Αιματοκύλισμα στη Γάζα, ενώ αυξάνεται η διπλωματική πίεση

Έπειτα από ένα 24ωρο βομβαρδισμών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42 Παλαιστινίους, αλλά και τον τραυματισμό πάνω από 1.200, τα σωστικά συνεργεία αργά το βράδυ της Κυριακής συνέχιζαν την προσπάθεια να ανασύρουν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα στη Γάζα. Την ίδια ώρα, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά σε ένα αδιέξοδο, απέτυχε να διαμορφώσει μια κοινή θέση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Παρ' όλα αυτά, πολλές δυνάμεις ασκούν πιέσεις αντιμετωπίζοντας με την τακτική των ίσων αποστάσεων τις δύο πλευρές, προτείνοντας διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία, ξεχνώντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση έως ότου εξουδετερώσει πλήρως τη Χαμάς.

Σκηνές τρόμου στη Γάζα

Τα συνεργεία διάσωσης ερευνούν κάτω από τα χαλάσματα για να ανασύρουν τραυματίες και εγκλωβισμένους στην Πόλη της Γάζας, όπου το υγειονομικό προσωπικό περιγράφει με δραματικές εικόνες την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Έχουν γεμίσει τραυματίες, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να τους φροντίσουν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων, έως σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 192 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων είναι 58 παιδιά. 

Απ' την άλλη πλευρά, στο Ισραήλ 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Διάσωση τραυματία στη Γάζα

AP Photo/Khalil Hamra

Ωστόσο η ανθρωπιστική κρίση δεν περιορίζεται εκεί. Ο ύπατος αρμοστής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών και η οργάνωση άνοιξε 40 από τα σχολεία της για τους προσφέρει καταφύγιο.

Επίσης, ο Τορ Βένεσλαντ, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι περίπου 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες εξαιτίας των συγκρούσεων. Επισήμανε δε ότι τα σχολεία που άνοιξαν για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτική βοήθεια. «Μπορούν ουσιαστικά να προσφέρουν μόνο προστασία», είπε.

Κάλεσμα για γενική απεργία

Η Ύπατη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αράβων του Ισραήλ, που αποτελείται από Παλαιστίνιους μέλη της Κνεσέτ και δημάρχους, ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ενέκρινε μια γενική απεργία ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ και πολλά μέρη στη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή καλεί σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και των κινημάτων νεολαίας σε όλες τις πόλεις.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν άλλωστε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αν και τύποις το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ για την ειρήνη στον κόσμο, δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, σύμφωνα με διπλωμάτες οι ΗΠΑ ήταν «απρόθυμες» να το στηρίξουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ-Μάλκι κατηγόρησε το Ισραήλγια εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, αλλά και για πολιτική «απαρτχάιντ» στην Ιερουσαλήμ. 

Κηδεία θύματος στον ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τις φρικαλεότητες που υπομένουν οι άνθρωποι μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ σκοτώνει Παλαιστίνιους στη Γάζα, μια οικογένεια τη φορά». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι «προσπαθώσει να ξεριζώσει τους Παλαιστίνιους απ' την Ιερουσαλήμ». «Εκδιώκει οικογένειες, ένα σπίτι, μια γειτονιά κάθε φορά. Το Ισραήλ εκτελεί τον λαό μας, διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Έτοιμες να βοηθήσουν» οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ, στους Παλαιστίνιους και σε άλλους ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη «εάν τα εμπλεκόμενα μέρη επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ακούραστα μέσω διπλωματικών διαύλων για να προσπαθήσουν να τερματίσουν αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο 15μελές συμβούλιο, ακολουθώντας την αμερικανική γραμμή σύμφωνα με την οποία πρέπει να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι «αντιπαραγωγική», θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, υποστήριξε ότι η δράση της Χαμάς δείχνει ότι στόχο έχει να υποκαταστήσει την Παλαιστινιακή Αρχή κερδίζοντας πολιτική δύναμη από τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Στήριξη της πρότασης των ΗΠΑ εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που είπε ότι θα συμβάλει με όποιο τρόπο στη διπλωματική προσπάθεια από της Ουάσιγκτον και της Αιγύπτου. Μάλιστα, αναγνώρισε στο Ισραήλ «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» αλλά θα πρέπει να το κάνει «εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου».

Οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκάλεσαν την αντίδραση της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, να εκφράζει «λύπη» γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρεμποδίζουν» την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. «Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε ο Γουάνγκ Κι, ζητώντας από την Ουάσιγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.

Η Ε.Ε. ως σύνολο δεν έχει εκφράσει θέση, ωστόσο οι υπουργοί των Εξωτερικών θα συνεδριάσουν για το θέμα της Παλαιστίνης με μάλλον σχετική καθυστέρηση, την ερχόμενη Τρίτη.

Κατάρ-ΗΠΑ

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά το οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον προσκυνητών στο τέμενος Αλ Άκσα και την επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ιορδανία. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, δήλωσε ότι το βασίλειό του βρίσκεται σε εντατικές διπλωματικές ενέργειες για να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση που έχει οδηγήσει στη χειρότερη έκρηξη βίας εδώ και χρόνια.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ επίσης καλεί σε αποκλιμάκωση, με τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να χαρακτηρίζει τα γεγονότα στη Γάζα και στο Ισραήλ «αποτρόπαια» και να ζητά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. 

Ο απεσταλμένος του οργανισμού, Τορ Βένεσλαντ, τηρώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, χαρακτήρισε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, ενώ υποστήριξε ότι και το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να μη χτυπά αμάχους και τα υπάρχοντά τους».
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται σήμερα στην Ορεστιάδα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. …