Από τα «έξυπνα μέτρα» στις «βαλβίδες αποσυμπίεσης»

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μετά από πεντέμισι μήνες αποτυχημένου lockdown η κυβέρνηση επιχειρεί σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις, το ΕΣΥ γονατισμένο και την εξάπλωση της νόσου στην κορύφωσή της.

Στο κάλαθο των αχρήστων οδηγείται το «ακορντεόν» μέτρων της κυβέρνησης που επέμεινε σε ένα -εκ του αποτελέσματος- αδιέξοδο πολύμηνο lockdown. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μετά από ένα χρόνο πανδημίας βρίσκεται εκτός ελέγχου με ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων. Το δημόσιο σύστημα υγεία ασφυκτιά, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς παραμένουν απροστάτευτοι.

Έτσι, την ώρα που το τρίτο επιδημικό κύμα του ιού της πανδημίας κορυφώνεται στη χώρα (649 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο) η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας με πρώτα τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της μερικής χαλάρωσης, αφού προκάλεσε αλαλούμ, επιστρέφει τη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 7 μ.μ. στις 9 μ.μ. (Αττική) όμως δεν ανοίγει τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται

  • Το άνοιγμα των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων 
  • Το άνοιγμα των δημόσιων πάρκων
  • Η τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Η άρση των περιορισμών για την ερασιτεχνική αλιεία μόνο για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους

Φυσικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε γίνεται κουβέντα για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, κουβέντα για την έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και την προσφορά τους στο κάλεσμα του υπουργείου, κουβέντα για αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

Επιστράτευση Σκέρτσου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση επιστράτευσε στη μάχη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσος. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος με αφήγημα «δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε κλειστεί» και πως «τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο» έλαβε μέρος στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Σκέρτσος παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αρ. Πελώνη είπε πως επιβάλλεται να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίες σε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση και έκανε λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης» δικαιολογώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη συγκυρία που τα κρούσματα Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στις 3.000 ημερησίως.

Έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις (από την επιστημονική κοινότητα και πολιτικά κόμματα) προανήγγειλε αύξηση των τεστ και έκανε γνωστό πως θα διατεθεί ένα δωρεάν rapid (test), κάθε βδομάδα, για κάθε πολίτη, που θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία με επίδειξη ΑΜΚΑ.

«Προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβεται. Ενώ οι πολίτες μετά από πεντέμισι μήνες αποτυχημένου λοκντάουν περίμεναν την υγειονομική ενημέρωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση έβαλε τον κ. Σκέρτσο να κάνει προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της Κουμουνδούρου σημειώνει πως «χρειάστηκε ένας χρόνος για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνονται μαζικά και δωρεάν, τώρα προωθεί ράπιντ τεστ για όποιον ενδιαφέρεται να ελεγχθεί, ανοίγοντας  παράθυρο για νέο όργιο απευθείας αναθέσεων».

Και κλείνει αναφέροντας: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη πως όση χυδαία προπαγάνδα και να επιστρατεύσει πλέον έχει κουράσει με τις αποτυχίες και τις παλινωδίες του. Οι πολίτες ούτε τον εμπιστεύονται, ούτε τον ακούνε».

► «Φθηνή αντιπολίτευση και κορωνοκαπηλεία δεν χωρούν σε κρίσεις όπως αυτή της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα χάθηκε η όποια ελπίδα για υπευθυνότητα, έστω για στοιχειώδη σοβαρότητα», η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

ΚΚΕ: Επικίνδυνη πολιτική

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και το ιδιωτικό δεν επιτάσσεται, αλλά θησαυρίζει απρόσκοπτα..., την ώρα που τα κρούσματα έχουν χτυπήσει κόκκινο, γιατί δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα σε εστίες υπερμετάδοσης - όπως οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς - αυτή την κρίσιμη ώρα η κυβέρνηση απορρίπτει ξανά τα αιτήματα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων και δείχνει τον ένοχο: τις δημόσιες συναθροίσεις!» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Και από την άλλη αποφάσισε να 'ενθαρρύνει' τον κόσμο να βγει σε δημόσιους χώρους, ενώ μέχρι πριν μια βδομάδα τον κυνηγούσαν και τον ξυλοφόρτωναν. Επικίνδυνη πολιτική και τρικυμία εν κρανίω μαζί!» καταλήγει το κόμμα στο σχόλιό του.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη 24.4.2024

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες …