Κρήτη: Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τους δασικούς χάρτες

Από την κατάληψη του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.

Οι αγρότες προχώρησαν σε συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι ενώ ακολουθήσε συμβολική κατάληψη των δασαρχείων της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο η προσυγκέντρωση έγινε στο Παγκρήτιο Στάδιο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης με τους αγρότες να προχωρούν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. 
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων,  πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. 
  • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Αντιπεριφέρειας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην κύρωση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολύμνια Σκλαβάκη στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Από τη συγκέντρωση των αγροτών έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

kriti24.gr

Οι συγκεντρωμένοι (είχαν και την συμπαράσταση των δημάρχων Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη), έφτασαν στη Διεύθυνση Δασών με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την είσοδο της πόλης των Χανίων στον κόμβο Μουρνιών. Μετά τη Διεύθυνση Δασών κατευθύνθηκαν με τα οχήματα τους προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων κλείνοντας για περίπου μισή ώρα τον δρόμο μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της.

Συγκέντρωση αγροτών στα Χανιά

kriti24.gr

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και μετά να ακολουθήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ρέθυμνο

Με μηχανοκίνητη πορεία προς το κτήριο της Αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο μέλη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού, αλλά και επαγγελματίες του χώρου, διαμαρτυρήθηκαν για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, στον τρόπο χαρτογράφησης της Ρεθεμνιώτικης γης και των εκτάσεων, ζητώντας την άμεση διόρθωση των χαρτών.

Κατάληψη του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου από τους αγρότες.

rethemnosnews.gr

«Το 65% της Κρήτης με την επιλογή που έχουνε κάνει από το υπουργείο και με τον τρόπο που έχει χαρτογραφηθεί, οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις» προσέθεσε, λέγοντας πως «θίγονται αγρότες, ιδιώτες, κτηνοτρόφοι, όλοι θίγονται και όλοι σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό, το οποίο μας απασχολεί βαθιά όλους», ανέφερε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Από την κινητοποίηση των αγροτών στο Ρέθυμνο.

rethemnosnews.gr

Για «τεράστιο κίνδυνο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για την περιουσία των ανθρώπων, για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», έκανε λόγο ο Γρύλλος Παπαδάκης πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.

Μεγάλη η συμμετοχή στην κινητοποίηση των αγροτών στο Ρέθυμνο.

rethemnosnews.gr

«Συμπαραστεκόμαστε και παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με την πορεία που πρέπει να έχει το θέμα των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και από μας τους ίδιους, αρμοδίως, το οποίο και επιδώσαμε προσωπικά στον υπουργό κ. Σκρέκα και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση έτσι ώστε, πολλά θέματα τα οποία δημιουργούν τα τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη, να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση», είπε η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυξήθηκε η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Αυξημένες κατά 6% οι πληρότητες το πρώτο τρίμηνο   Με μέση πληρότητα της τάξης …