Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Η βιαστική απόφαση αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας προκαλεί μεγάλες κοινωνικές εντάσεις.

Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα «βράζει» και δεκάδες χιλιάδες μαθητές μένουν εκτός πανεπιστημίων από τις τραγικές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας η Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε με θολά επιχειρήματα το νομοσχέδιο τερατούργημα.

Το σχέδιο νόμου, όπως γράφει η «Εφ.Συν.», δεν προκαλεί μόνο τον αυτόματο αποκλεισμό από τα ΑΕΙ της χώρας χιλιάδων υποψηφίων, αλλά δημιουργεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο 

Η υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να υπερασπιστεί την αλλαγή με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφηνε να μπουν στα πανεπιστήμια με 0,6, με 1 και με 2.

Είπε ακόμα ότι έχει αυξηθεί σε 40% από 30% το μέρος των φοιτητών που δεν αποφοιτούν και ότι ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου.

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες, αλλά αποφοίτους» είπε και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Απαντώντας για τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός και τα κενά, η υπουργός υποστήριξε ότι είναι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι που δεν πληρούν ελάχιστες προϋποθέσεις εισόδου. Μόνο που αν τα προσθέσει κανείς με τους περσινούς που έμειναν εκτός, το άθροισμα βγαίνει στον αριθμό περίπου που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Προηγήθηκε το σφυροκόπημα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την υπουργό και τον πρωθυπουργό για έγκλημα εκ προμελέτης, το οποίο αδικεί χιλιάδες υποψήφιους, τις οικογένειές τους, αλλά θα φέρει και τραγικές επιπτώσεις στην παιδεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην επιστολή του αριστούχου μαθητή, ο οποίος δεν μπορεί λόγω Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής να μπει στη σχολή της επιλογής του και σημείωσε «μην απαντήσετε σε μένα. Να απαντήσετε στον Διονύση. Στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους».

Συνεχίζοντας την επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20-30 χιλιάδων μαθητών. Εκ προμελέτης έγκλημα που αφορά και μια σειρά από τμήματα που δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο. Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά και ο πρωθυπουργός αποδεικνύεστε έως οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων που πέρασαν από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας».

Εντάσεις από το ΚΚΕ

«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής δείχνει ότι χιλιάδες παιδιά θα αποκλειστούν ακόμα και από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την είσοδο στα ΑΕΙ, εξαιτίας του απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ την αναβάθμιση της παιδείας. Με νέους φραγμούς και εμπόδια στις νέες και στους νέους για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ήταν και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους μαθητές που μπαίνουν στα ΑΕΙ με «λευκή κόλλα», αφού πολλά παιδιά κατέγραψαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να δηλώσουν τα τμήματα και τις σχολές της επιλογής τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Συλλογή υπογραφών 

Στο διαδίκτυο, από το μεσημέρι της Τρίτης, αναρτήθηκε ψήφισμα αναφορικά με την παραίτηση της υπουργού και την ανάκληση του «τερατουργήματος» της ΕΒΕ.

© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αποδεικνύουν σταθερά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παιδείας και δεν δύναται να ανταπεξέλθει ως υπουργός παιδείας, σε βαθμό που απειλεί τους μαθητές και το συμφέρον τους» αναφέρει το ψήφισμα, ζητώντας «αυτός ο μεσαίωνας να λήξει εδώ».

► Το ψήφισμα και η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …