Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο στην πανδημία

Τους νεότερους εργαζόμενους καθώς και εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων «χτυπά» περισσότερο η πανδημία, με απότομη αύξηση των ποσοστών ανεργίας σε αυτές τις κατηγορίες, όπου οι δείκτες τείνουν έτσι και αλλιώς να είναι υψηλότεροι, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το σοκ του κορωνοϊού είναι ασύμμετρο σε συγκεκριμένους κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνει προϋπάρχουσες τάσεις στην απασχόληση, εντείνοντας την έξοδο από κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στην αυτοματοποίηση.

Σύμφωνα με το Money Review, η ανακατανομή των εργαζομένων σε κλάδους και επαγγέλματα είναι πιο πιθανή έπειτα από μία περίοδο ανεργίας, όμως ενέχει σημαντικό κόστος, καθώς όσοι αλλάζουν δουλειά βλέπουν τις αμοιβές τους να μειώνονται.

Ειδικότερα, η μελέτη του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι για όσους έχουν δουλειά (απασχολούνται συνεχόμενα τα τελευταία δύο χρόνια), οι αλλαγές επαγγέλματος συμβαίνουν μόνο στο 10%. Για τους εργαζόμενους που βρίσκουν δουλειά έπειτα από ένα χρόνο ανεργίας, οι αλλαγές επαγγέλματος είναι πέντε φορές υψηλότερες, σχεδόν στο 50%.

Για εκείνους που ήδη είχαν δουλειά, η αλλαγή επαγγέλματος συνοδεύεται από μέση αύξηση της αμοιβής τους κατά 2%, ενώ αντίθετα για τους προηγουμένως ανέργους, μια αλλαγή επαγγέλματος συνεπάγεται μείωση αμοιβής 15%, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα αποδέχθηκαν μία λιγότερο επιθυμητή θέση εργασίας, προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά.

Πηγή: Money Review


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …