Γεωργιάδης για εστίαση: Καλοκαίρι καθήμενων -χώροι εμβολιασμένων και πρόστιμα

Σε εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν για κλειστούς χώρους προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως είπε όταν συζητήθηκε η απόφαση για λειτουργία μεικτών και αμιγών χώρων, τα κρούσματα ήταν γύρω στα 500 και με πτωτικές τάσεις. Τότε, είχαν συζητηθεί με βάση ότι η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι θα είναι σε φάση ύφεσης.

«Δυστυχώς, μέσα σε δύο εβδομάδες η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και αρχίζει και η Ελλάδα να έχει έξαρση της πανδημίας», τόνισε.

Ο υπουργός επεσήμανε, επίσης, πως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και τα σχετικά με αυτόν επαγγέλματα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος. Στο ζήτημα της οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να δείχνει συγκροτημένη και ότι ελέγχει την πανδημία.

«Με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον έγιναν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης είναι τα εξής:

Χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης:

- Έως 31 Αυγούστου, σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

- Από τις 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και με πληρότητα έως 85%.

- Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους τήρησης των αποστάσεων και μέτρων προφύλαξης.

- Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

- Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μεικτοί.

«Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει και μεικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία.»

Η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τα σχετικά σήματα.

Για τα πανηγύρια:

- Καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης.

- Στο εξής, επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες, στάδια και γήπεδα:

- Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνον σε αμιγείς χώρους κλειστούς ή ανοικτούς και χωρητικότητα 80% επί του συνόλου.

- Ένα 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ, με ανώτατο όριο προσέλευσης. 

- Στα υπαίθρια γήπεδα θα εισέρχονται έως 25.000 θεατές, ενώ στα κλειστά γήπεδα έως 8.000 θεατές. Θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.

- Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπεται είσοδος σε ανηλίκους, ηλικίας κάτω από το όριο για το οποίο έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες εμβολιασμού, με self test και δήλωση γονέα ότι το έχουν κάνει.

- Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας:

- Οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

- Θα μπορούν να τοποθετήσουν ειδικό σήμα με το οποίο θα πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες για το εάν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο.

Στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις:

- Όσοι έχουν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία του ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.

- Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Κυρώσεις για παραβάτες:

- Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

- Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

- Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

- Στην περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες.

- Είναι δυνατή η υποβολή κυρώσεων ακόμα και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, όπως π.χ. ανάρτηση στα social media.
 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …