Εφιαλτική νύχτα στα πύρινα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις κατάσβεσης στη βορειοανατολική Αττική, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία πλέον εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες.

Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση οικισμών της περιοχής, ενώ νωρίτερα κάτοικοι έζησαν δραματικές ώρες καθώς εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες, ενώ άλλοι μετέβησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Αρκετά σπίτια κάηκαν, ενώ ολόκληρες περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω μέσα στη νύχτα η πυρκαγιά, η οποία εξακολουθεί να καίει κτίρια και εγκαταστάσεις εντός μιας μεγάλης ζώνης.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερημένη δράση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ δόθηκαν και αντιφατικά μηνύματα προς τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ουσιαστικά απέδωσαν τις όποιες ευθύνες αποκλειστικά στα... ακραία καιρικά φαινόμενα και προκάλεσαν λέγοντας πως «δράσαμε υποδειγματικά, ήμασταν προετοιμασμένοι», κατά την έκτακτη ενημέρωση στην οποία προέβησαν το βράδυ της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, μεγάλες φωτιές ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με οικισμούς να εκκενώνονται και τους κατοίκους να απομακρύνονται από τις εστίες τους σε Εύβοια, Μεσσηνία, Μάνη και Κω. 

► Δείτε τη LIVE ενημέρωση της «Εφ.Συν.» για τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν την Τρίτη. 

Η εικόνα στην Αττική

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από τις δυνάμεις κατάσβεσης που επιχειρούν να κρατήσουν τις φλόγες και να μην ξεφύγουν περαιτέρω ειδικά προς την Πάρνηθα. Υπενθυμίζεται ότι οι φλόγες πέρασαν και το ρέμα της Χελιδονούς, ενώ υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. 

Οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, όμως η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο -που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες- εντός της οποίας υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες. Σπίτα έχουν καεί, ενώ εξακολουθούν να παραδίδονται στις φλόγες, κτίρια και εγκαταστάσεις στην περιοχή. 

Η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος να σημειώνονται ήδη σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα, σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίστηκαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Αργά το βράδυ τέθηκε εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ.  Από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

Πολύ δύσκολη η νύχτα στην Εύβοια, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη  η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 17:11 σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά. Αργά το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση των χωριών Κουρκουλού και Δρυμώνας, με τον συνολικό αριθμό των οικισμών που έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοί τους, να φτάνει στα οκτώ. 

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, σπίτια, τουριστικές εγκαταστάσεις, δάσος. Ο δήμαρχος Γιώργος Τααπουρνιώτης δήλωσε ότι η φωτιά καίει ασταμάτητα και ότι «τα μέτωπα είναι τρία: Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα».

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Στροφυλλιάς -Ροβιών από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το 23ο χιλιόμετρο, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 35 οχήματα.

⇒ Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15:40 σε δασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια της περιοχής.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Λιβαδάκια, Άγιος Γεώργιος, Βασιλίτσι και Μεμί. Επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα.

Σε εξέλιξη και μια δεύτερη φωτιά που ξέσπασε στη Μεσσηνία, σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς (Καστανιά, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος, Κόκκινα Λουριά) υπήρξε και στη Μάνη της Λακωνίας, όπου στις 13:23 το μεσημέρι της Τρίτης εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καστανιά. 

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 55 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με 21 οχήματα.

⇒ Χωρίς ενεργό μέτωπο στο νησί της Ρόδου, με τις αρχές να προβληματίζονται καθώς για σήμερα, Τετάρτη 4 Αυγούστου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- Κατάσταση Συναγερμού για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε δασικές περιοχές από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τις 6 ώρα το πρωί της Πέμπτης για τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη, Τήλος και Καστελλόριζο).

Βελτιωμένη η εικόνα στην Κω, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείου, στις 14:50 το μεσημέρι της Τρίτης. Ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε αργά το βράδυ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί σε μια χαράδρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σβηστεί το πρωί, με την βοήθεια του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που βρίσκεται στο νησί. Νωρίτερα, έγινε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Ασκληπιείου.

Στην περιοχή της φωτιάς παραμένουν και το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Συνολικά επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ευρωβουλευτές: Τι μισθό παίρνουν και πότε βγαίνουν στη σύνταξη

Εκτός από την ανάγκη προσφοράς και ενασχόληση με τα κοινά κτλ, οι υποψήφιοι έχουν και …