Φιλελληνισμός α λα γαλλικά |

«Η Πολιορκία της Κορίνθου». Σχέδιο για τα σκηνικά της όπερας του Ροσίνι, 1826

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, τη διαδικτυακή έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα», αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και όλη την Ευρώπη.

Διονύσιος Σολωμός, «Υμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν». Καταγραφή Νικολάου Πολίτη, δίσκος 78 στροφών. Εκδοση Hubert Pernot, 1927

Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, μέρος των οποίων παρέμενε αδημοσίευτο μέχρι σήμερα, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση -η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα- αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.

«Ναυμαχία του Ναυαρίνου», λιθογραφία του François Georgin, 1828

Αναδεικνύει την ασύλληπτη ποικιλομορφία των μέσων -εφημερίδες, βιβλία, τραγούδια, σχέδια, αφίσες, πίνακες, αλληλογραφίες, κάρτες, θεατρικά έργα, συναυλίες, διαφημίσεις- που επιστρατεύτηκαν με στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ελληνικής Επανάστασης. «Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης διαδίδεται και εξαπλώνεται, υποστηριζόμενο από εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος (Λόρδος Βύρων, Σατωβριάνδος, Ουγκό...) και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση».

Τα τεκμήρια που αποκαλύπτονται μέσα από την έκθεση μαρτυρούν αυτή την απαράμιλλη «στιγμή φιλελληνισμού». Και μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε σήμερα το σθένος αυτής της κινητοποίησης, να μάθουμε περισσότερα για τις ζωές που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, να κατανοήσουμε τις καθημερινές αντιξοότητες του Αγώνα, να αφουγκραστούμε την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, για μια Ελλάδα ελεύθερη!

«H τελευταία μέρα του Μεσολογγίου», Ferdinand Herold, χειρόγραφη παρτιτούρα, 1828. Ετικέτα του Λικέρ των Θαρραλέων Ελλήνων

Τα κείμενα και τα βίντεο είναι αποτέλεσμα εργασίας επιστημονικής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών. Πιστή στην παράδοση της διεπιστημονικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη γαλλική ιστοριογραφία, η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων μαχών και αγώνων και νέων θεματικών πεδίων όπου αναδεικνύονται η θέση των γυναικών και η συσπείρωση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Η ψηφιακή έκθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο 1821.ifg.gr και θα εμπλουτίζεται με άρθρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του σχετικού blog και με τη συνδρομή πολιτιστικών φορέων απ’ όλη την Ελλάδα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Pornhub, XVideos και Stripchat στο στόχαστρο της ΕΕ

Πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ  για τις ψηφιακές υπηρεσίες, αλλιώς αντιμετωπίζουν …