Οι βίοι των αγίων της Επανάστασης

Αγνωστος, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη»

Δωρεά Ροδοκανάκη (Μιλάνου), Εθνική Πινακοθήκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες από τις εκδόσεις «Αρμός» είναι αφιερωμένο σε 15 επαναστάτες του 1821, ένας μικρός φόρος τιμής σ’ εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και το έθνος

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που ταυτόχρονα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ιστορία της Ευρώπης.

Σπουδαίες προσωπικότητες μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των υπόδουλων Ελλήνων πραγματοποίησαν τη μεγάλη έξοδο προς την ελευθερία και με τις ηρωικές μάχες τους συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του έθνους. Ο Νίκος Σταθόπουλος στο βιβλίο του «της Επανάστασης» (εκδόσεις «Αρμός») ζωντανεύει την εποχή και αποτίει φόρο τιμής σε δεκαπέντε επαναστάτες, στον βίο των οποίων εστιάζει με την εύστοχη πένα του.

Οι βιογραφίες του αφορούν τους: Ρήγα Βελεστινλή, Μητροπολίτη Λάρισας Διονύσιο, Κωνσταντίνο Κανάρη, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Γρηγόριο Δικαίο, Παναγιώτη Καρατζά, Αθανάσιο Διάκο, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά), Μάρκο Μπότσαρη, Αντώνη Οικονόμου, καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, παπα-Θύμιο Βλαχάβα, Μαντώ Μαυρογένους, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο συγγραφέας Νίκος Σταθόπουλος

Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε, σπούδασε, έζησε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στους Μολάους Λακωνίας, χαρακτηρίζει τα κείμενα «λογοτεχνικούς “βίους αγίων”» και όπως γράφει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης «...αγίων μιας πίστης στα συλλογικά ιδανικά της εθνικής κοινότητας… μιας “ηθικής της προσφοράς” που αφήνονται να “παρασυρθούν” από την, απρόσιτη στους πολλούς, ομορφιά της θυσίας και γίνονται ολοκαύτωμα χωρίς καμιά μεμψιμοιρία είτε μνησικακία… άνθρωποι όπως όλοι κατά τα άλλα, “πότε άγγελοι και πότε διάολοι” όπως έλεγε για τον εαυτό του ο Καραϊσκάκης, άνθρωποι ολοζώντανοι και ατελείς και τραγικοί όσο τραγικό είναι πάντα το πλάσμα που αποφασίζει να ξεκολλήσει από το χώμα και να σαλτάρει στον ουρανό… γιατί τέτοιο “σάλτο” ήταν το ’21 και το υπηρέτησαν κάθε λογής “τύποι” που, κι αν πολλοί ξεκίνησαν από “κακή στράτα”, στην πορεία μεταμορφώθηκαν, τους ανάπλασε η βαθιά μοίρα της πατρίδας που αξίωνε να τη λυτρώσουν από τα δεινά της…

Και επειδή δεν χωράνε όλοι οι Ξεχωριστοί του Αγώνα σε έναν μικρό τόμο, έγινε μια μικρή επιλογή με κριτήρια, βασικά, είτε το “απίθανο” μιας ενέργειας είτε τον άρρητο προσωπικό πόνο ενώ χορεύουν έξαλλα ένα γύρο οι “νόμοι της Ιστορίας”…» Στις σελίδες της έκδοσης φιλοξενούνται προσωπογραφίες και σχέδια των ηρώων.

Ο Νίκος Σταθόπουλος σπούδασε Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό στο ΕΚΠΑ και Θεωρία των Σχέσεων Λογοτεχνίας και Γλώσσας στη Μεγάλη Βρετανία. Δραστηριοποιήθηκε στον ευρύτερο χώρο της ιδιωτικής παιδείας. Εχει εκδώσει επιστημονικές εργασίες, αρθρογραφεί τακτικά, ενώ η πρώτη λογοτεχνική εμφάνισή του έγινε με τη συλλογή αφηγημάτων «Των εκλείψεων…» (εκδόσεις Αρμός), τον Ιούλιο του 2020. («της Επανάστασης» εκδόσεις «Αρμός» 2021, σελ. 234).


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …