Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου - 28.7.2021

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η άρση της καραντίνας για τους εμβολιασμένους  πολίτες που φθάνουν στη Βρετανία από Ευρώπη και ΗΠΑ, το μήνυμα αγωνίας που εκπέμπουν οι υγειονομικοί από της γαλλικές ΜΕΘ και η άνιση διανομή των εμβολίων στον πλανήτη που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού έντυπου διεθνούς Τύπου.  

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οι κανόνες της καραντίνας θα αρθούν για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες  στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι ένα σημαντικό άνοιγμα στα διεθνή ταξίδια πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα. Όπως γράφει από την ενέργεια αυτή θα ωφεληθούν εκατομμύρια άτομα και επιχειρήσεις στους τομείς της αεροπορίας και του τουρισμού οι οποίοι έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο: «Το μπόνους των χιλίων λιρών βοηθά την Tesco να βρει οδηγούς» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ δίνει μπόνους χιλίων λιρών στους οδηγούς που θα δουλέψουν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου στην επιχείρηση καθώς αναζητά εναγωνίως οδηγούς για τα φορτηγά της που μεταφέρουν τρόφιμα προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα ράφια των καταστημάτων της.

Στη Γαλλία η Humanite έχει κεντρικό τίτλο : «To SOS των ΜΕΘ» και στο σχετικό ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι καθώς αυτές δεν έχουν την απόδοση που πρέπει και πολλές φορές υπολειτουργούν, οι ασθενείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Κριστόφ Κασού διευθυντή έρευνας του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει για την κλιματική αλλαγή ότι η ανθρωπότητα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά με βόμβες καύσωνα, καταρρακτώδεις βροχές και μετεωρολογικά φαινόμενα που καταστρέφουν τον πλανήτη.

Από την πλευρά της η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Στην Τυνησία το επικίνδυνο πραξικόπημα τους Καίς Σαγιέντ» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου και απέλυσε τον πρωθυπουργό πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου με τους συντηρητικούς ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα με αποτέλεσμα δέκα χρόνια μετά την αραβική άνοιξη η χώρα να βυθίζεται στο άγνωστο.   

Στη Γερμανία η Süddeutsche Zeitung διερωτάται εάν επιτρέπεται η μειονότητα να εμποδίζει την επιστροφή της πλειονότητας των πολιτών μιας χώρας στην κανονικότητα; Γράφει ότι αυτό το ερώτημα ταλανίζει στη Γερμανία πολιτικούς και πολίτες εδώ και ημέρες και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα. Σε μια προσπάθεια να δώσει απάντηση στο ερώτημα περιγράφει εμβολιαστικές εμπειρίες του παρελθόντος, όταν για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της ευλογιάς ήταν υποχρεωτικό.  "Ο εμβολιασμός οδήγησε στο να εξαφανιστεί δια παντός μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες όλων των εποχών και από το 1980 η ευλογιά θεωρείται πλέον ότι έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως" σημειώνει προς την κατεύθυνση των αρνητών των εμβολίων. "Αλλά για την πολιομυελίτιδα" φέρνει ένα αντίθετο παράδειγμα "ο εμβολιασμός στη Γερμανία δεν ήταν υποχρεωτικός, στηρίχθηκε σε μια μαζική ενημερωτική καμπάνια πειθούς" σημειώνει.

Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν τίτλο : «Η λανθασμένη διανομή των εμβολίων θα σπάσει στα δυο την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας προειδοποιεί το ΔΝΤ» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία αν και τονίζει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι ότι φέτος θα φτάσει το 6%.   


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …