Ψέματα Μητσοτάκη και αλαλούμ με τα τεστ

Τη φράση του Μενέλαου Λουντέμη «ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ’λεγαν» χρησιμοποιεί η ΟΕΝΓΕ, σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη για τους διασωληνωμένους

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάος αντιμετωπίζουν οι γονείς των μαθητών στα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της έλλειψης self-tests, ιδίως στην επαρχία, της ένδειξης ότι «δεν προορίζεται για αυτοδιάγνωση» και των οδηγιών χρήσης σε γλώσσες όπως τουρκικά και κροατικά. ● Ταυτοχρόνως οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν στη δήλωση του πρωθυπουργού πως «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ’λεγαν». Με τη φράση του Μενέλαου Λουντέμη απάντησαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν» (STAR).

Λίγο πριν από την τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη, «στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Οι 82 από αυτούς, ασθενείς πάσχοντες από Covid-19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω» καταδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με την ομοσπονδία, που χαρακτηρίζει απαράδεκτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό.

Χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ -776-, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, 3.228 σε 58.456 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας στο οριακά αυξημένο 5,52%, ενώ σημειώθηκαν και 73 θάνατοι. Ο υγειονομικός έλεγχος έχει χαθεί, με τα νοσοκομεία σε Αττική, Πάτρα αλλά και Θεσσαλονίκη να μην αντέχουν την ορμητικότητα του ιού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές.

Πάντως το τελευταίο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης με τα αμφιλεγόμενα self-tests συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα χθες, με τους γονείς των μαθητών Λυκείου να ζητούν τα δύο τεστ που αναλογούν σε κάθε παιδί ανά εβδομάδα και τους φαρμακοποιούς να απαντούν ότι η σχετική πλατφόρμα προβλέπει μόνο ένα για κάθε εβδομάδα, καθώς και ότι ούτως ή άλλως δεν έχουν αρκετά ώστε κάθε γονιός να παραλαμβάνει δύο.

Την ίδια ώρα στην επαρχία τα τεστ δεν είχαν φτάσει μέχρι χθες το απόγευμα, οι γονείς επισκέπτονταν τα φαρμακεία και επέστρεφαν σπίτι τους άπραγοι και καλούνταν να επανέλθουν σήμερα για να τα παραλάβουν.

Συγχρόνως, οι απορίες των ανθρώπων που παρέλαβαν τεστ ήταν πολλές: κυρίαρχη, ότι αναγράφεται πως «δεν προορίζεται για αυτοδιάγνωση», με τους φαρμακοποιούς να μην ξέρουν τι να απαντήσουν... Κορυφαία αστοχία αποτελεί και η έλλειψη οδηγιών χρήσης στα ελληνικά ή έστω στα αγγλικά. Οι γλώσσες που πρέπει κάποιος να γνωρίζει για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει είναι τα ιταλικά, τα τουρκικά και τα κροάτικα!

Σταδιακές παραλαβές

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα προβλήματα με τα τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (RADTs), όπως ονομάζονται, δεν σταματούν εκεί. «Οι προμήθειες παραλαμβάνονται σταδιακά. Επομένως σήμερα και αύριο οι πολίτες θα παραλάβουν το ένα τεστ και τη Δευτέρα το δεύτερο της εβδομάδας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβουν αυτή την εβδομάδα δύο τεστ» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Από την ερχόμενη Πέμπτη οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν μαζί τα δύο τεστ της εβδομάδας. Οσον αφορά το αν τα self-tests προορίζονται για αυτοδιάγνωση ή όχι, ο πρόεδρος του ΠΦΣ μάς απάντησε πως «όλα τα ράπιντ τεστ είναι το ίδιο, η χρήση τα κάνει self-tests.

Aν τα κάνετε στο σπίτι, θα το χρησιμοποιήσετε διαφορετικά από ό,τι θα κάνει η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, αλλά τα μέρη του τεστ και το αντιδραστήριο είναι το ίδιο».

Κανένα self-test από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν διαθέτει σήμανση CE για αυτοέλεγχο (οδηγία 98/79/ΕΚ) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Από τη σκοπιά δε της δημόσιας υγείας, τα self-tests έχουν πλεονεκτήματα όταν διενεργούνται από επαγγελματίες υγείας συμπληρωματικά με τα rapid tests και τους μοριακούς ελέγχους (PCR), ξεκαθαρίζει το ECDC.

Και προειδοποιεί ότι η μετατόπιση της ευθύνης της αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ από τους επαγγελματίες Υγείας και τα εργαστήρια στους πολίτες μπορεί να οδηγήσει στην υποκαταγραφή και να καταστήσει τα μέτρα απόκρισης, όπως είναι η ιχνηλάτηση και η καραντίνα των επαφών, ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Μπορεί επίσης, τονίζει, να επηρεάσει μέχρι και την επιτήρηση της διασποράς του ιού και εν γένει την επιδημιολογική επιτήρηση.


❗️ Σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca και το αν αυτό θα χορηγείται στους κάτω των 60 ετών. Η χώρα μας μέχρι στιγμής εμβολίαζε τους άνω των 60 ετών, επομένως σήμερα, με το δεδομένο ότι τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών, θα εξεταστεί αν θα χορηγείται και στους νεότερους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,06%, στα 175,44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Πάντως η αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο για έκτη συνεδρίαση στη διάρκεια των οποίων ο …