Εμπαιγμός και παρεμπόδιση στο έργο των γιατρών του Δ. Κουφοντίνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ | Γουιλιαμ Φειθφουλ

Στις δύσκολες ώρες που περνά ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας αναφέρθηκαν οι προσωπικοί γιατροί του απεργού πείνας και δίψας τονίζοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας αλλά και την παρεμπόδιση «καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης» να τον επισκεφθούν.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια παρουσίασε ο επί 57 ημέρες απεργός πείνας και επί 11 μέρες απεργός δίψας, Δημήτρης Κουφοντίνας. Η ανάλγητη στάση που έχει επιδείξει η Πολιτεία στο δίκαιο αίτημά του για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον κρατούμενο που πλέον «κινδυνεύει να πέσει σε κόμμα ή να επέλθει αιφνίδιος θάνατος» σύμφωνα με δήλωση των γιατρών επιλογής του. Στο μεταξύ, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ειρηνικοί διαδηλωτές θέλησαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα του απεργού πείνας και δίψας, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι θα πει άγρια καταστολή

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, οι γιατροί της προσωπικής επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, που τον έχουν κατ’ επανάληψη επισκεφτεί και στη Φυλακή Δομοκού, και στην Παθολογική Κλινική και στη ΜΕΘ, ζήτησαν από τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Αν και στο αίτημά τους συμφώνησαν οι συνάδελφοι της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια, «αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό», αναφέρουν.

Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς, «προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης, αρνήθηκε -με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την COVID 19- να μας στείλει τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Σήμερα, δεν απαντάει στις κλήσεις μας στο προσωπικό του τηλέφωνο, στο γραφείο του και στα e-mail. Tη μοναδική φορά που καταφέραμε να σηκώσει το τηλέφωνο, προφασίστηκε κλήση από την ΥΠΕ δηλώνοντας ότι θα μας ενημερώσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε» καταγγέλλουν οι Ζδούκος Θεόδωρος (Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ) και Ντουζέπη Κατερίνα (Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ).

Οι δύο γιατροί καλούν το υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας «να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική και να επιτρέψουν την επίσκεψή μας στον Δ. Κουφοντίνα, αποστέλλοντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης».

Η κατάσταση της υγείας του Δ. Κουφοντίνα 

Και ενώ οι προσωπικοί γιατροί του Δημήτρη Κουφοντίνα παρεμποδίζονται να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο, την Πέμπτη (05/03/2021) ο κρατούμενος εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, «συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών» σύμφωνα με το ανακοινωθέν του νοσοκομείου ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, «δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του», επικαλούμενο την ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία.

EUROKINISSI

«Συναίνεσε μετά από πίεση των δύο εξωτερικών ιατρών της οικογένειας που τον παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, να δεχθεί τελικώς ορό ενυδάτωσης», ανέφερε (Lifo.gr) η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Μπαλάκι» με τις αρμοδιότητες

Την ίδια στιγμή, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την εκδικητική πολιτική, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας συζητά το αίτημα Κούρτοβικ και Σοφού για μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.

Την Πέμπτη (04/03) το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα για αναστολή έκτισης ποινής λόγω κινδύνου για την υγεία του με τον ισχυρισμό ότι «συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του».

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τώρα καλείται να αποφασίσει για τη μεταγωγή του απεργού πείνας και δίψας στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού με τις πληροφορίες να θέλουν η εισαγγελέας να προτείνει ότι το συμβόλαιο είναι αναρμόδιο να κρίνει αυτό το θέμα και η αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική επιτροπή μεταγωγών.

Εάν η εισήγηση του δικαστηρίου είναι αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη καθώς έγγραφο που απέστειλε (3/3/21) η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, παραδέχεται ουσιαστικά ότι το ζήτημα της μεταγωγής είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, της οποίας προΐσταται η ίδια.

Η ...Δημοκρατία και η εφαρμογή του νόμου

Η Σοφία Νικολάου, με νέα ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, επικαλέστηκε για ακόμα μια φορά τη Δημοκρατία παρά το γεγονός πως το Κράτος Δικαίου αποτελεί κενό γράμμα με την πολιτική που ακολουθεί.

Αρνούμενη να εφαρμόσει το νόμο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο λέγοντας πως «ένα ευνομούμενο κράτος δεν εκδικείται κανέναν».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη λίστα των 35 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Μάριος Αθανασίου, Ευάγγελος Αντώναρος, …