Πήγαν στο μετρό, είδαν τα αρχαία και απήλθαν

Καμία λέξη για το χρονοδιάγραμμα απόσπασης των αρχαιοτήτων δεν έκαναν οι υπουργοί Μεταφορών και Πολιτισμού, που επισκέφθηκαν τα έργα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Τόσο η Λίνα Μενδώνη όσο και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής περιορίστηκαν σε δηλώσεις για την αξία του μετρό στην πόλη και τις «καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι προσφυγές».

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από πολίτες και συλλόγους στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, που καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «κάνει πρόβες» για την απόσπαση των αρχαιοτήτων -ο πρωθυπουργός την έχει προσδιορίσει στο 2023- αλλά απέφυγαν να την τοποθετήσουν χρονικά, όπως και την ολοκλήρωση των έργων του μετρό.

Ο υπουργός Μεταφορών είπε μεταξύ άλλων ότι στην κυβέρνηση «ξέρουμε ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία μεγάλη δυσπιστία για το εάν αυτό το έργο ποτέ θα ολοκληρωθεί. Εγώ ξέρετε ότι υπηρετώ μία σχολή πολιτικής σκέψης, που δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά μου αρέσουν τα έργα. Και θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει και θα γίνει».

Και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να καλύψουμε το χρόνο που μας έκλεψαν, το χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη, οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως: «Η Θεσσαλονίκη πλέον θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε «δικαιωμένη» με τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΣτΕ, ενώ υποστήριξε ότι με την επανατοποθέτηση στον σταθμό Βενιζέλου «δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος ‘‘και αρχαία και μετρό’». 

Επίσης υποστήριξε ότι θα δημιουργηθεί «ένας μοναδικής αισθητικής σταθμός που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα διεθνή δεδομένα».

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Την ώρα που στον σταθμό Βενιζέλου περιηγούνταν οι δύο υπουργοί, πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων.

«Εφ.Συν.»

Επίσης, η επίσκεψη προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και συλλόγων.

«Εφ.Συν.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητσοτάκης, Καραμανλής και Μενδώνη υπεύθυνοι για το έγκλημα»

Για έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναφορικά με την απόσπαση των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππά και Χρήστος Γιαννούλης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: 

«Κατά την επίσκεψή τους στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε, οι Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στην απόσπαση των αρχαίων, κόντρα στη βούληση φορέων του πολιτισμού, ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο και των πολιτών…Δεν τρέφαμε αυταπάτες για το τι θα ακολουθούσε μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδιάλλακτη κυβέρνηση, η οποία βρίσκει, δυστυχώς, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης πρόθυμους συνεργούς για την εφαρμογή των σχεδίων της».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος, καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη θα φέρουν ακέραια, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, η Λ. Μενδώνη και ο Κ. Καραμανλής. Είναι οι ίδιοι που μέσα σε δύο χρόνια, με τις παλινωδίες και την αδράνειά τους μετέτρεψαν τον στόχο “και μετρό και αρχαία” σε “ούτε μετρό, ούτε αρχαία”».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι Λίνα Μενδώνη και Κώστας Καραμανλής «επισφράγισαν την κυβερνητική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση του μοναδικού παγκοσμίως μνημειακού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου. Μια απόφαση η υλοποίηση της οποίας θα σημάνει για τις σημαντικότατες αυτές αρχαιότητες την καταστροφή της ακεραιότητας και της αυθεντικότητάς τους, που αποτελούν βασικές αρχές της διεθνούς σύμβασης της UNESCO του 1972».

Τονίζει δε ότι εφόσον «υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για “προσωρινή απόσπαση” των αρχαίων θα χαθούν οριστικά οι συναρπαστικές αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει στην πόλη η ευκαιρία δημιουργίας του μοναδικού παγκοσμίως μητροπολιτικού σιδηροδρόμου που εντός του θα φιλοξενεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Αθήνα, 8 Ιουλίου  2021

Εν μέσω αποδοκιμασιών και της έντονης δυσαρέσκειας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη σημερινή τους επίσκεψη στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης επισφράγισαν την κυβερνητική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση του μοναδικού παγκοσμίως μνημειακού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου. Μια απόφαση η υλοποίηση της οποίας θα σημάνει για τις σημαντικότατες αυτές αρχαιότητες την καταστροφή της ακεραιότητας και της αυθεντικότητάς τους, που αποτελούν βασικές αρχές της διεθνούς σύμβασης της UNESCO του 1972. 

Για την κα Μενδώνη είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον σταθμό και τα αρχαία. Το γεγονός ότι επέλεξε να ξεναγηθεί όχι από τους επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά από τον μελετητή της απόσπασης για λογαριασμό του εργολάβου, αδελφό μέλους του ΚΑΣ που γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης, συνιστά ευθεία προσβολή προς την ισχυρή και τεκμηριωμένη μειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκθέτοντας παράλληλα το σκεπτικό της οριακής πλειοψηφίας αναφορικά με τη συνταγματική αρχής της αμεροληψίας.

Η σημερινή επίσκεψη των αρμόδιων υπουργών αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα αποπροσανατολισμού. Με εμφανή αμηχανία, έλλειψη επιχειρημάτων και  επιστρατεύοντας τα συνήθη ψέματα, όπως για παράδειγμα για τον σταθμό της Αγίας Σοφίας για τον οποίο η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να ντρέπεται προσωπικά, επιβεβαίωσαν την σημερινή αδιάψευστη πραγματικότητα:  δύο χρόνια χαμένα για το ΜΕΤΡΟ και τη Θεσσαλονίκη με αποκλειστική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέροντας από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη ΔΕΘ το  διχαστικό δίλημμα «ή αρχαία ή ΜΕΤΡΟ» το μόνο που πέτυχε είναι η πόλη να μην έχει «ούτε ΜΕΤΡΟ ούτε αρχαία», παρατείνοντας αχρείαστα την ταλαιπωρία των πολιτών. Εφόσον μάλιστα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για «προσωρινή απόσπαση» των αρχαίων θα χαθούν οριστικά οι συναρπαστικές αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει στην πόλη η ευκαιρία δημιουργίας του μοναδικού παγκοσμίως μητροπολιτικού σιδηροδρόμου που εντός του θα φιλοξενεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς  της UNESCO.

Ως προς την συνολική πρόοδο του έργου και την παράδοσή του ΜΕΤΡΟ στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι κκ. Μενδώνη και Καραμανλής αρκέστηκαν στα ευχολόγια και στις αόριστες υποσχέσεις και εξαγγελίες. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τον χρόνο που θα χρειαστεί η απόσπαση ούτε για το χρονοδιάγραμμα των νέων ανασκαφών που με αυτή τη λύση θα χρειαστούν σε όλη την έκταση του ενάμιση στρέμματος του σταθμού (ενώ η διατήρηση των αρχαίων αμετακίνητων στη θέση τους δεν έχει καθόλου ανασκαφές, αποτελώντας τη καλύτερη λύση και για τα αρχαία και για το ΜΕΤΡΟ).Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσαν κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καμία σαφή προοπτική για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ,  που η κυβέρνηση το καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα εδώ και δύο χρόνια, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τις πράξεις της εξακολουθεί να δυσφημίζει  την Ελλάδα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που έχει ταχθεί με πρωτοφανή ομοθυμία υπέρ της διατήρησης των αρχαίων αμετακίνητων στη θέση τους. Συνεχίζει, όμως, και να έχει διαρκώς απέναντί της την κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν καίρια κατά την περίοδο της πανδημίας εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών στην υγειονομική κρίση αλλά και στο θέμα του ΟΑΣΘ και των εξαιρετικά προβληματικών αστικών μετακινήσεων.  Οι υπουργοί της, ωστόσο, αρέσκονται να πανηγυρίζουν και να θεωρούν προσωπική τους δικαίωση την πολιτιστική καταστροφή και την καθυστέρηση των εργασιών του μετρό.

Αυτοί θα τελειώσουν το έργο;

Σκληρό ήταν το σχόλιο του καθηγητή του ΑΠΘ, Γιάννη Α. Μυλόπουλου, ο οποίος σημειώνει:

«Επισκέφτηκαν σήμερα το μετρό Θεσσαλονίκης 2 υπουργοί, 1 γενικός γραμματέας, 2 μέλη του ΔΣ της Αττικό Μετρό και καμιά δεκαριά παρατρεχάμενοι.

»Φεύγοντας έκαναν όλοι δηλώσεις αισιόδοξες για την πρόοδο των έργων, που δείχνουν ότι πάσχουν από άγνοια κινδύνου.

»Αφού κανείς από όλους αυτούς δεν κατάλαβε ούτε ότι τα έργα είναι σταματημένα, ούτε ότι βρίσκονται στον αέρα, χωρίς μελέτες, και χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

»Αυτοί θα τελειώσουν το έργο;»

«Ντροπή σας»

Τέλος, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας, απευθυνόμενοι στους δύο υπουργούς, σημειώνει:

«Ήρθατε στην πόλη μας αποφασισμένοι να το κομματιάσετε χρησιμοποιώντας προσχήματα και αγνοώντας τις παραδοχές της οριακής και πανίσχυρης μειοψηφίας του δικαστηρίου και λέξη δεν είπατε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής έως το 2023, χρονικό όριο που περιπαθώς διακηρύσσατε πλανεύοντας τους ακροατές σας, που όμως οι ίδιοι από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων ομολογήσατε ότι δεν ισχύει».

Η ανακοίνωση 

της Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας

Πεπεισμένοι πλέον ότι κάθε άδικο μετονομάζεται τεχνηέντως σε δίκαιο και δικαίωσή σας και κάθε δίκαιη απαίτηση του θεσσαλονικιώτικου λαού σε αντιπαλότητα και πρόβλημα, σας «καμαρώσαμε» σήμερα, εσάς τους υπουργούς της κυβερνητικής προόδου και ανάπτυξης του τσιμέντου, να επισκέπτεστε τη μοναδική αξία της πόλης Θεσσαλονίκης στον τρέχοντα χρόνο: το πολιτισμικό, οικονομικό, ιστορικό και πασιφανές για το δυναμικό του περιεχόμενο αρχαιολογικό τοπίο του σταθμού μετρό της Βενιζέλου. 

Ήρθατε στην πόλη μας αποφασισμένοι να το κομματιάσετε χρησιμοποιώντας προσχήματα και αγνοώντας τις παραδοχές της οριακής και πανίσχυρης μειοψηφίας του δικαστηρίου και λέξη δεν είπατε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής έως το 2023, χρονικό όριο που περιπαθώς διακηρύσσατε πλανεύοντας τους ακροατές σας, που όμως οι ίδιοι από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων ομολογήσατε ότι δεν ισχύει.

Εκμεταλλευόμενοι τη θερινή ραστώνη και τη λαχτάρα των ανθρώπων να ξαναζήσουν μετά από τον πολύμηνο αποκλεισμό της αρρώστιας, ξεναγηθήκατε από τον εργολάβο-αδελφό του μέλους του ΚΑΣ- που διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι ήταν μόνον σύμβουλος, ενώ αυτός θα αναλάβει τον τεμαχισμό- αντί να ζητήσετε από τους αρχαιολόγους - ανασκαφείς της περιφερειακής σας υπηρεσίας να σας ενημερώσουν, ιδίως μάλιστα να ξεναγήσουν την πολιτική τους προϊσταμένη που ποτέ δεν είχε επισκεφθεί έως σήμερα την ανασκαφή και δηλώνει αρχαιολόγος μεν, αρχαιοκλάστις δε αναίσχυντα παρουσιάζεται. 

Μάταιη ήταν φυσικά η συνάντηση με εμάς, την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για ποιο λόγο άλλωστε να ξανακούσετε ένα τεκμηριωμένο όχι; 
 
Ντροπή σας!

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …