Γερμανός Ευρωβουλεύτης σε ΣΚΑΪ: Σε δίνη απολυταρχικών εξελίξεων η Τουρκία (vid)

Για τον κίνδυνο απολυταρχικών εξελίξεων στην Τουρκία και την ανάγκη να επανέλθει η Δημοκρατία στη γείτονα κάνει λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη, ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο Σεργκεϊ Λαγκοντίνσκι, στη σκιά του Sofa Gate. Τονίζει επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΕΡ: Κ. Λαγκοντίνσκι, σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Το Sofa-Gate συζητείται σε όλη την Ευρώπη και, ανεξάρτητα από το αν ήταν σκόπιμο ή μη, τι συμβολίζει και τι σηματοδοτεί για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας;

Σεργκέι Λαγκοτίνσκι: «Νομίζω ότι οι συνέπειες είναι καταστροφικές και το καταστροφικό είναι η ίδια η συνάντηση. Από τη μια οι εικόνες με τη γυναίκα που εξοβελίζεται, από δύο άνδρες μάλιστα, στον καναπέ, επειδή δεν μοιάζει να έχει αρκετή ισχύ και εξουσία, και από την άλλη έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και έτσι θυσιάζει τα δικαιώματα των γυναικών στο εσωτερικό λόγω της εθνικιστικής της στροφής.» 

ΕΡ: Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ντράγκι αποκάλεσε χθες τον κ. Ερντογάν "δικτάτορα". Συμμερίζεστε τον χαρακτηρισμό και, σε κάθε περίπτωση, μπορεί η ΕΕ να συνεργαστεί με έναν απολυταρχικό Πρόεδρο;

Σεργκέι Λαγκοτίνσκι: «Δεν μου αρμόζει και είναι αντιπαραγωγικό απλώς να επιστρατεύουμε χαρακτηρισμούς. Έχουμε, όμως, δείγματα αυταρχισμού, τα οποία όλο και ενισχύονται στην Τουρκία. Υπάρχει, μάλιστα, και ο κίνδυνος απολυταρχικών εξελίξεων, καθώς όλο και μικραίνουν τα περιθώρια ελευθερίας για τους πολίτες και για την κοινωνία των πολιτών. Και, βεβαίως, η ΕΕ πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να συνεργαστεί με αυτόν τον ηγέτη, αλλά πρέπει να είναι σαφές για ποιον σκοπό. Αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει σαφείς προϋποθέσεις, δια της προσπάθειας να επανέλθει η Δημοκρατία στην Τουρκία και όχι αντίστροφα». 

ΕΡ: Είστε της άποψης ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ειλικρινής, όταν λέει ότι είναι έτοιμος για μια αποκατάσταση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας ή πρόκειται ακόμα για μια πολιτική μανούβρα του κ. Ερντογάν;

Σεργκέι Λαγκοτίνσκι: «Υπάρχει ενδιαφέρον για ενός είδους οικονομική, γεωστρατηγική συνεργασία. Αυτό που απομένει, όμως, είναι το ερώτημα για την εσωτερική ετοιμότητα της Τουρκίας. Και εκεί είναι ο ρόλος της ΕΕ. Εκεί πρέπει να πούμε, ως ευρωπαϊκοί θεσμοί, ότι δεν μας αρκεί τα πολεμικά πλοία να μην προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε και αυτό να μην συμβαίνει, αλλά την ίδια ώρα να μην προχωρήσει και η απαγόρευση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία αποχώρησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Καβαλά και Ντεμιρτάς». 

ΕΡ: Οι Πράσινοι έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ ενός εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και οι γερμανικές εκλογές είναι κοντά. Το κόμμα σας μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Εμμένετε σε αυτή τη θέση;

Σεργκέι Λαγκοτίνσκι: «Ως Πράσινος πολιτικός εμμένω στη θέση ότι δεν πρέπει να κάνουμε συμφωνίες για όπλα  με κράτη που επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά. Κατά πόσο, βεβαίως, θα πρέπει να είμαστε τόσο σκληροί με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ, είναι μια άλλη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σε αρκετές περιπτώσεις, σε μια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα βρεθεί ένας τρόπος ανάμεσα στην προγραμματική θέση και την πράξη. Νομίζω όμως ότι αυτό το θέμα θα πέσει σοβαρά στο τραπέζι. Εφόσον υπάρξουν περαιτέρω προκλητικές και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό και, ευρύτερα, στην περιοχή, τότε πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά». 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καθημερινότητα και επικαιρότητα καθορίζουν την προεκλογική ατζέντα-Η στρατηγική του Μαξίμου

Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική ατζέντα της «καθημερινότητας» αποτελεί η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου …