Έφαγε πρόστιμο ο Μπολσονάρο επειδή δεν φόραγε μάσκα

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις υγειονομικές συστάσεις όσον αφορά τη νόσο Covid-19.

Αυτή τη φορά ο Μπολσονάρο συμμετείχε σε μοτοπορεία υποστηρικτών του, χωρίς να φορά μάσκα, με την τοπική κυβέρνηση του Σάο Πάολο να ανακοινώνει ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο, ύψους περίπου 110 δολαρίων. Το πρόστιμο αφορά στην παραβίαση κανόνα που απαιτεί μάσκες σε δημόσιους χώρους και που είναι σε ισχύ από τον Μάιο του 2020.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος χαιρέτισε το πλήθος από τη μοτοσικλέτα του και αργότερα βρισκόμενος πάνω σε ένα φορτηγό, ενώ οι υποστηρικτές του φορούσαν κράτος αλλά κατά κανόνα δεν έφεραν μάσκες.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο επέμεινε ότι οι μάσκες είναι άχρηστες για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί. «Όποιος αντιτίθεται σε αυτήν την πρόταση, είναι επειδή δεν πιστεύει στην επιστήμη, γιατί εάν εμβολιαστούν, δεν υπάρχει τρόπος να μεταδοθεί ο ιός», τόνισε χαρακτηριστικά.

AP PHOTO

Ωστόσο ο παραπάνω ισχυρισμός αμφισβητείται από την πλειονότητα των ειδικών στον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς τονίζουν ότι τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να προστατεύουν αυτούς που τα κάνουν, από το να αρρωσταίνουν, όχι απαραίτητα από το να μολυνθούν. Παράλληλα, ενώ υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι πολλά εμβόλια μειώνουν το ιικό φορτίο και πιθανώς την εξάπλωση του ιού, ωστόσο δεν έχουν ερευνηθεί όλες οι παραλλαγές του ιού. 

Επίσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν σημειώσει ότι «ο κίνδυνος μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως, όσο υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού από την κοινότητα».

Όλα αυτά τη στιγμή που λιγότερο από το 12% του πληθυσμού της Βραζιλίας έχει λάβει μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, και ενώ το Υπουργείο Υγείας καθώς και πολλοί Βραζιλιάνοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι μάσκες μπορούν να εγκαταλειφθούν μόνο μετά τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης για αυτοκινητόδρομο Ε65: "Έργο πνοής" που θα φέρει ανάπτυξη

"Δεσμευτήκαμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια δίνουν μεγάλα έργα" …