Διχαστικός ο Μητσοτάκης στην τελετή για τα 40 χρόνια στην Ε.Ε.

Στην πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και το πόσο σημαντική είναι αυτή η συνύπαρξη, κάνοντας εκτενή αναφορά στον ρόλο που έπαιξε η Ν.Δ. και προσωπικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια στην Ε.Ε και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δυσάρεστο διάλειμμα την περίοδο του 2015, όταν έγινε το δημοψήφισμα υπό το εκβιαστικό δίλημμα από την Ευρώπη περί εξόδου ή παραμονής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τ' άλλα βρήκε και πάλι την ευκαιρία να ευλογήσει τα γένια του για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ε.Ε. αλλά και για τα εμβόλια.

Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της. Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ , έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική, είπε ακόμα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας. Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις, υπογράμμισε.

Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας, είπε. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη «συνέτριψαν τη δημαγωγια μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό ψέμα τόσο αυτό με τον αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το προσωπείο του φασισμού και του μίσους».

Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά- Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε στη συνέχεια.

Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη, υπογράμμισε.

Μισέλ: «Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το μήνυμα πως η Ευρώπη διαμορφώθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη και ότι «δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως εσείς επιλέξετε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη» έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του στα ελληνικά ο Πρόεδρος της ΕΕ. Σημείωσε πως η Δημοκρατία και Ελευθερία είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, είναι οι αξίες που πρέπει να μας οδηγούν.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, είπε πως είχε διττό μήνυμα. Η εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν επιστροφή στις ρίζες για τους Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως ήταν επιστροφή στις ρίζες τους, επειδή η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε πως σήμερα με την παρουσία του στην εκδήλωση αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και αναγνώριση για τη μοναδική θέση που κατέχει η κλασσική Ελλάδα όχι μόνο στην προσωπική του παιδεία και ταυτότητα, αλλά κυρίως στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ένα σκίτσο του Σωκράτη στο γραφείο του τού υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί

«Η Ένωση αποκτά τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μας,  το οποίο χαρακτήρισε «από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη», αλλά και τη συμβολή σστο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. «Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα, με την προσχώρηση στην ΕΕ μπόρεσε να αναπτυχθεί, ενίσχυσε τους θεσμούς, ενώ η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες και μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές επενδύσεις και υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Θέλουμε να δώσουμε στην Ελληνική οικονομία μία ώθηση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενη στο "Next Generation EU". «Από κοινού επενδύουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ένωσή μας πιο ψηφιακή και πιο πράσινη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκλεισε το μήνυμά της λέγοντας στα ελληνικά:  σαράντα χρόνια πιο δυνατοί μαζί.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα. Ο κ. Κόστα επισήμανε πως η διεύρυνση των ευρωπαϊκών κοινοτήτων προς το Νότο, πρώτα με την Ελλάδα το 1981 και μετά με την Ισπανία και την Πορτογαλία το 1986, υπήρξε ιδιαιτέρως επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς «ήταν το πιο ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη».

«Η ΕΕ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τελωνειακή ένωση, ενιαία αγορά ή κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας», τόνισε.

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας, τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως η ένταξή της χάραξε ένα σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της στον πολιτισμό. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης». Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε και προσέθεσε πως «βλέποντας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …