Η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση πειραματίζεται

Η νόσος Covid-19 εξαπλώνεται, όμως το Μαξίμου συνεχίζει τα πειράματα, μεταθέτοντας αυτούσιες τις ευθύνες που του αναλογούν, προς όλους τους άλλους

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την Ελλάδα, γεμίζοντας ασφυκτικά τα δημόσια νοσοκομεία με ασθενείς και ανεβάζοντας κατακόρυφα τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, έχοντας ήδη σκαρφαλώσει στους 755. Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, έχοντας μπει στη σχετική λίστα για αναμονή κρεβατιού. Εκτός από την Αττική, και η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη σε κενές κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν μόλις 5 συνολικά σε Αγρίνιο και Πύργο, ενώ στην Πάτρα είναι όλες γεμάτες. Επιδεινώνεται ραγδαία και η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, με την πληρότητα των κρεβατιών ΜΕΘ να αγγίζει ήδη το 82%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς (το τελευταίο 24ωρο έγιναν 561), τα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τα 3.000, ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 6,5%, ενώ άλλοι 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Την ίδια στιγμή, οι αναθεωρημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) –που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.– δείχνουν τη χώρα μας στο «κόκκινο» και με δείκτη θετικότητας σταθερά πάνω από το 4% που αποτελεί το όριο συναγερμού. 

Όλα τα παραπάνω κραυγάζουν ότι η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, καθώς η διασπορά κλιμακώνεται και ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση –που δεν έχει προβεί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύει τους πολίτες– συνεχίζει τα πειράματα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα αποτελέσματα των ενεργειών της, ενώ μεταθέτει αυτούσιες τις ευθύνες που τις αναλογούν, προς όλους τους άλλους.

Μέχρι πρόσφατα, το Μαξίμου επένδυε στη διαδικασία του εμβολιασμού ως την πανάκεια για την έξοδο από την πανδημία. Πλέον (βλέποντας πως αργεί πολύ η απόκτηση της ανοσίας του πληθυσμού), έχει αναγάγει τα self-test ως το «πολύτιμο εργαλείο» που θα αναχαιτίσει την ορμή του κορονοϊού, παρά τα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αλλά και το γεγονός ότι μετακυλά προς τους πολίτες την κυβερνητική ευθύνη για στοχευμένα και μαζικά διαγνωστικά τεστ. 

Δεν προκαλεί, λοιπόν έκπληξη που η Αθηνά Λινού (καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής) τόνισε –όπως έχουν κάνει και άλλοι επιστήμονες– ότι η χώρα πορεύεται χωρίς τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση, άρα χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση.

Παράλληλα, χωρίς να λάβει ούτε ένα από τα αναγκαία μέτρα, δρομολογεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κουνώντας και πάλι το δάχτυλο προς τους κατοίκους αυτής της χώρας σε περίπτωση περαιτέρω έξαρσης της πανδημίας. Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στους ειδικούς, με τον ιατρό ερευνητή Γιώργο Παυλάκη να τονίζει στο MEGA ότι κάθε άνοιγμα είναι συνδεδεμένο με την αύξηση των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Με τον υγειονομικό έλεγχο να έχει χαθεί πλήρως, τα πειράματα συνεχίζονται από το Υπουργείο Υγείας, με ολόκληρα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε κλινικές μιας νόσου, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, στερώντας παράλληλα από τους κατοίκους τη δυνατότητα νοσηλείας για άλλες παθήσεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει και σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης, όπως είναι το άνοιγμα των σχολείων και των πολυκαταστημάτων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων κατά ξενοδόχων: Έχετε άρνηση της πραγματικότητας

Ο ΠΟΞ προτείνει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης με συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς …