Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 ετών από 21-05-2021

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 ετών από 21-05-2021

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού την Παρασκευή 21.5.2021

 

Με βάση τα διαθέσιμα ραντεβού και τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

«Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι σαν Πολιτεία αντιμετωπίζουμε ως ένα εμβόλιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάπου στην πλατφόρμα να βλέπει το είδος του εμβολίου. Συνήθως οι πολίτες, καλώς ή κακώς, το καταλαβαίνουν από την δεύτερη δόση και μπορούμε να πούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσαρμόζονται τα ραντεβού.

Από εκεί και πέρα, κάποιος πολίτης μπορεί να δει και να διαμορφώσει, να επιλέξει το ραντεβού του και να εμβολιαστεί με το εμβόλιο.

Οι ποσότητες των εμβολίων είναι συγκεκριμένες. Ξέρουμε ότι έχουμε τόσα διαθέσιμα Pfizer, τόσα Moderna, τόσα AstraZeneca και τόσα Johnson & Johnson.

Με βάση αυτό, αν κάποιος πολίτης, παραδείγματος χάριν, θέλει να επιλέξει το α εμβόλιο, μπορεί να εμβολιαστεί 25 ημέρες ή ένα μήνα αργότερα από το εάν είναι να επιλέξει ένα άλλο εμβόλιο.

Είναι αυτό που συμβαίνει και με την AstraZeneca αυτή τη στιγμή. Ακόμη και αύριο ή μεθαύριο υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, τα οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει έτσι ώστε να μην περιμένει, παραδείγματος χάριν, οι ηλικιακές ομάδες 35-39 ή 30-34, όταν θα ανοίξει η δική τους ομάδα για όλα τα εμβόλια»

 

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (17.5.2021)

 

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας και χαιρετίζω και την παρουσία των αγαπητών δημοσιογράφων μαζί μας. Είναι πιο ζεστή η ατμόσφαιρα.

Πάντως, μετά από το πρώτο Σαββατοκύριακο που ο καθένας μας με υπευθυνότητα και επίγνωση ότι ο κορονοϊός παραμένει δίπλα μας, κάναμε τα πρώτα βήματα στη γνώριμη καθημερινότητά μας.

Νομίζω η εβδομάδα αρχίζει πιο αισιόδοξα. Η πανδημία είναι ένα μεγάλο σχολείο και είμαστε όλοι μαθητές. Γιατί καθημερινά αθροίζονται νέες γνώσεις που συμπληρώνουν σημαντικά κενά και απαντούν σε αβεβαιότητες ή και σε προβληματισμούς.

Ένα συνηθισμένο ερώτημα το οποίο επηρεάζει και πολύ σημαντικές αποφάσεις, είναι η άγνωστη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα μετά από τη φυσική λοίμωξη και από τον εμβολιασμό.

Μέχρι σήμερα αναφερόμαστε σε μικρή πιθανότητα επαναλοίμωξης, μάλλον σε σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των πρώτων 3 μηνών και οι ορολογικές μελέτες ανέφεραν προστασία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα διάρκειας 5 μηνών, 7 μηνών. Με την πρόοδο του χρόνου, βέβαια, βγαίνουν εργασίες οι οποίες επιμηκύνουν το διάστημα της προστασίας.

Πριν λίγες όμως ημέρες προδημοσιεύτηκε στο BMJ μία πολυκεντρική μελέτη. Προέρχεται από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου, με τίτλο «Τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης».

Η μελέτη, και είναι σημαντικό, είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.

Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες, την πρωτεΐνη Spike S και το πυρινοκαψίδιο, η πρωτεΐνη N.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης.

Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό.

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου αποτέλεσε, προκάλεσε μάλλον, εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς, όπως λέμε, εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας που γινόταν παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο, με τα εξουδετερωτικά αντισώματα, δίνει αποτελέσματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει και να υπενθυμίσω ότι οι αρχικές συστάσεις ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου.

Επομένως, η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης.

Έτσι, δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, δηλαδή ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του με τις μεταλλάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν.

Να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει.

Το θέμα των μεταλλάξεων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν οι μεταλλάξεις στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν την πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση. Και ξέρουμε ότι όλες οι εταιρείες των εμβολίων που χρησιμοποιούμε, όπως και άλλες που δεν έχουν φτάσει ακόμα όπως η CureVac, μια εταιρεία που συνεργάζεται με την JSK, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων, όπως λέμε, δεύτερης γενιάς. Δηλαδή αυτά τα οποία είναι παρασκευασμένα έτσι, που να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Επαναλαμβάνω ότι επιχειρήματα του τύπου «οι μεταλλάξεις περίπου κάνουν ανενεργό το εμβόλιο» δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων, κάτι που το ακούτε από παντού, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων.

Ένα θέμα που απασχολεί και αναμένονται συστάσεις, καινούργιες οδηγίες, είναι η προστασία των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων που έχουν μεταμοσχευθεί. Υπάρχει πρόσθετη μελέτη με σημαντικό αριθμό, είναι 396 μεταμοσχευμένοι με μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Ο έλεγχος, λοιπόν, της ανταπόκρισης στα εμβόλια αυτών των ατόμων. δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, δεδομένου ότι με το σχήμα των δύο δόσεων εμβολίου, το 46% έχουν ικανοποιητική προστασία.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι και η ευθύνη των ατόμων που είναι γύρω τους είναι αυξημένη για την προστασία τους και όλων εμάς, ως κοινωνία, που πρέπει να προστατεύουμε τα ευάλωτα άτομα.

Για την ομάδα αυτών των ατόμων αναμένονται οδηγίες, νέες συστάσεις, μήπως δηλαδή χρειάζεται μία συμπληρωματική δόση.

Θα ήθελα να τελειώσω με μια εικόνα που είδα την Κυριακή στην γειτονιά μου. Έναν ηλικιωμένο να επιδεικνύει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του στους φίλους του με καμάρι, σαν να ήταν ένα πτυχίο και να πανηγύριζε την αποφοίτηση του. Είπε: «είμαι ελεύθερος τώρα».

Ιστορικά θυμίζω ότι η ευλογιά ήταν το πρώτο νόσημα που εκριζώθηκε από τον πλανήτη χάρις στον εμβολιασμό. Και η αντίστοιχη απόδειξη ανοσίας πριν ενάμιση αιώνα, ήταν η επίδειξη της ουλής που είχαν στον χέρι οι άνθρωποι από τον δαμαλισμό.

Λέμε ότι οι επιδημίες, κάθε επιδημία, έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Οι επιδημίες, όμως, έχουν πολλά και πολλές ομοιότητες, εκτός από τις διαφορές τους. Ευχαριστώ για την προσοχή σας και περιμένω τις ερωτήσεις σας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

 

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Από το πρωί, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στους 110.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000. 2.817.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,8% και 1.615.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 15,4%.

Λειτουργούμε στην επικράτεια 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η πλατφόρμα έτσι ώστε να δηλώνουν συμμετοχή οι ιδιωτικοί φορείς και μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή συμμετοχή, σχεδόν στα 300 εμβολιαστικά κέντρα.

Κάνουμε ακόμη μια φορά κάλεσμα για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός και τις επόμενες μέρες θα δώσουμε και περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον χρόνο έναρξης των ιδιωτικών εμβολιαστικών κέντρων.

Μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%.

Τώρα, όσον αφορά τις παραδόσεις, ενημερώνω για τις επικοινωνίες που είχαμε με τις εταιρείες τις τελευταίες μέρες.

Η εταιρεία Pfizer μας επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεις εμβολίων και εξτρά από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα – θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων.

Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις.

Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένουμε από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσεις τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Με βάση τα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34.

Τώρα, σε σχέση με τον εμβολιασμό στα νησιά και την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Μέχρι το μεσημέρι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της νήσου Κάστος, στην οποία έχουν εμβολιαστεί το 99%, από τους 79 κατοίκους έχουν εμβολιαστεί οι 78 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και στα άλλα 29 νησιά. Προχωράμε σε καθολικό εμβολιασμό και κάνουμε ακόμα μια φορά κάλεσμα στους πολίτες, τώρα είναι η στιγμή που συγκεντρώνονται λίστες από τις δημοτικές αρχές, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να ενταχθούν στις λίστες αυτές.

Τώρα, σε σχέση με τη μεγάλη ομάδα των 19 νησιών που αφορούν τα 19 μεγαλύτερα νησιά, να πούμε εδώ ξανά ότι εξαιρείται η Κρήτη λόγω του ότι αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση «Ελευθερία» σαν ηπειρωτική χώρα. Να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μία από τις πέντε κεντρικές αποθήκες εμβολίων.

Στα υπόλοιπα 19 νησιά θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη κατ’ αρχήν με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές μας μονάδες, με δημιουργία «ομάδων κρούσης», όπως τις έχουμε ονομάσει, από την ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο νησί, έτσι ώστε να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς, με τη βοήθεια εθελοντών από τη «Σύμπλευση», από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και από τις κινητές ομάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», που αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Σήμερα η «Σύμπλευση», ξαναλέω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στο νησί της Κω.

Και ξεκινήσαμε εδώ και κάποιες ημέρες την πρώτη φάση του σχεδίου, ανεβάσαμε τα διαθέσιμα ραντεβού, αυξήσαμε τα διαθέσιμα ραντεβού στα 19 αυτά νησιά.

Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100%, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Εκεί καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού.

Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο.

Παραμένει όμως χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο.

Και θα θέλαμε να ενημερώσουμε κατ’ αρχήν ότι έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και να κάνω ακόμα μια φορά κάλεσμα στους πολίτες, στους κατοίκους και τους διαμένοντες σε αυτά τα νησιά, έτσι ώστε να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία και να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Από αύριο το βράδυ όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Και μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα στα 19 νησιά θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι των νησιών αυτών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εμβολιασμών στα νησιά, δημιουργούμε δύο εμβολιαστικούς σταθμούς αυξημένης δυναμικότητας. Στη Ρόδο, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου και στην Κέρκυρα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κύριο Θεμιστοκλέους. Στο σημείο αυτό καλωσορίζουμε και πάλι τους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου Υγείας και τους δίνουμε το λόγο για να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.

Χ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Καλώς σας βρήκαμε. Κυρία Θεοδωρίδου, υπάρχει κάποια πρώτη εκτίμηση από τα μέλη της Επιτροπής όσον αφορά την περίπτωση του 35χρονου ασθενούς που έχουμε δει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου με δύο περιπτώσεις θρόμβωσης, την πρώτη 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το AstraZeneca; Έχουμε κάποια εικόνα για το αν τελικά σχετίζεται;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Να ξέρετε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης. Δηλαδή, όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ασθενή, το ιστορικό, τα ευρήματα, όλα πηγαίνουν προς σχολαστικό έλεγχο σε αυτή την Επιτροπή.

Νομίζω ότι η κίτρινη κάρτα του νέου ο οποίος πάει καλά, να το πούμε και αυτό, στάλθηκε στον ΕΟΦ το Σάββατο. Επομένως να έχετε λίγη υπομονή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το τελικό πόρισμα θα σας ανακοινωθεί.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης των εμβολίων της κάθε εταιρείας; Στην AstraZeneca παραδείγματος χάρη, που έχει ανοίξει για τους 30-44, πόσοι πολίτες έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού τους ή και να εμβολιαστούν;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να δώσουμε το γενικότερο ποσοστό απορρόφησης. Από την εταιρία Pfizer παραλάβαμε 3.494.010 δόσεις, αυτά είναι στοιχεία από τη Δευτέρα το πρωί και κάναμε 3.103.514 εμβολιασμούς, που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 88,8%.

Από την AstraZeneca παραλάβαμε 1.221.400 δόσεις και κάναμε μέχρι το πρωί 786.832 εμβολιασμούς, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% και από την εταιρία Moderna παραλάβαμε 471.600 δόσεις και κάναμε 397.600, που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 84,3%.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Οι 30-39;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Αν θέλετε μετά να σας δώσω τα ακριβή στοιχεία. Είχαμε μια πολύ καλή συμμετοχή, την είχαμε ανακοινώσει στις προηγούμενες ενημερώσεις, παραμένουμε σε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνεται, αλλά ο κύριος όγκος ήταν αυτός που είχαμε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες. Μπορώ να σας τα δώσω αμέσως μετά.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Καλησπέρα και από μένα. Κυρία Θεοδωρίδου, σας προβληματίζει αυτή η μετάλλαξη, που έχει ονομαστεί, μάλλον από τα media, ως «αθηναϊκή»; Δηλαδή, σας προβληματίζει κατά πόσο μπορεί να επιδρά διαφορετικά στα εμβόλια;

Κύριε Θεμιστοκλέους, έβγαλε μια ανακοίνωση πριν από λίγο ο ΕΜΑ, στην οποία λέει ότι θα μπορεί το εμβόλιο των Biotech/Pfizer αφού βγει από την βαθιά κατάψυξη και πριν ανοιχτεί, να φυλάσσεται σε κανονικά ψυγεία. Αυτό τροποποιεί καθόλου το σχεδιασμό δεδομένου, ειδικά μετά και την αποκλειστική, ας πούμε, κατά τρόπο χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τα νησιά; Μήπως αυτό σας λύνει τα χέρια περαιτέρω; Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Σχετικά με την ερώτηση για αυτή την μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ότι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι Επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η εξέλιξη με το εμβόλιο της Pfizer είναι κάτι το οποίο περιμέναμε. Ξέραμε ότι είχε υποβληθεί για έγκριση, το είχαμε ανακοινώσει και από δω ότι είναι κάτι το οποίο αναμένεται.

Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Να φανταστείτε μειώνει τις παραδόσεις, τις διανομές, μπορεί και τέσσερις με πέντε φορές τον μήνα. Γιατί από την στιγμή που έχεις παραδόσεις σε πέντε μέρες, μειώνει τον αριθμό των διανομών διά 4 ή διά 5 ή ορισμένες φορές διά 6 σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό είναι πολύ θετικό για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σε σχέση με τα νησιά δεν αλλάζει κάτι, γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Johnson & Johnson είναι η μία δόση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Καλησπέρα και από μένα. Κύριε Θεμιστοκλέους, ανακοινώσατε ότι στις 21 Μαΐου ανοίγουν, θα είναι και τα τέσσερα εμβόλια διαθέσιμα για την ηλικιακή ομάδα των 40-44. Ήθελα να ρωτήσω ως προς το διαδικαστικό. Είχατε πει στο παρελθόν ότι θα υπάρχει, αν δεν κάνω λάθος, δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Θα υπάρχει αυτό, όντως; Πώς θα μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν εμβόλιο; Και αν, για παράδειγμα, γίνει μια στροφή προς ένα εμβόλιο, τι γίνεται με την επάρκεια, με τη διαθεσιμότητα;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι σαν Πολιτεία αντιμετωπίζουμε ως ένα εμβόλιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάπου στην πλατφόρμα να βλέπει το είδος του εμβολίου. Συνήθως οι πολίτες, καλώς ή κακώς, το καταλαβαίνουν από την δεύτερη δόση και μπορούμε να πούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσαρμόζονται τα ραντεβού.

Από εκεί και πέρα, κάποιος πολίτης μπορεί να δει και να διαμορφώσει, να επιλέξει το ραντεβού του και να εμβολιαστεί με το εμβόλιο.

Οι ποσότητες των εμβολίων είναι συγκεκριμένες. Ξέρουμε ότι έχουμε τόσα διαθέσιμα Pfizer, τόσα Moderna, τόσα AstraZeneca και τόσα Johnson & Johnson.

Με βάση αυτό, αν κάποιος πολίτης, παραδείγματος χάριν, θέλει να επιλέξει το α εμβόλιο, μπορεί να εμβολιαστεί 25 ημέρες ή ένα μήνα αργότερα από το εάν είναι να επιλέξει ένα άλλο εμβόλιο.

Είναι αυτό που συμβαίνει και με την AstraZeneca αυτή τη στιγμή. Ακόμη και αύριο ή μεθαύριο υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, τα οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει έτσι ώστε να μην περιμένει, παραδείγματος χάριν, οι ηλικιακές ομάδες 35-39 ή 30-34, όταν θα ανοίξει η δική τους ομάδα για όλα τα εμβόλια.»

 

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …