Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.5.2021 |

© Micha360 | Dreamstime.com

Η κλιμακούμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη εξακολουθεί να συνιστά το κεντρικό θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου ενώ ένα ακόμη θέμα που ξεχωρίζει είναι η σύσταση του βρετανού υπουργού Υγείας προς τους συμπολίτες του να μην πάνε διακοπές σε Ισπανία Γαλλία Ιταλία και Ελλάδα λόγω των μεταλλάξεων του ιού στις χώρες αυτές.  

Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Τα σχέδια για διακοπές βυθίζονται στο χάος» με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι τα σχέδια των Βρετανών για διακοπές στο εξωτερικό ανατράπηκαν άρδην μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ο οποίος προειδοποίησε τους συμπολίτες του να μην επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στη λίστα κινδύνου όπως η Ισπανία η Ιταλία η Γαλλία και η Ελλάδα λόγω της κινδύνου που συνιστούν οι μεταλλάξεις του ιού. Πάντως όπως τονίζει το δημοσίευμα από σήμερα άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τους παραθεριστές του καλοκαιριού καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται  σταδιακά με τους πολίτες να μπορούν να πίνουν τα ποτά τους τους και σε εσωτερικούς χώρους πάμπς και εστιατορίων αλλά και να αγκαλιάζουν φίλους από άλλες οικογένειες. Ο Guardian από την  πλευρά του γράφει στον κεντρικό του τίτλο : «Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κρίση καθώς η σύγκρουση στη Γάζα  σοβεί» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση οδεύει πλέον προς μια μη διαχειρίσημη ανθρωπιστική κρίση μετά και τους χθεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 42 Παλαιστινίους και τον τραυματισμό άλλων 50.

Στη Γαλλία η Humanite έχει πρωτοσέλιδο τίτλο κατά παράφραση του : Οι ζωές των μαύρων μετρούν, «Οι Ζωές των Παλαιστινίων μετρούν». Προσθέτει ότι το σύνθημα αυτό φώναξε ο Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ  με το δημοσίευμα να διερωτάται αν τελικώς αυτό θα καταστεί ένα παγκόσμιο σλόγκαν με στόχο να βρεθεί μια ειρηνική όσο και βιώσιμη λύση στο μεσανατολικό. Η  Le Monde από την πλευρά της έχει τίτλο : «Το Ισραήλ εντείνει την απάντησή του στη Γάζα» και τονίζει ότι από τη χθεσινή κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα στην φονικότερη ημέρα εδώ και μια εβδομάδα όπου ξέσπασε η σύγκρουση.

Στη Γερμανία στο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρεται η Tagesspiegel  η οποία τονίζει : «Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες και προσελκύει κόσμο χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού» με το άρθρο να σημειώνει: «Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε επίσημα στην Ελλάδα το Σάββατο. Τονίζει ότι οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες περιμένουν με ελπίδα αλλά και φόβο. Υπογραμμίζει επίσης ότι λόγω της έναρξης της σεζόν αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων στους προορισμούς διακοπών ωστε να προσελκύσουν τουρίστες στα νησιά χωρίς Covid-19. Τονίζει ότι έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού  των νησιών με μόνες εξαιρέσεις στο πρόγραμμα τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη με περίπου 600.000 κατοίκους. Εκεί, όπως και στην ηπειρωτική χώρα, δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Αντιστεκόμενος στην πίεση ο Νετανιάχου λέει ότι θα πλήξει την Χαμάς με πλήρη ισχύ» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο Ισραηλινός  πρωθυπουργός ότι η επίθεση εναντίον της παλαιστινιακή οργάνωσης θα πάρει χρόνο  παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για την σύναψη εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η προειδοποίηση Νετανιάχου γίνεται την ώρα που εντείνονται οι άκαρπες μέχρι στιγμής διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης.     

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …