Σε "αργές στροφές" συνεχίζει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων

«Κράτησαν» οι τιμές των ομολόγων παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για δεύτερη συνεχή εβδομάδα κράτησε σε «χαμηλές στροφές» τις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα οι καθαρές αγορές ομολόγων του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα (12 δισ. ευρώ) με εκείνες που είχε πραγματοποιήσει την πριν από δεκαπέντε ημέρες. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο αυτό των αγορών είναι αισθητά χαμηλότερο των 18 δισ. ευρώ που κατά μέσο όρο αγόραζε η ΕΚΤ κάθε εβδομάδα από την αρχή του προγράμματος.

Οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούν και την «κινητήριο» δύναμη για τη δευτερογενή αγορά, επηρεάζονται από στοιχεία εποχικότητας και κυρίως από τις λήξεις των ομολόγων.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα οι λήξεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη έφθασαν τα 30 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη συνολική εικόνα του προγράμματος αγορών.

Μετά και την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές των ομολόγων, η οποία σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη και συνακόλουθα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχουν προτείνει να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίον η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,94% από 0,97% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι -0,28% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,22% από το 1,27% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί κάτω από το 1,19 η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1857 δολ. από 1,192 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα η έγκριση από τη Γερουσία η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων η οποία περιλαμβάνει επίδομα 1.400 δολαρίων σε ιδιώτες, που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης θετικές ήταν οι εξελίξεις από το μέτωπο της απασχόλησης καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Φεβρουάριο σε χαμηλό (6,2%, εκτίμηση: 6,3%, Ιανουάριος: 6,3%) από τον Μάρτιο του 2020.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1866 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …