπρας Γιώργος    6ο έτος
Ερασμία Μπουλιτσάκη    6ο έτος
Ήλια Χριστίνα    4ο έτος
Κανδύλη Μαρίνα    5ο έτος
Καραπιπέρης Ευάγγελος    6ο έτος
Κατηφόρης Αθανάσιος    5ο έτος
Κατρινάκης Δημήτρης    6ο έτος
Κατσένιος Δημήτρης    6ο έτος
Κικεράκης Αναστάσιος     4ο έτος
Κοκκινάκης Ιωάννης    6ο έτος
Κοκκινοβασιλης Δημήτρης     6ο
Κουλούρα Αλεξάνδρα    4ο έτος
Κουργιαντάκη Όλγα     2ο έτος
Κουρούδη Θεοφανω-Αγγελική    4ο έτος
Κυριακάκη Φλώρα    4ο έτος
Λουπασάκης Μανώλης    5ο έτος
Μαθιουδάκη Μαρία     4ο έτος
Μακρή Άρτεμις-Μαρία    4ο έτος
Μαντούβαλος Νικόλαος    4ο έτος
Μαυρίδη Εμμανουέλα    6ο έτος
Μελάνη Αρετή-Ηλιάνα    5ο έτος
Μιχαλιού Εμμανουέλα     5ο έτος
Μπασούνα Μαρία-Εμμανουέλα    3ο έτος
Μπεσίρη Ταξιαρχία     6o+ έτος
Μπίλλιαρη Ελένη     4ο έτος
Μπονιάκου Ιωάννα    4ο έτος
Μυτιλήνης Δημήτριος Ορέστης    4ο έτος
Παλυβός Νίκος-Χάρης    4ο έτος
Παπαδάκη Ευαγγελία - Ηλιάνα     4ο έτος
Παπαδάκης Γεώργιος    4ο έτος
Παπαδάκης Γεώργιος     4o έτος
Παπαδόπουλου Αιμιλία    6o+ έτος
Παπαλεξανδράκη Μελίνα    5ο έτος
Παπαμαρκάκη Νίκη     3ο έτος
Πελαγία Κουκλάκη    5ο έτος
Πιπεράκη Ασπασία     5ο έτος
Πορτσάκη Ηλιάνα     3ο έτος
Ροβίθη Ερασμία     4ο έτος
Ρόδη Μαρία     3ο έτος
Ρουσοχατζάκης Κωνσταντίνος     6ο+ έτος
Σταυρουλακης Ανδρεας    1o έτος
Τογκαλίδου Μαρία     5ο έτος
Τριαντούλης Ναθαναήλ-Νικηφόρος    6ο έτος
Τσίρκα Γεωργία    5ο έτος
Φαναροπούλου Γεωργία-Γαβριέλα    6ο έτος
Φλουρή Δέσποινα    5o έτος
Φλώρα Χουζούρη     5ο έτος
Φραγκονικολάκη Μιχαέλα     5o έτος
Φραδέλλου Μαρία-Ειρήνη    6ο έτος
Χατζημιχαήλ Μαρία     6ο έτος
Χατζησταύρου Καλλιόπη     6ο έτος
Χουστουλάκη Μαρίνα      4ο έτος
Χρυσοβαλάντης Κωτούλας    6ο έτος
Ψυλλάκη Άννα     5ο έτος

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …