Σταϊκούρας: Τρίτη, Τετάρτη μεγάλες πληρωμές επιστρεπτέας Δημοσιονομική ευελιξία 2021- 2022

Μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού για μια εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 325 αφορούν το λιανεμπόριο, ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για αυτό το λόγο σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 και φαίνεται πως αυτό θα γίνει για όλη την Ευρώπη και για το 2022.

Ο ίδιος σημείωσε ότι Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας. «Η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην βδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1η/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
 
Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δισ για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δωθουν 11, 6 δισ. Όπως εξήγησε ο κ Σταϊκουρας τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίρας.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές τονίζοντας πως όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες.

Μάλιστα τόνισε ότι μόνο τον Μάρτιο είναι σε αναστολή 100 χιλιάδες εργαζόμενοι

Ο κ Σταικουρας δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δις οι καταθέσεις στις τράπεζες εκ των οποίων τα 10 προέρχονται από νοικοκυριά.
Τόνισε ότι η χώρα διαθέτει περίπου 32 δις ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο μπορούν να διατεθούν περίπου τα δέκα.

Σχετικά με τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, τόνισε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον μάιο τα κονδύλια, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία όπως σημείωσε θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Υπογράμμισε επίσης πως τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά.

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε πολύ πρόωση τη συζήτηση για το αν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις δεν είναι ποτέ εύκολες

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ. Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη …