Ενωμένοι και πιο ανθρώπινοι |

ΕΦ.ΣΥΝ.

Θυμάται κανείς τι συνέβαινε στην Ελλάδα τέτοιες μέρες το 2004; Σχετικοί και άσχετοι με το ποδόσφαιρο ζούσαν σε… παραλήρημα για την πορεία της Εθνικής στο EURO, που τελικά έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Χαμόγελα και πανηγυρισμοί στους δρόμους, γλέντια, πανηγύρια σε μια εποχή ευμάρειας για τους περισσότερους και ελπίδας για τους υπόλοιπους.

Κάπως έτσι ζουν αυτόν τον καιρό στη Δανία. Η πορεία της Eθνικής τους μέχρι τα ημιτελικά έχει φέρει άπειρα χαμόγελα σε όλο τον πληθυσμό. Μπορεί να πρόκειται για μια σκανδιναβική χώρα με κλίμα πολύ πιο διαφορετικό από το δικό μας, όμως εκεί ζουν -βάσει ερευνών- οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά τα καθημερινά σκηνικά με τον κόσμο π.χ. να χορεύει στα λεωφορεία την ώρα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τη δουλειά του δεν είναι καθόλου συνηθισμένα.

Μόνο που σε αυτούς τους… εορτασμούς δεν υπάρχει η ανεμελιά του 2004. Οι συγκεκριμένοι πανηγυρισμοί είναι διέξοδος από τα προβλήματα της εποχής, είναι ξέσπασμα. Οσο ευτυχισμένοι και να είναι στην Κοπεγχάγη, η πανδημία μάς έχει ρίξει όλους. Εχει αλλάξει τη ζωή μας. Παράλληλα οι Δανοί ήταν αυτοί που βίωσαν από πρώτο χέρι την παρ’ ολίγον τραγωδία με τον Κρίστιαν Ερικσεν. «Ηταν μια στιγμή που όλη η χώρα κράτησε την αναπνοή της. Ενα σοκ για όλους μας» γράφτηκε τις προάλλες σε τοπικό μέσο. Σε διάφορα ρεπορτάζ που γίνονται εκεί ο απλός κόσμος προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση: «Ολοι μας χάσαμε ανθρώπους από τον κορονοϊό, οπότε αυτό που συνέβη με τον Ερικσεν μας έφερε άσχημα συναισθήματα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Μας υπενθύμισε για ακόμη μία φορά ότι η ζωή είναι μικρή» τόνισε η Καρίνα Χάνσφορντ. Μια άλλη γυναίκα από τη Δανία, η Αν Νίλσεν, περιέγραψε στον «Guardian» τι ακριβώς σημαίνει το ποδόσφαιρο: «Ολα αυτά που συνέβησαν μαζί με τα επακόλουθα κατέδειξαν ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι. Ζήσαμε όλη την ανθρωπιά, κατανοήσαμε την αξία της ζωής, το μαχητικό πνεύμα της ομάδας μας, τη συντροφικότητα». Ενας μεγαλύτερος σε ηλικία κάτοικος, ο Μόρτεν Πελτς, υπογράμμισε: «Ο κόσμος έχει έρθει τόσο κοντά αυτές τις μέρες, σχεδόν όσο την εποχή που η χώρα βγήκε από την κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Θ.Α.


7/7/2016: Το πάρτι στη Μασσαλία

AP Photo/Michael Probst

Η Γαλλία έμοιαζε ασταμάτητη στο προηγούμενο EURO που η ίδια φιλοξένησε και αυτό πιστοποιήθηκε στον ημιτελικό. Οι διοργανωτές έπαιξαν στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας απέναντι στη Γερμανία, που είχε αποκλείσει την Ιταλία, η οποία με τη σειρά της είχε περάσει το εμπόδιο της Ισπανίας.

Μπροστά σε 65.000 αφιονισμένους οπαδούς τους, οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 2-0 χάρη σε τέρματα του Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος έφτασε τα έξι γκολ και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Οι Γάλλοι γιόρτασαν με την ψυχή τους και άφησαν τις μεσογειακές ακτές για το Παρίσι και τον τελικό. Εκεί, όμως, περίμενε η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος…


Παράταση ωραρίου

Ως γνωστόν, στην Αγγλία ένας συνηθισμένος τόπος διασκέδασης των κατοίκων είναι οι παμπ. Εκεί μαζεύονται για να πιουν μπίρες, να τσιμπήσουν κάτι και να δουν μπάλα, όποτε υπάρχει κάποιο σημαντικό ματς.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να επιτρέψει τη λειτουργία τους και στους εσωτερικούς χώρους, ορίζοντας μάλιστα τα συνηθισμένα ωράρια, που θέλουν τα μαγαζιά αυτά να κλείνουν στις 10-10.30 το βράδυ. Ομως, με χθεσινή απόφαση, την προσεχή Κυριακή θα υπάρξει παράταση λειτουργίας ώς τις 11.15, έτσι ώστε να καταφέρουν να δουν τον τελικό του EURO όλοι οι πελάτες, ακόμη κι αν έχει παράταση, πέναλτι και απονομή. Κάτι αντίστοιχο, πάντως, δεν θα ισχύσει σήμερα στον ημιτελικό με τη Δανία.
Θ.Α.


«Σομπέρτο Κάρλος»

Τα προηγούμενα χρόνια ο Λουκ Σο έμοιαζε άλλη μια αποτυχημένη μεταγραφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον είχε βάλει στο περιθώριο, ενώ πέρασε και σοβαρούς τραυματισμούς. Ομως τώρα πια, ο 25χρονος αριστερός μπακ είναι υγιής, έχει προπονητή τον Σόλσκιερ και προέρχεται από μια τρομερή σεζόν. Στο EURO επίσης είναι πολύ καλός και στην Αγγλία τον έχουν βαφτίσει... Σομπέρτο Κάρλος, κάνοντας τη σύγκριση με τον Ρομπέρτο Κάρλος, το κορυφαίο αριστερό μπακ όλων των εποχών. Ο Βραζιλιάνος ρωτήθηκε για τον Σο και τόνισε πως «μιλάμε για άλλες εποχές, οπότε δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Είναι όμως βασικός στην εθνική Αγγλίας και αυτό λέει τα πάντα».
Θ.Α.


Απόβαση στο Λονδίνο

Περίπου 30.000 Δανοί ζουν στη Βρετανία και έχουν δικαίωμα να πάνε σήμερα στο γήπεδο. Οπως φαίνεται, σχεδόν όλοι θέλουν να δουν το ματς από κοντά. Γύρω στα 6.500 εισιτήρια πήρε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όλα εξαντλήθηκαν και μάλιστα ζήτησαν άλλα 1.500!

Οι Αγγλοι αργούν να απαντήσουν, αφού και η δική τους ζήτηση είναι τεράστια, όμως όλα δείχνουν ότι 8.000 Δανοί θα κάνουν σήμερα καλή κερκίδα στο Γουέμπλεϊ. Ως γνωστόν, απαγορεύεται να έρθουν επισκέπτες από άλλη χώρα, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ετσι, μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας θα είναι κανονικά σήμερα στο γήπεδο.
Θ.Α.


DBU/TWITTER

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο της Εθνικής Δανίας στην Κοπεγχάγη για να ξεπροβοδίσουν την αποστολή που ταξίδεψε για το Λονδίνο, «αναγκάζοντας» τον προπονητή και τους παίκτες να βγουν στο μπαλκόνι να τους χαιρετήσουν. Πέρα από απλούς φιλάθλους, υπήρχαν αγήματα από σώματα ασφαλείας όπως και διάφορα θεσμικά όργανα. Το EURO έχει γίνει εθνική υπόθεση για τους Δανούς…


Από αριστερά: Κλασικός τίτλος για μια ιταλική εφημερίδα μια μέρα σαν τη χθεσινή, με την «Gazzetta dello Sport» να ντύνει ταυρομάχο τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. ❘  Λογοπαίγνιο με το ισπανικό Caramba και την αποθανούσα Ραφαέλα Καρά έκανε η «Tuttosport». Δεν το λες και πετυχημένο… ❘ Φανταστική γιορτή για την Ισπανία, λέει η «Marca», αρκεί βέβαια να κατάφερνε η Ισπανία να αποκλείσει τους Ιταλούς. ❘ Ως ευκαιρία ζωής παρουσιάζει ο Χάρι Κέιν στη «Sun» την παρουσία της Εθνικής Αγγλίας στα ημιτελικά του EURO και μάλιστα μέσα στο Λονδίνο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …