Θα αλλάξει το τελικό κείμενο της Συνόδου για την Τουρκία; Πιθανό να μην υπάρχει κοινή δήλωση

Σκληρό διπλωματικό «μπρα ντε φερ» για αλλαγές στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει για αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής με οδηγό την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. 

Της διπλωματικής μάχης ηγείται ο πρωθυπουργός από την Αθήνα, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό κείμενο το οποίο απορρίπτει η ελληνική πλευρά αλλά και η Κύπρος. Το ελάχιστο όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, είναι να γίνεται αποδοχή στο κείμενο συμπερασμάτων της έκθεσης Μπορέλ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται λέξη προς λέξη το κείμενο των συμπερασμάτων προκειμένου να γίνει αποδεκτό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής όπου κυρίαρχο θέμα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Έως στιγμής υπάρχει ένα νέο προσχέδιο, το οποίο διαφοροποιείται κάπως, αλλά όχι πολύ από το αρχικό τόνισε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλαιολόγος. Η βασική προσθήκη αφορά αναφορά που ήθελαν η Αθήνα η Λευκωσία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, όσον άφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και την εύλογη ανησυχία που επικρατεί στην ΕΕ για τη διολίσθησή τους στην Τουρκία. Η Αθήνα, και άλλες χώρες, ελπίζουν ότι αυτή η αναφορά θα είναι ακόμα πιο ηχηρή στο τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης, και μάλιστα διαμηνύεται ότι αν δεν υπάρξει ικανοποίηση σε αυτό και άλλα μέτωπα μπορεί να μην υπάρξει καν κοινή δήλωση, απλώς μια δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης. 

Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση νέας αλλαγής της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Θα ήθελαν πιο ρητή και αναλυτική αναφορά όπως και στην έκθεση Μπορέλ. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά και με διαφορά για τον Γ. Αυτιά (ΝΔ)

Ποιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών -  Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - …