Την παράταση του «Ηρακλή» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έγκρισή της έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παράταση του «Ηρακλή» που στοχεύει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός δήλωσε:
«Με τον “Ηρακλή ΙΙ” η Ελληνική Κυβέρνηση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Οι τράπεζες απαλλάσσονται  από τον βραχνά των “κόκκινων” δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, δηλαδή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η μείωση των ΜΕΔ στηρίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έπειτα από μια μακρόχρονη και δύσκολη περίοδο το τραπεζικό σύστημα  γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα της πανδημίας.

Παράλληλα, ο “Ηρακλής” συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τραπεζών, που  θα πρέπει να είναι εγκαίρως προετοιμασμένες ώστε να μεταφέρουν αποτελεσματικά τους  σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις παραγωγικές επενδύσεις που χρειάζεται η πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο διπλός μετασχηματισμός που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, δηλαδή τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού όσο και του ιδίου του  τραπεζικού συστήματος.

Ο “Ηρακλής” αποτελεί απτή απόδειξη της υλοποίησης σε χρόνους ρεκόρ των εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που επαγγέλθηκε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης σε στενή συνεργασία και με τον συντονισμό του Υπουργού Οικονομικών».

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια και για τον Ανταγωνισμό, κα. Margrethe Vestager: «Καλωσορίζω την παράταση του Σχήματος “Ηρακλής”, το οποίο έχει υπάρξει ήδη πολύ επιτυχημένο στο να παράσχει στις ελληνικές τράπεζες μία λύση, με όρους αγοράς, για την απαλλαγή των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ή να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν πλήρως στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Από την εισαγωγή του Σχήματος “Ηρακλής” τον Οκτώβριο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, η Ελλάδα εκτιμά ότι, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του “Ηρακλή”, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει υποχωρήσει, από το 43% στο τέλος του 2019, στο 27% στα τέλη Μαρτίου 2021. Η παράταση του Σχήματος για άλλους δεκαοκτώ (18) μήνες θα βασιστεί στις επιτυχίες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, καθώς στην πρώτη περίοδο εφαρμογής του “Ηρακλή” οι τράπεζες υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής  για τιτλοποιήσεις, συνολικής λογιστικής αξίας, 31,3 δισ. ευρώ».

Η έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή» αφορά σε περίοδο 18 μηνών, ήτοι από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Στο χρονικό αυτό διάστημα, ο «Ηρακλής ΙΙ» στοχεύει σε περαιτέρω απομείωση των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών κατά το ποσό των 30 – 32 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΔ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη από το τρέχον έτος για κάποιες, και με βεβαιότητα για όλες εντός του 2022, συγκλίνοντας έτσι  με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ΜΕΔ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Όπως και στην περίπτωση του «Ηρακλή Ι», το Ελληνικό Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ στις υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων το οποίο αποτελεί και το πλέον ασφαλές μέρος της συναλλαγής.

Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του «Ηρακλή» (Δεκέμβριος 2019-Απριλιος 2021), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απομειώθηκαν κατά 31,35 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, στον «Ηρακλή Ι» συμμετείχαν:

  •     η Alpha Bank με τιτλοποιήσεις ύψους  € 10,8 δισ.,
  •     η Eurobank με τιτλοποιήσεις ύψους € 7,5 δισ.,
  •     η Εθνική Τράπεζα με τιτλοποιήσεις € 6,25 δισ. και
  •     η Τράπεζα Πειραιώς με τιτλοποιήσεις ύψους € 6,8 δισ. 

Σε συνέχεια της αποτελεσματικής λειτουργίας της πρώτης περιόδου του «Ηρακλή», η παράταση του Σχήματος έρχεται κατόπιν αιτήματος των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει στην επενδυτική κοινότητα τους σχεδιασμούς τους για την περαιτέρω απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω νέων τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσουν στον «Ηρακλή ΙΙ».

Την ίδια αποδοχή για την έλευση του «Ηρακλή ΙΙ» εκδηλώνουν και οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Σχήμα ακόμη και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης του COVID-19.

Η παράταση του «Ηρακλή» αποτελεί, επίσης, δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020. Την προοπτική του «Ηρακλή ΙΙ» είχαν χαιρετίσει  τα όργανα της Ε.Ε.,  όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο 2021.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μία συστημική λύση για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, των οποίων ο όγκος στερούσε τη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Είναι μία λύση που στηρίζεται στις αγορές, γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνιστά ελκυστική τοποθέτηση για τους επενδυτές, καθώς προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων.

Χάρη στον «Ηρακλή» και στην παράτασή του, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν πλήρως τους ισολογισμούς τους και να επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών μέσω της απαλλαγής τους από το φορτίο των ΜΕΔ, τις ξανακάνει επενδύσιμες, όπως δείχνει και η θετική αποτίμηση των προοπτικών τους από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, και αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός στα Χανιά ανατολικά της Γαύδου

Σεισμός τώρα στα Χανιά μεγέθους 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου   …