Ρέγκλινγκ ΣΚΑΪ: ανάπτυξη οικονομίας μεγαλύτερη από εκτιμήσεις Κομισιόν

Για την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία μετά τη δοκιμασία της πανδημίας μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια να είναι και ακόμη μεγαλύτερη από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων με τη χρηματοδότηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Σία Κοσιώνη: Κύριε Ρέγκλινγκ, την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ανησυχούσατε πολύ, θυμάμαι, για τις συνέπειες, τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Και αποδείχτηκε ότι πολύ σωστά κάνατε. Πιστεύετε ότι φτάνουμε τώρα στη γραμμή του τερματισμού;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη ζωή μας για όλη την Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, φυσικά, και την Ελλάδα.  Για την ώρα νομίζω τα χειρότερα πέρασαν. Ελπίζω, λοιπόν, να βγαίνουμε τώρα, επειδή οι εμβολιασμοί προχωρούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και μέχρι το καλοκαίρι, κατά πάσα πιθανότητα το 70% των ανθρώπων θα έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ελευθερία να ταξιδεύεις. Οι τουρίστες θα έρθουν, νομίζω, στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι στη Βόρεια Ευρώπη είναι πολύ πρόθυμοι να ταξιδέψουν ξανά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την ανάκαμψη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέες προβλέψεις πριν από δύο ημέρες και προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί. Φέτος 4% και του χρόνου 6,1%

Σία Κοσιώνη: Θεωρείτε ρεαλιστικές αυτές τις προβλέψεις;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Νομίζω είναι ρεαλιστικές. Και στην πραγματικότητα, θεωρώ, ότι αν υπάρχουν κίνδυνοι, αυτοί βρίσκονται στη θετική πλευρά, θα μπορούσε στο τέλος να είναι ακόμα υψηλότερη από ό, τι προβλέπεται αυτή τη στιγμή. 

Σία Κοσιώνη: Τι γίνεται με το χρέος; Η Ελλάδα έχει χρέος 205% του ΑΕΠ. Εννοώ, είναι βιώσιμο; Θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπληρώσουμε;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Το 70% του ελληνικού χρέους έχει σχετικά χαμηλό κόστος. Αυτό είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά εξετάζοντας το μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη, διότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν το χρέος είναι βιώσιμο και εδώ θα μας βοηθήσει, πρώτον, η ανάκαμψη και μετά η υποστήριξη από το πακέτο χρημάτων από τις Βρυξέλλες που ονομάζεται NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης). Και η Ελλάδα θα λάβει τα περισσότερα χρήματα ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Σία Κοσιώνη: Εδώ λοιπόν υπάρχει μια ευκαιρία...

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είναι μεγάλη ευκαιρία, γιατί ποτέ η Ελλάδα δεν έλαβε περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες, από την ΕΕ. Η Ελλάδα πάντα έπαιρνε χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλλά ποτέ τόσα πολλά όσο τώρα. Και αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων και για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Παρουσιάζεται λοιπόν μια ευκαιρία, απαιτεί όμως προσπάθεια, αξιοποίηση των χρημάτων που θα έρθουν τα επόμενα 5 χρόνια από τις Βρυξέλλες και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η ευχή του πρωθυπουργού για την Καθαρά Δευτέρα - Πώς γιόρτασε τα κούλουμα

Επέστρεψε στην Αθήνα από το Κάιρο ο πρωθυπουργός  Στην ύπαιθρο ως είθισται αυτήν την ημέρα, …