Βέμπερ για Nord Stream: Η Γερμανία να ενεργεί ευρωπαϊκά, όχι εθνικά

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ προτρέπει τη Γερμανία να ενεργεί ευρωπαϊκά και όχι εθνικά σε προβληματικά έργα εξωτερικής πολιτικής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Στο μέλλον η Γερμανία πρέπει να συζητά και να αποφασίζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικά έργα αυτής της διάστασης. Ο στενός συντονισμός με τους εταίρους της ΕΕ και τους δυτικούς συμμάχους είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ρωσική ή κινεζική ηγεσία, Η επιτευχθείσα αμερικανογερμανική συμφωνία είναι πάνω απ΄όλα ένα μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία να μην καταχραστεί πολιτικά τον αγωγό», δήλωσε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί λόγω του αγωγού, Ωστόσο, η (συμφωνία) αφορά κυρίως στον περιορισμό ζημιών. Η βασική απόφαση για τον Nord Stream 2 εξακολουθεί να είναι εις βάρος της Ευρώπης στο σύνολό της και της Ουκρανίας. Χωρίς τις υπηρεσίες του πρώην Σοσιαλδημοκράτη (SPD) καγκελάριου του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον Πούτιν, ο αγωγός θα ήταν αδιανόητος. Αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες τη συμφωνία για τον Nord Stream 2, η οποία πρόκειται να διευθετήσει τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Σε αυτήν, η Γερμανία υπόσχεται ότι, εάν είναι απαραίτητο, θα λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας εάν ο αγωγός φυσικού αερίου χρησιμοποιηθεί από αυτήν για να βλάψει την Ουκρανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η Ουκρανία θα λάβει μεταξύ άλλων αποζημιώσεις, για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …