Διπλωματικές πηγές για Τουρκία: Απορρίποντας ΟΗΕ- UΝΕSCO, διαζύγιο με διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία απορρίπτοντας την δήλωση του Προέδρου του ΣΑ ΟΗΕ και της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ δείχνει εκ νέου ότι έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, η Τουρκία απέρριψε τόσο την δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, οι οποίες αμφότερες ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, καταλήγουν.

Η Αγία Σοφία και η Χώρα είναι οι ιδιοκτησίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας αλλά και της Μονής της Χώρας ως τζαμί, υποστηρίζοντας ότι τα δύο μνημεία είναι «ιδιοκτησία» της Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα προγράμματα αποκατάστασης και άλλες «υλοποιήσεις» και στα δύο μνημεία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σύμφωνα με τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα στοχεύουν στην προστασία της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των ακινήτων.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός στα Χανιά ανατολικά της Γαύδου

Σεισμός τώρα στα Χανιά μεγέθους 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου   …