Προς δημοσίευση οι νεες αντικειμενικές αξίες- Πού θα έχουμε αυξήσεις και πού μειώσεις

Θέμα ημέρων είναι η δημοσίευση των νέων αντικειμένων αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και οδεύει προς δημοσίευση  από το εθνικό τυπογραφείο. Οι  νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ οι εκτιμητές  ακινήτων έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών  αυξήσεις σε 6.000-7.000 περιοχές  και μειώσεις σε 3-4.000. σε όλη τη χώρα.  Στο σύστημα εντάσσονται επιπλέον 3.000 περιοχές , πολλές από τις οποίες παραθαλάσσια "φιλέτα" στις οποίες μέχρι τώρα η φορολογική τους επιβάρυνση αντιστοιχούσε σε χωράφια. 

Η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα θα διευρύνει τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ από το 85% στο 95% των ακινήτων της χώρας. 

Αυξήσεις αναμένονται σε περιοχές του κέντρου με έντονο άρωμα Airbnb όπως Κουκάκι, Εξάρχεια και Κυψέλη καθώς και στα νότια προάστια όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις με τις εμπορικές. Αυξήσεις φωτιά και σε τουριστικές περιοχές φιλέτα σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος αλλά και σε πολλά χωριά στην περιφέρεια όπου οι αντικειμενικές ήταν υπερβολικά χαμηλές.

Μειώσεις αναμένονται σε προάστια που είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης

Οι νέες αντικειμενικές  θα επηρεάσουν σειρά φόρων και τελών που υπολογίζονται σε αυτή τη βάση από μεταβιβάσεις και γονικές παροχές έως κληρονομιές και δημοτικά τέλη. 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα εκδοθούν στις αρχές του έτους και ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται μήνα-μήνα από τον Μάρτιο. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …