Ηράκλειο: Λουκέτο αλλά και... επανεξέταση στους κινηματογράφους TALOS

Το εμπορικό κέντρο TALOS PLAZA που στεγάζει τον πολυκινηματογράφο ODEON στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Την Τετάρτη αναμένεται να συζητήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου την τροποποίηση του σχεδίου Πόλης, ώστε από “γενική κατοικία” η χρήση να γίνει “τουρισμού – αναψυχής”, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία του πολυκινηματογράφου «Τάλως» στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιτροπή δέχθηκε σχετικό αίτημα από την εταιρία του πολυκινηματογράφου, μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, το συγκρότημα έχει ανεγερθεί παρανόμως σε περιοχή όπου προβλέπεται μόνο κατοικία από το Σχέδιο Πόλης, άρα δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με μοναδικό θέμα την αποδοχή της εισήγησης της εταιρείας και της υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ηρακλείου αφού παρέλαβε την τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέβλεπε την οριστική σφράγιση και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, κλήθηκε να εφαρμόσει τη σχετική διοικητική πράξη και μάλιστα τη Δευτέρα θυροκολλήθηκε και η απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει μετά από μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανταγωνιστικού πολυκινηματογράφου “Τεχνόπολις”, κατά των οργάνων της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος παλαιότερα είχε επιτρέψει την ίδρυση πολυκινηματογράφου στην περιοχή “Τάλως”.

Για αυτή καθαυτή τη λειτουργία του πολυκινηματογράφου στη συγκεκριμένη περιοχή το ΣτΕ με την απόφασή του υπ. αριθ. 2208/2020 παίρνει οριστική θέση ξεκαθαρίζοντας τη νομολογία του καθώς στο παρελθόν είχαν εκδοθεί δύο διαφορετικές αποφάσεις επί του θέματος από διαφορετικά Τμήματά του (το Δ' και το Ε'). Με τη νεώτερη απόφαση της Ολομέλειας, η λανθασμένη απόφαση του Δ' Τμήματος«εξαφανίζεται» από τη νομολογία και παραμένει η απόφαση του Ε' Τμήματος που χαρακτήριζε παράνομη τη λειτουργία πολυκινηματογράφου σε περιοχή όπου προβλέπεται μόνο κατοικία. 

Με αυτό το δεδομένο πλέον, το ΣτΕ αποφαίνεται αρνητικά και για το δεύτερο ζήτημα, αυτό του αιτήματος "τακτοποίησης" των αυθαιρέτων κτισμάτων. Στην απόφαση 2210/2020 αναφέρεται πως «η χρήση πολυκινηματογράφου δεν ήταν επιτρεπτή στο σημείο όπου είχε εγκατασταθεί, το γεγονός δε αυτό απέκλειε την πολεοδομική του τακτοποίηση, κατά ρητή σχετική πρόβλεψη του νόμου, απέρριψε δε τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της επιχείρησης αυτής, ότι η απαγόρευση αυτή δεν ίσχυε λόγω άλλων διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έκρινε η Ολομέλεια επαναλαμβάνοντας τη νομολογία της, η πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ασύμβατων με το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, δεν ήταν οπωσδήποτε επιτρεπτή στη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι η παρανομία αυτή είχε διαγνωσθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η παράκαμψη της οποίας θα ήταν αντίθετη στις συνταγματικές διατάξεις περί δικαιώματος παροχής έννομης προστασίας και δεσμευτικότητας των δικαστικών αποφάσεων. Για τους λόγους αυτούς ακυρώθηκε και η υπαγωγή του επίμαχου πολυκινηματογράφου στις ευνοϊκές διατάξεις».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπό εξέταση από τον EMA το εμβόλιο της Johnson & Johnson

© Uladzimir Zuyeu | Dreamstime.com 13.04.2021, 21:43Ενημερώθηκε στις: 13.04.2021, 23:14 Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα περιστατικά …