Ολονύχτια προσπάθεια για να ελεγχθούν οι πυρκαγιές

Την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συνολικά, το Σάββατo, η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 58 πυρκαγιές. Αργά το βράδυ εκδηλώθηκε νέα φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου. Οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή καθώς και την Κυριακή είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών (κατηγορία κινδύνου 4) σε πέντε περιφέρειες.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας και στο πέρασμα τους άφησαν πίσω στάχτη και αποκαΐδια.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στη μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται, ωστόσο η μάχη εξακολουθεί να δίνεται αφού διάσπαρτες εστίες φωτιάς συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Τα κύρια μέτωπα που απασχολούν τις αρχές είναι στον Βαρνάβα και τα Στύρα Ευβοίας που πριν πέσει το φως της ημέρας και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να ελέγξουν τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η εικόνα της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα εμφανίζεται εξαιρετικά βελτιωμένη όμως διάσπαρτες εστίες στην περιοχή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 14.30. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ωρωπού, η φωτιά απείλησε να κάψει δύο σπίτια στην κορυφή του βουνού.

Υπό έλεγχο φαίνεται ότι βρίσκεται η φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας. «Μπορώ να πω ότι πάμε πολύ καλύτερα, βελτιώνεται η κατάσταση» ανέφερε αργά το απόγευμα, στο NEWS 24/7, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

Η φωτιά στα Στύρα Ευβοίας 

ΕΦ.ΣΥΝ. - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Νωρίς το απόγευμα όσοι πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νιμπορειού έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να απομακρυνθούν προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους.

► Συνολικά, το Σάββατο (10/07), η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 58 πυρκαγιές.

Αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχείρησαν 679 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 335 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Αττικής, 13 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχε ο Στρατός με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

► Αργά το βράδυ εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πουρνάρια και πεύκα και κατευθύνεται προς το βουνό. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής.

Σε αυξημένη επιφυλακή

Οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή καθώς και την Κυριακή (11/07) είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών  (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Metron Analysis: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση για το ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας Διατηρεί …