Ανησυχία σε Αττική και Κρήτη – πού εξαπλώνεται η παραλλαγή «Δ»

Τριπλασιάστηκαν, μέσα σε μια εβδομάδα, τα νέα κρούσματα • Τι δείχνει η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.372 δείγματα • Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των αρμόδιων αρχών για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που καταγράφουν έξαρση των μολύνσεων της νόσου Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς από 761 (την Πέμπτη, 1 Ιουλίου) αναρριχήθηκαν στα 2.107 (την Πέμπτη, 8 Ιουλίου). Βεβαίως, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εξαρτάται και από τα διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται, ωστόσο τα στοιχεία συνηγορούν ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει ένα 4ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για έξαρση κρουσμάτων και «δείχνοντας» ουσιαστικά τους νέους ως αιχμή του δόρατος για την αύξηση των κρουσμάτων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία  δήλωσε πως η πανδημία «έχει αλλάξει πρόσωπο, αφορά κυρίως νέους», προσθέτοντας πως η διάμεση ηλικία όσων μολύνονται έπεσε κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις μία βδομάδα και πλέον ανέρχεται στα 23 έτη.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της πανδημίας, με την Αττική, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η εικόνα σε Αττική και Κρήτη

Στην Αττική, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη, ενώ τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ κατέγραψαν 1.115 νέες μολύνσεις στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, εντοπίστηκαν 119 νέα κρούσματα στο Ηράκλειο και 89 στο Ρέθυμνο. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη οφείλεται σε δύο στελέχη του ιού που επικρατούν στο νησί: στο Β 1.1.318, τη λεγόμενη μετάλλαξη της Νιγηρίας, και στο στέλεχος «Δέλτα», την ινδική μετάλλαξη.

Η πορεία του στελέχους «Δέλτα»

Από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.372 δείγματα (περίοδος 1 Μαΐου 2021 έως 2 Ιουλίου 2021) που δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη, προέκυψαν 904 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 67 αφορούν το στέλεχος «Δέλτα». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 61 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης «Δ», εκ των οποίων τα 58 έχουν εντοπιστεί στην ΠΕ Ηρακλείου και τα τρία στην ΠΕ Ρεθύμνου. Στην Αττική έχουν εντοπιστεί  39 κρούσματα της «Δ», ενώ σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 121.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δεν θεωρούν την έξαρση των κρουσμάτων ως αποκλειστικό αποτέλεσμα της παραλλαγής «Δ».

«Δεν έχουμε μόνο κρούσματα “Δέλτα” στην Ελλάδα. Άρα δεν μπορούμε να το αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνο στην “Δέλτα”, αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό σχετίζεται με την “Δέλτα”», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης

Οι τελευταίες εξελίξεις διαφοροποιούν τους επιδημιολογικούς χάρτες που αναφέρονται στην Ελλάδα. Την Πέμπτη παρουσιάστηκε ο ανανεωμένος συνδυαστικός χάρτης αριθμού κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας του ECDC, ο οποίος αποτυπώνει την αυξητική τάση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, κυρίως σε Αττική και Κρήτη. 

Έτσι, στις ήδη «κίτρινες» Αττική, Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προστέθηκε η Κρήτη που την περασμένη εβδομάδα ήταν «πράσινη».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα, ο νέος χάρτης επικαιροποιείται ως εξής:

 Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

 Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

 Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

 Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

 Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

 Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης , Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …