Φοροελαφρύνσεις: Η κυβερνητική πρόταση και η αναπάντεχη απάντηση των θεσμών – Τα επόμενα βήματα

Αναπάντεχη έως ασύλληπτη σε σχέση με άλλες εποχές ήταν η απάντηση των θεσμών όταν η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόταση/πρόθεσή της για τo ύψος της μείωσης του φορολογικού συντελεστή… 

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ η δημοσιογράφος Έλενα Λάσκαρη, όταν ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε «να μειώσουμε το φορολογικό συντελεστή από το 24% στο 22%», του απάντησαν«γιατί δεν τον πάτε στο 20%;» κάτι που προκαλεί κατάπληξη με  βάση την παλαιότερη λογική των θεσμών για ισοδύναμα μέτρα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή τα προηγούμενα χρόνια. 

Το οικονομικό επιτελείο προέκρινε τη δική του πρόταση γιατί είχε δύο σκέλη: μαζί με το 24% - 22%, τη μείωση του φόρου, να έχουμε και μια μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για να δοθεί ανάσα από φέτος στις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί τη μείωση του φόρου οι επιχειρήσεις θα τη δουν του χρόνου, ενώ τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα τη δουν από φέτος το καλοκαίρι. 

Η στάση των θεσμών ερμηνεύεται ως πρώτο βήμα για αλλαγής φιλοσοφίας στην Ευρωζώνη, καθώς το δημόσιο έλλειμμα από 75 δισεκ. ευρώ το 2019 εκτοξεύθηκε στα 822 δισ. ευρώ το 2020, δηλαδή σε άλλες περιπτώσεις θα μιλούσαμε για εφιάλτη μνημονίων, τσουνάμι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι αλλάζουν νοοτροπία και έχουν καταλάβει ότι κλειδί είναι η ανάπτυξη, κι όχι η λιτότητα. 

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις φοροελαφρύνσεις. 

Τα επόμενα βήματα

Επόμενο βήμα ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι ο ίδιος φέτος, αλλά του χρόνου κυβερνητικός στόχος είναι η μείωσή του κατά 8% και μετά από την παράταση στο «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το πάγωμά της για ακόμα δύο χρόνια με στόχο την μόνιμη κατάργηση της από το 2023. 

Με δεδομένο τις προηγούμενες θέσεις για αποκλειστικά προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μονιμότητα των μέτρων κρίνονται ως αναπάντεχες. Μετά από πολλά πρόσκαιρα μέτρα, μιλάμε για μόνιμα μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Bόρεια Μακεδονία: Μεγάλο προβάδισμα της υποψήφιας του VMRO- DPMNE στις εκλογές

Ο δεύτερος γύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετάσχουν η 70χρονη Γκορντάνα …