Καταρρίπτοντας τις ψευδείς αναφορές μία προς μία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα και τέσσερις δικηγόροι αποδόμησαν την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Έκτακτη διαδικτυακή εκδήλωση την ώρα που η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, επιδίδεται σε εξόφθαλμες ανακρίβειες.

Οι ανακρίβειες και τα νομικίστικα επιχειρήματα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη του Δημήτρη Κουφοντίνα που επαναλαμβάνουν μονότονα κυβερνητικά στελέχη και φίλια ΜΜΕ αποδομήθηκαν ένα προς ένα στην έκτακτη διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, αλλά και τεσσάρων ακόμη δικηγόρων.

Με τίτλο: «Η αλήθεια για την υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα» και σύνθημα «Να νικήσει η ζωή!» κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή διαδικτυακή εκδήλωση την ώρα που η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, επιδίδεται σε εξόφθαλμες ανακρίβειες στα φιλόξενα για την ίδια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα υπογράμμισε πως «η Πολιτεία παραβιάζει τις ίδιες τις αποφάσεις» ενώ λοιδορεί την υπεράσπιση καλώντας να προσφύγει στα δικαστήρια με non paper. «Εμπαίζει τον κρατούμενο απεργό πείνας και εκθέτει όλους όσοι τον υπερασπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούρτοβικ επαναλαμβάνοντας πως «προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ύστερα από δύο απορρίψεις του αιτήματος κρατούμενου για μεταγωγή του» και εξηγώντας πως «η απόφαση για τη μεταγωγή δεν είναι της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) αλλά της γενικής γραμματέως Εγκληματικής Πολιτικής».

H Ιωάννα Κούρτοβικ επικεντρώθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως «έχουμε πολιτικές αποφάσεις και πολιτική πρέπει να είναι η λύση» σημειώνοντας με νόημα πως εδώ που έχουμε φτάσει «μόνο η Πολιτεία μπορεί να ανατρέψει απόφαση που πάρθηκε από την Πολιτεία».

Με μια μεστή και επεξηγηματική τοποθέτηση, η δικηγόρος Μαρίνα Δαλιάνη, αποδόμησε γραμμή προς γραμμή την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Ο κρατούμενος δεν ζητάει μια προνομιακή μεταχείριση, αντίθετα αυτό που ζητάει είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου και μάλιστα η εφαρμογή μιας φωτογραφικής και δυσμενούς για τον ίδιο διάταξης, είπε η Μ. Δαλιάνη και έθεσε τα τρία ζητήματα που προκύπτουν
 

Από την επιστολή-απάντηση της Σοφίας Νικολάου:

α) αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες μεταγωγής από τη φυλακή του Βόλου στον Δομοκό

Για αυτό έχουμε την κατάφαση της κυρίας Νικολάου στην επιστολή της ότι τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία. Όμως σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4760/2020, ο κρατούμενος έπρεπε να οδηγηθεί στην ειδική πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Πράγματι, στις 21/12/2020 η ΚΕΜ (δηλαδή το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο με πρόεδρο τη Σ. Νικολάου) έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταγωγή του Δ.Κ. από τον Βόλο στον Δομοκό. Όμως, πριν από αυτό, με δική της προσωπική απόφαση και παρακάμπτοντας την ΚΕΜ η Σ. Νικολάου είχε διατάξει τη μεταγωγή του στον Δομοκό.

β) αν δόθηκαν αντίγραφα αποφάσεων στη συνήγορο του κρατούμενου και αν όφειλαν να δοθούν ή όχι

Σύμφωνα με την ίδια την επιστολή της κ. Νικολάου, στις 28/12 ο κρατούμενος υπέβαλε αίτημα να του χορηγηθούν έγγραφα της απόφασης μεταγωγής του στον Δομοκό. Στις 11/1 αυτό το αίτημα απορρίφθηκε και την επόμενη μέρα ο κρατούμενος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση αυτή της ΚΕΜ να του χορηγήσει τα έγγραφα. Στις 20/1 ο ΣτΠ αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμο το αίτημα του κρατούμενο και αυθημερόν έστειλε την απόφαση αυτή στο υπουργείο, η οποία όμως αγνοήθηκε για ένα μήνα. Στις 28/1, και αφού πλέον ο κρατούμενος διεκδικεί με απεργία πείνας τα δικαιώματά του, το έγγραφο κοινοποιείται στη συνήγορό του και προκύπτει ότι η ΚΕΜ επικύρωσε πολύ αργότερα την απόφαση που έλαβε μόνη της η Νικολάου, και μάλιστα μόνο με μία σφραγίδα και χωρίς καμία αιτιολόγηση.

γ) και το πιο κρίσιμο: αν υπήρχαν ένδικα μέσα τα οποία ο κρατούμενος δεν άσκησε.

Από τη στιγμή που ο κρατούμενος δεν είχε κανένα έγγραφο, δεν μπορούσε να προσφύγει κατά αυτών. Το μόνο που μπορούσε, και το έκανε στις 11/1, ήταν να υποβάλει στην ΚΕΜ νέο αίτημα μεταγωγής.

Και έχουμε το παράδοξο: ο ίδιος ο φορέας που έχει την αίτηση και δεν την απαντά να είναι ο ίδιος ο φορέας που εγκαλεί τον κρατούμενο γιατί δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Αλλά ούτε αυτό μπορεί να κάνει ο κρατούμενος, επειδή χρειάζεται διπλή απόρριψη του αιτήματός του.

Από μια απλή επισκόπηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι απέναντι στην άμεση διακινδύνευση του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, έρχεται δυστυχώς η Πολιτεία να απαντήσει με μια σειρά τουλάχιστον ανακριβειών.

«Έχω ζήσει από κοντά αρκετές απεργίες πείνας. Όταν οι στιγμές ήταν πραγματικά οριακές, αυτό που ακούγαμε από φορείς της Πολιτείας ήταν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει προτεραιότητα. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή η επισήμανση από την πλευρά της Πολιτείας» ανέφερε ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ.

Έκκληση ο πρωθυπουργός «να ακούσει το συμβουλευτικό του όργανο, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και να αλλάξει τη στάση του», έκανε η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ.


► Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί την Τετάρτη, 3 Μαρτίου. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ

Το βίντεο- απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις αναφορές σε …