Κρήτη: Λιτές και υπό βροχή οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Λιτές και χωρίς κόσμο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Κρήτη οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, υπό βροχή όπως και στις άλλες πόλεις του νησιού, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων Μάξιμος Σενετάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Λογιάδης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου Βασίλης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά χοροστατούντος του επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια φιλολογίας Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Σημειώνεται ότι δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αγκυροβόλησαν έξω από τα λιμάνια Χανίων και Ηρακλείου, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Χανιά

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, άρχισαν στα Χανιά με την έπαρση της Σημαίας στο ιστορικό φρούριο Φιρκά της παλιάς πόλης στο ενετικό λιμάνι.

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό μητροπολιτικό ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου, ενώ στην συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης.

Ρέθυμνο

Λιτές οι εορταστικές εκδηλώσεις φέτος και στην πόλη του Ρεθύμνου. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό της πόλης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κατέθεσαν στεφάνια τιμώντας τους ήρωες της επανάστασης, την ώρα που η τεράστια γαλανόλευκη κυμάτιζε στον Ρεθυμνιώτικο ουρανό.

Δηλώσεις βουλευτών και αιρετών της Κρήτης

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης:

«Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, αποτελεί τη βάση για τον αναστοχασμό της ιστορικής διαδρομής του Ελληνικού Έθνους. Μιας πορείας που έχει διαμορφωθεί μέσα από δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα προμηνύεται γεμάτη ελπίδα για το μέλλον.

Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά την 25η Μαρτίου, ως την ημέρα εκείνη που ο αγώνας των Ελλήνων κατάφερε, τελικά, να συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο. Ο πόθος των επαναστατημένων Ελλήνων για μια πατρίδα ελεύθερη, συμπυκνώνεται στο στίχο του Ανδρέα Κάλβου «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».

Ακολουθώντας το νήμα της Ιστορίας, με ενότητα και αλληλεγγύη προχωράμε μπροστά. Ο αγώνας της Εθνικής Ανεξαρτησίας παραμένει χαραγμένος στις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας, ως πηγή δύναμης, ως παράδειγμα μεγαλείου και αρετής».

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός:

«Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων  για τον Ελληνισμό.

Οι πρόγονοί μας, υπερβαίνοντας την εναντίωση των μεγάλων Δυνάμεων της εποχής στην προοπτική απελευθέρωσής τους, τις γενικευμένες ωμότητες των Τούρκων, κατόρθωσαν, με αμέτρητες θυσίες, να αλλάξουν την ιστορική τους μοίρα.

Η πατρίδα μας, αυτά τα διακόσια χρόνια από το 1821, προχώρησε, απέκτησε κρατική οντότητα, εντάχθηκε στις πολιτισμένες, δημοκρατικές χώρες, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα ουσιαστικό και λαμπρό μέλλον για τους πολίτες της.

Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, με την γειτονική Τουρκία να παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο, να εποφθαλμιά και να καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, οφείλουμε να παραμένουμε σε ψύχραιμη εγρήγορση.

Με το ανυπέρβλητο παράδειγμα των θυσιών και των αγώνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με ομοψυχία και πίστη στις δυνατότητές μας, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε, να αντιταχθούμε σε κάθε αντίξοη συγκυρία, διασφαλίζοντας για την Ελλάδα ένα «αύριο» αντάξιο της Ιστορίας της, με προσήλωση στις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, και της Δημοκρατίας».

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης:

«Χρόνια πολλά σε όλους και όλες! Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το κορυφαίο ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων για τον ελληνισμό.

Χρωστάμε πολλά σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, ενέπνευσαν, μεγαλούργησαν, θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική δικαιοσύνη.

Έχουμε χρέος να τους τιμούμε, να θυμόμαστε, αλλά πάνω από όλα να παραδειγματιζόμαστε, ειδικά σήμερα που η χώρα μας ανεβαίνει άλλον ένα Γολγοθά».

Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης:

«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, που αποτελεί κομβικής σημασίας γεγονός στην Ιστορία του τόπου μας, είναι πηγή γνώσης και έμπνευσης από τους αγώνες του λαού μας. Το διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την Επανάσταση του 1821 είναι ότι τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη, που οδηγεί τις κοινωνίες να τραβούν προς τα μπρος.

Τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Το κάλεσμα της εποχής μας, των καιρών μας, είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα και την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη, να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής διεξόδου, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, για να ζούμε «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25:

«Σήμερα, τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενωμένοι, βάζοντας το καθήκον και τον φόβο πάνω από αυτούς, απελευθερώνοντας την Ελλάδα μας. Η Ελευθερία, η ανεξαρτησία, η αντίσταση και η λαϊκή κυριαρχία είναι ο μόνος δρόμος ώστε οι λαοί να ζουν μονιασμένοι, σε συνεργασία και κάτω από μια κοινή στέγη.

Υποκλίνομαι στην Ελληνική σημαία και θυμίζω ότι, η υπόδουλος για πολλούς αιώνες χώρα μας, σήκωσε το ανάστημά της, απέναντι τόσο στην μεγάλη τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και στην κραταιά Ιερά Συμμαχία - την τρόικα της τότε εποχής - κόντρα σε κάθε λογική και πραγματοποιήσαμε αυτό που λέει ο Καζαντζάκης: «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς». Αυτό ας αποτελεί φωτεινό δρόμο στις πράξεις μας, εναντίον κάθε μορφής καταπίεσης και εξαθλίωσης από κάθε Τρόικα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Έλληνες για την εθνική και θρησκευτική εορτή μας».

Γιάννης Κουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης:

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης, υπερηφάνειας αλλά και περισυλλογής  για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Τα μηνύματα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και   Δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρα.

Σήμερα, 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης, βρίσκουν τη χώρα μας να έχει διανύσει μια πολυκύμαντη διαδρομή, με σημαντικά επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες.

Μέσα από αυτή την πορεία κατάφερε, όμως, να γίνει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος. Με στέρεους και δημοκρατικούς θεσμούς και σταθερή θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε αυτή την Επέτειο στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό και να εμπνεύσουμε την νέα γενιά με τις αξίες και τις αρχές της ανδρείας, της γενναιότητας και της ομοψυχίας  που χαρακτήριζαν  τους αγωνιστές και μας διδάσκουν ότι οι μάχες για Ελευθερία και Δικαιοσύνη κερδίζονται με πίστη και όραμα.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι στην νέα εποχή και πραγματικότητα που έρχεται, η πολύτιμη παρακαταθήκη που αντλούμε από την επανάσταση του 21’ θα εμπνεύσουν την πορεία και το έργο των Ελλήνων. Χρόνια πολλά!».

Παναγιώτης Σημανδηράκης δήμαρχος Χανίων:

«Γιορτάζουμε σήμερα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την απαρχή του νέου ελληνικού κράτους και τους αγώνες για την ανεξαρτησία. Τιμούμε όλους εκείνους, που διαχρονικά συνέβαλαν ώστε η μικρή σπίθα, να γίνει φωτιά που ένωσε όλους τους Έλληνες. Το ξέσπασμα της Επανάστασης, ξεχύθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και το αρχικό, μικρό κίνημα βρήκε αναπάντεχη στήριξη. Η Κρήτη φυσικά, υπό κατοχή ακόμα, μέσα από τους δικούς της επαναστατικούς αγώνες, απέδωσε τον δικό της φόρο αίματος για τη λευτεριά.

Τα τελευταία 200 χρόνια, μέσα από αλλεπάλληλες καταστροφές και ξεχωριστούς θριάμβους, το ελληνικό έθνος διαγράφει τη δική του πορεία και με αισιοδοξία έχει καταγράψει πλέον ιστορικά, πως οποτεδήποτε δράσαμε όλοι μαζί, συλλογικά, σαν ένα, είχαμε ανεπανάληπτα αποτελέσματα.

Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ώστε να υπερβούμε τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες και να τιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος για την επίθεση στη Βουλή: «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω»

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, επιμένει ότι ο Βασίλης Γραμμένος μίλησε με υβριστικά λόγια …