Με «οδηγό» τον τουρισμό τα νέα μέτρα χαλάρωσης

© Jirapatch Iamkate | Dreamstime.com

Ανοίγουν παράλληλα με την επανεκκίνηση του τουρισμού οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες με το μεγάλο στοίχημα να είναι να μην ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις με το περσινό καλοκαίρι.

Σάρκα και οστά παίρνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα στη θερινή περίοδο με το Μαξίμου να ρίχνει στη «μάχη» το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα διαγνωστικά τεστ προκειμένου να απαντήσει στο απολύτως λογικό ερώτημα: «Γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;»

Η ειλημμένη απόφαση, εδώ και αρκετές ημέρες, για επανεκκίνηση της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας συμπαρασύρει μια σειρά από δραστηριότητες που οδηγούν σε κατάργηση επιμέρους μέτρων του lockdown.

Η αρχή θα γίνει στις 14 Μαΐου, ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, με κατάργηση της αποστολής των sms (13033 και 13032), διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 12.30 το βράδυ και απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Παράλληλα, η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται ανεμπόδιστα χωρίς ραντεβού (click away, cklick inside).

Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων θα συναρτάται από τα τ.μ..

  1. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  2. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β' 1441/10.04.21.
  3. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Στο μεταξύ: 

  • Στις 17 Μαϊου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά.
  • Στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.
  • Από τον Ιούνιο θα αρθούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για τις εκδηλώσεις, τα μπαρ, τις δεξιώσεις ενώ αναμένεται να επιτραπούν (έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους) γάμοι και βαφτίσια.

► Έως και το τέλος του μήνα το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στους χώρους εστίασης θα παραμείνει. Από 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει τεστ.

Προϋποθέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Από τις 14 Μαΐου και για τουλάχιστον τον επόμενο ενάμιση μήνα τα ταξίδια προς τα νησιά θα γίνονται υπό προϋποθέσεις.

© Rpianoshow | Dreamstime.com

Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Όσων αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις η κυβέρνηση απευθύνει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

ΣΥΡΙΖΑ: Λυπηρή και προσβλητική η εικόνα του υπουργού Τουρισμού

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο παρά ένα της έναρξης της τουριστικές περιόδου, ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, τα βρήκε «μπαστούνια» απέναντι σε δημοσιογράφο του BBC που στρίμωξε για τα καλά τον κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η συνέντευξη του υπουργού δεν έμεινε ασχολίαστη από τον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε «απροετοίμαστο» τον Χ. Θεοχάρη. Η τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Νοτοπούλου, σχολίασε πως ο δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου έφερε

«προ των ευθυνών του» τον υπουργό Τουρισμού αποδομώντας πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης για success story.

«Είναι λυπηρή και προσβλητική για τους ανθρώπους του κλάδου που δίνουν αγώνα καθημερινά για την υπεράσπιση του Ελληνικού τουρισμού, η εικόνα αυτή του κ. Θεοχάρη» υποστήριξε η κ. Νοτοπούλου και συμπλήρωσε ότι «είναι εξόχως προβληματική για την εθνική οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εurostat: Στο δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ οι Έλληνες

Με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, οι Ελληνίδες και οι …