Γεραπετρίτης: Υπάρχει προσωπική σχέση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και οι σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και όλες οι πτυχές της πανδημίας βρέθηκαν επί τάπητος στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό "Blue Sky".

Ξεκινώντας από την πληροφορία για επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως είναι "προφανές" ότι υπάρχει "μια σοβαρή αναβάθμιση του επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων". Επικαλούμενος επιπλέον και την "προσωπική σχέση που συνδέει τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Αμερικανό Πρόεδρο", σημείωσε εμφατικά: "Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία που έχει το ζήτημα αυτό για την ελληνική διπλωματία".

Ταυτοχρόνως ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις εκ μέρους του State Department, "γενικά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό "φεγγάρι" με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γίνει επικοινωνία του πρωθυπουργού και αυτή θα είναι η απαρχή μιας καλής περαιτέρω σχέσης", εκτίμησε ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή επιθεώρηση, από τον Κ. Μητσοτάκη, του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα. "Είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή σχέση με τις ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι", τόνισε εν κατακλείδι.

Ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση δεδηλωμένα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, αυτό που εμείς περιμένουμε, είναι αυτού του τύπου η αλληλεγγύη να καταγραφεί με πολύ συγκεκριμένα κεφάλαια των Συμπερασμάτων είτε δηλώσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση", συνέχισε, "κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η απειλή των κυρώσεων έτσι ώστε να υπάρχει κι ένας πειθαναγκασμός" προκειμένου να έχει η Τουρκία πιο κατευναστική στάση. Ερωτηθείς δε, για την επικείμενη αγορά φρεγατών, διευκρίνισε ότι οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι το μοναδικό κριτήριο για την αγορά αυτή.

Στον πόλεμο κατά της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) ότι θα κυκλοφορούν πιθανότατα και στο εμπόριο, ενώ έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική καινοτομία της επιστήμης, που δίνει εργαλεία στη μάχη κατά της διασποράς του ιού. "Η Ελλάδα, όπως συνέβη και με τα rapid tests, θα είναι η πρώτη, ίσως από τις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν αυτό το νέο εργαλείο και σίγουρα η πρώτη χώρα που θα διανείμει σε όλους τους πολίτες τα διαγνωστικά αυτά τεστ", ανέφερε επίσης.

Ενώ για τις λεπτομέρειες του σχεδίου παρέπεμψε στο αναλυτικό πλάνο που υπάρχει για το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά, και το οποίο θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Ενώ απαντώντας και στις ενστάσεις φαρμακοποιών για το πού θα απορρίπτονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μετά τη χρήση τους, διαβεβαίωσε ότι "θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος από τα λύματα". Για να καταλήξει ότι το εργαλείο αυτό "είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία".

Παραλλήλως αντέκρουσε τα δύο επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρώτο γιατί η κυβέρνηση δεν επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές και το δεύτερο ότι δεν αυξήθηκαν οι ΜΕΘ.. Για το μεν πρώτο ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι αντί της επίταξης που έχει άλλωστε κόστος, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ για το δεύτερο παρέθεσε όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν, όπως είπε, την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ.

"Ό,τι και να είχαμε κάνει, ο κ. Τσίπρας θα ζητούσε κάτι περισσότερο", τόνισε με έμφαση κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι επενδύει στην καταστροφολογία, ότι ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτε, αλλά και για "μανία πλειοδοσίας".

"Αισθάνομαι ότι έχουμε μπροστά μας τρεις ως τέσσερις πολύ δύσκολες εβδομάδες, θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα", εκτίμησε επίσης, ωστόσο, πρόσθεσε, "υπάρχει πλέον σαφής ορατότητα". Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το φετινό Πάσχα "θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό", αλλά πάντα με μέτρα προφύλαξης, μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή μεγάλων συγχρωτισμών.

"Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε και στο λιανεμπόριο και πρώτα απ' όλα στα σχολεία. Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, ιδίως τα Λύκεια ή και τα Γυμνάσια να τα επαναφέρουμε σε μια κανονικότητα πριν από το Πάσχα", δήλωσε επίσης για τα επόμενα βήματα.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόθεση πολιτών να πραγματοποιήσουν παρελάσεις την Πέμπτη, ζήτησε από όλους να επιδείξουν "υψηλό φρόνημα εθνικής ευθύνης, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτού του τύπου πορείες και διαδηλώσεις, χωρίς τήρηση μέτρων προφύλαξης, είναι πραγματικά ολέθριες", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …