Πολιτική κόντρα μετά τη διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τη δημοσιοποίηση μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση πως χειραγώγησε αποφάσεις της επιτροπής για την διαχείριση της πανδημίας και ζητούν να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Το υπουργείο Υγείας, κάνει λόγο για προσβολή των επιστημόνων, επιχείρηση πολιτικοποίησης της ανεξάρτητης άποψής τους και τονίζει πως συστατικά στοιχεία της Επιτροπής είναι η ελευθερία της έκφρασης, ο επιστημονικός διάλογος.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και έχει το σεβασμό, την εκτίμηση και τη στήριξη όλων. Πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής Κυβέρνησης με την οποία συνεργάζεται γόνιμα για 15 μήνες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι θα συνεχίσουμε », τονίζει το υπουργείο Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη το εξάμηνο αποτυχημένο lockdown

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας «και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανακοινώσε» στους επιστήμονες την απόφαση για την προμήθεια self test, ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της.

«Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν  την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του. Περιμένουμε να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΚΕ: Εργαλειοποίηση της επιστήμης, εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Το ΚΚΕ, τονίζει ότι η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση.

«Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πρωτόκολλά” τους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Επιτροπή

Η Ελληνική Λύση τονίζει ότι από τα πρακτικά που διέρρευσαν προκύπτει ότι το σύνολο των καταστροφικών αποφάσεων βαρύνει την κυβέρνηση, που χρησιμοποίησε την επιτροπή τον λοιμωξιολόγων ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκληματικά της λάθη, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους επιστήμονες που όφειλαν να αντιδράσουν εάν διαφωνούσαν.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θα απαιτήσει την δημοσιοποίηση του συνόλου των πρακτικών, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει ολόκληρη την αλήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΜέΡΑ25: Μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς

Το  ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας.

Η Ιστορία, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι "συμπολίτες" που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο». Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …