Goldman Sachs: Η μήνυση πρώην υπαλλήλου που σοκάρει-Μπούλινγκ, γροθιές και εξευτελισμοί

Γροθιές, απειλές και μπούλινγκ για τους σύγχρονους «σκλάβους» των χρηματοπιστωτικών κολοσσών, αποκαλύπτει η μήνυση ενός πρώην νεαρού υπαλλήλου της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs.

Στους τίτλους αρχής της θρυλικής σειράς Mad Men έδειχνε έναν άντρα, υπάλληλο σε μια εταιρεία στο Μανχάταν, να πέφτει στο κενό από έναν ουρανοξύστη. Για επτά κύκλους παρακολουθούσαμε τη σταδιακή ψυχική κατάρρευση ενός διαφημιστή, του Ντον Ντρέιπερ, στη Νέα Υόρκη του ’50 και του ’60, ο οποίος λύγιζε κάτω από το βάρος μιας απαιτητικής καριέρας.

Ο Ντον όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που συνθλίβονται από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις μεγάλες εταιρείες είναι τα θύματα μιας ευρύτερης σιωπηλής πλεκτάνης που στήνει καθημερινά σε βάρος μας ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως το έχει θέσει ο Νομπελίστας συγγραφέας Σωλ Μπέλοου στο μυθιστόρημά του Χέρτζοκ. Tη δεκαετία του ’60 οι άνθρωποι επαναστατούσαν, γίνονταν χίπις, παρατούσαν τις ασφυκτικές δουλειές τους όπως έκανε και ο Ντον Ντρέιπερ όταν έπαθε Burn Out και πήγαιναν να κάνουν γιόγκα κάτω από ήλιο και ομαδικά σεξ στα πιο απόμερα νησιά σε όλο τον κόσμο, ζώντας χωρίς ρεύμα και τριγυρνώντας άσκοπα με ένα βαν.

Σήμερα, στα χρόνια του #MeToo, οι άνθρωποι διαδηλώνουν τη δυσαρέσκεια ή την απελπισία τους, μιλώντας στα κοινωνικά δίκτυα για την κακοποίηση, το μπούλινγκ ή ενδεχομένως για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί στον χώρο εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο της αποκάλυψης κακοποιητικών συμπεριφορών στη δημόσια σφαίρα, μπήκε πριν από ένα μήνα στο στόχαστρο και η Goldman Sachs.

Μία ομάδα δεκατριών νεαρών επενδυτών που είχαν προσληφθεί για πρακτική εξάσκηση στον επενδυτικό κολοσσό δημιούργησαν μια παρουσίαση power point, η οποία ανέλυε τις εργασιακές τους συνθήκες υπογραμμίζοντας ότι εργάζονται 110 με 120 ώρες την εβδομάδα. Όπως δηλώνει ένας εξ’ αυτών: «Το να μείνω άνεργος δεν με τρομάζει τόσο όσο το τι θα συμβεί στην υγεία μου αν συνεχίσω να εργάζομαι με αυτές τις συνθήκες». Ένας δεύτερος συμπληρώνει: «Είναι απαράδεκτο να δουλεύω 120 ώρες την εβδομάδα. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό σημαίνει ότι μου μένουν τέσσερις ώρες την ημέρα για να φάω, να κάνω ντους, να κοιμηθώ. Αυτό δεν είναι σκληρά εργαζόμενος, είναι απανθρωπιά και κακοποίηση».

Η Goldman Sachs θορυβήθηκε από το σάλο που προκάλεσε η διαρροή αυτού του power point και ισχυρίστηκε μέσω ανακοίνωσης του CEO της ότι θα μείωνε τις ώρες εργασίας και θα βελτίωνε τις συνθήκες. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας οργή και κοινωνική δυσαρέσκεια στα social media, κάνοντας λόγο για σύγχρονους σκλάβους με high fashion κοστούμια, πανάκριβα gadgets και χειροποίητα δερμάτινα loafers. Αυτές τις μέρες, το Vanity Fair, δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της μήνυσης που θα εκδικαστεί στις 15 Νοεμβρίου.

Ο Patrick Blumenthal, στη μήνυση που έχει καταθέσει τον περασμένο Φεβρουάριο κατά της Goldman Sachs και του προϊσταμένου του Julius Erukhimov, ισχυρίζεται ότι όσο έκανε την έμμισθη πρακτική του, από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, στα γραφεία της τράπεζας επενδύσεων στο Σαν Φρανσίσκο έζησε μια αληθινή κόλαση. Όταν πέρασε το κατώφλι της Goldman Sachs ήταν είκοσι ετών, ακόμα φοιτητής στο πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφειας, πίστευε ότι συνάντησε την ευκαιρία της ζωής του. Ο έμπειρος στα επενδυτικά θέματα Erukhimov ανέλαβε την εκπαίδευση του νεαρού Blumenthal και τον ενέταξε σε μία ομάδα την οποία σατυρικά τα μέλη της αποκαλούσαν 007, δηλαδή μια σκληροπυρηνική ομάδα έτοιμη για όλα.

Ο Blumenthal σύντομα άρχισε να συνειδητοποιεί στην πράξη ότι η Goldman Sachs εκ των έσω δεν φαινόταν καθόλου μια λαμπερή εταιρεία της Wall Street, έμοιαζε περισσότερο με αίρεση ή με μυστική αδελφότητα σαν αυτές που ιδρύονται στα αμερικανικά κολέγια. Ο Erukhimov και οι πιο παλιοί της ομάδας πίεζαν τους νεότερους και τους έκαναν μπούλινγκ. Ο Blumenthal αναφέρει στη μήνυση του ότι ο Erukhimov τον είχε απειλήσει ότι θα τον χτυπήσει μέχρι να ματώσει αν δεν του αποκάλυπτε τα λεγόμενα ενός τρίτου για το άτομό του.

Ο Blumenthal δεν ήταν φυσικά ο μόνος. Ισχυρίζεται ότι ο Erukhimov ήταν γνωστός μέσα στη Goldman Sachs για βίαιες συμπεριφορές: μεθούσε συχνά και γρονθοκοπούσε όποιον έβρισκε μπροστά του. Συγκεκριμένα, ως στοιχείο στη μηνυτήρια αναφορά του, ο νεαρός πρώην επενδυτής αποκαλύπτει τα τεκταινόμενα ενός πάρτυ της Goldman Sacs στο Fort Mason όπου τον πίεσαν να πιει πολύ, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Τα πειράγματα πολύ σύντομα έγιναν κοροϊδίες και ξέφυγαν από τον έλεγχο κάνοντας τον να νιώθει ότι ήταν υποχρεωμένος να υφίσταται κακοποιητικές συμπεριφορές για να μην τον διώξουν.

Ο Erukhimov ως προϊστάμενος της ομάδας, αντί να τον προστατεύσει του έλεγε ότι έπρεπε να παίρνει αντιόξινα φάρμακα και αμφεταμίνες προκειμένου να αντέχει το πότο ως ένα αυθεντικό μέλος της Goldman Sacs. Ο Blumenthal απευθύνθηκε στην executive της εταιρείας, η οποία τον είχε προσλάβει, και της ζήτησε να τον μετακινήσει σε κάποια άλλη ομάδα, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Σε μια από τις συνηθισμένες συναντήσεις των εργαζομένων της Goldman Sachs για happy hour μετά τη δουλειά σε γειτονικό bar-restaurant, το Sause, ο Erukhimov άρχισε να γίνεται πιεστικός με τον Blumenthal για να πιει όπως οι άλλοι.

Ο σωματώδης Erukhimov προκαλούσε τον μικροκαμωμένο Blumenthal γρονθοκοπώντας τον στο στομάχι και του ζητούσε αν τολμούσε να ανταποδώσει. Με μπουνιές τον οδήγησε στο αίθριο του μπαρ και μπροστά σε άλλους υπαλλήλους της Goldman Sachs που δεν αντιδρούσαν του έκανε κεφαλοκλείδωμα ώσπου έχασε το οξυγόνο, λιποθύμησε και λερώθηκε με τα ούρα του. Μόλις τον συνέφεραν με πάγο ο Erukhimov τον πήγε σπίτι και εκεί, αφού του έδωσε τέσσερα παυσίπονα, τον απείλησε ότι αν μιλούσε ποτέ για όλα αυτά θα τον σκότωνε.

Ο Blumenthal ισχυρίζεται ότι ο προϊστάμενός του του είπε ότι έχει συγγενείς που είναι πληρωμένοι δολοφόνοι για Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι θα τον έβγαζαν από τη μέση αν του δημιουργούσε προβλήματα. Ύστερα από δύο μέρες ο Blumenthal πήγε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και έστειλε επιστολή παραίτησης στο τμήμα προσωπικού της Goldman Sachs. Η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι έλαβε τα μέτρα που έκρινε απαραίτητα. Ο Erukhimov αποχώρησε από την εταιρεία το 2018, ενώ η δίκη ακόμα εκκρεμεί.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με …