Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι

©ORNITHOLOGIKI_AnastasiosSakoulis

Για άλλη μία χρονιά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία του τρυγονιού, που μετατρέπει κάθε άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών τρυγονιών.

Η έκκληση της Ορνιθολογικής γίνεται σε μια περίοδο που τα τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου και η περιβαλλοντική οργάνωση δέχεται καταγγελίες που μαρτυρούν πως στα Ιόνια νησιά, που αποτελούν περάσματα των τρυγονιών, κάποιοι τα υποδέχονται με σκάγια. Κι αυτό συμβαίνει παρόλο με την πανδημία του κορονοϊού ισχύει η επιβολή του περιορισμού των μετακινήσεων.

«Το ανοιξιάτικο κυνήγι, παράνομο ήδη από το 1985 στη χώρα μας, αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια μετά το δύσκολο ταξίδι τους με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού “παραδοσιακή” δραστηριότητα», αναφέρει η Ορνιθολογική. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που συντονίζει στην Ελλάδα δράσεις για την προστασία του απειλούμενου τρυγονιού στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών», έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τον έλεγχο και την οριστική λήξη της συστηματικής και παράνομης θανάτωσης τρυγονιών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Κι αυτό, διότι η χώρα μας, εξαιτίας αυτής της επιζήμιας και παράνομης πρακτικής, θεωρείται «μαύρη τρύπα» και παγίδα θανάτου για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι και άλλα μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Το 2020, η Ορνιθολογική, με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ηγήθηκε μιας σημαντικής πρωτοβουλίας με στόχο την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς - Αντίπαξους, την Κέρκυρα και τις Διαπόντιες Νήσους. 

Παράνομα πόστα κυνηγών στη Ζάκυνθο

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο θλιβερό φαινόμενο με τους εκατοντάδες λαθροθήρες που κάθε άνοιξη ακροβολίζονται σε ειδικά «πόστα» με εξοπλισμό «μάχης» και λειτουργούν ανενόχλητοι για μέρες -αν όχι εβδομάδες.

«Η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών στην πρωτοβουλία αυτή φάνηκε να αποτελεί ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την εξάλειψη αυτής της παραβατικής δραστηριότητας, δυστυχώς όμως, έναν χρόνο μετά, διαπιστώνεται και επίσημα πως η Πολιτεία έχει κάνει μέχρι στιγμής το απόλυτο τίποτα, γυρνώντας για μία ακόμη φορά την πλάτη της σε ένα διεθνές έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή και επιτρέποντας με την αδράνεια και ανοχή της να συνεχίζεται μια πρακτική που πλήττει ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού», καταγγέλλει η Ορνιθολογική.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του τρυγονιού έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως «Τρωτό είδος» στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η αλλαγή στις χρήσεις γης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

«Καμιά τέτοια βάρβαρη πρακτική δεν μπορεί να θεωρείται “παραδοσιακή”.  Oποιος σκοτώνει πουλιά που έρχονται να φωλιάσουν, σκοτώνει το μέλλον. Γι’ αυτό και πρέπει να αφήσουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι εκεί που ανήκει: στο παρελθόν», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών του Ιονίου σε περίπτωση που αντιληφθούν περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας να καλούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία) και το Κέντρο Δασοπροστασίας (1591). Κι ακόμη να ενημερώσουν την Ορνιθολογική (τηλ. 210 8228704 και 210 8227937, [email protected]) με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που μπορούν να διαθέσουν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κύριε Μητσοτάκη

"Ξέχασαν ότι το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια αντοχή" Η ταχύτητα με την οποία …