Τι προβλέπεται για τις γονικές άδειες στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας

Τι προβλέπεται για τις γονικές άδειες στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας

που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

 

Σε τηλεδιάσκεψη (10.5.2021) του υπουργού εργασίας με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της  σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158 για 10 ημέρες.

Επιπλέον, προβλέπεται προστασία για τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ανάλογη με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα.

Με άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπεται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για το πατέρα, με το οποίο αφενός μεν εξισορροπείται ο ρόλος και των δυο γονέων στην οικογένεια, αφετέρου  δε περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών

 

 

Περαιτέρω καθιερώνεται δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών

Τέλος θεσπίζεται άδεια φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, η επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον ιδιωτικό τομέα (ισχύει ήδη στον δημόσιο τομέα), το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά), καθώς και η διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …